Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

CZY WARTO REMONTOWAĆ?

Od jakiegoś czasu zastanawiałem się nad przebudową domu, który odziedziczyłem po swojej babci. Zadawałem sobie pytanie czy warto remontować dom z lat 60 czy jednak taniej wyjdzie budowa nowego. Jedni twierdzą ze remontowanie starego domu to jak pomalowanie starej babci, makijaż zejdzie, a babcia dalej będzie stara...Głównym problemem ,wydawało mi się, był strop drewniany... Sprowadziłem fachowych ludzi którzy ocenili stan stropu drewnianego i więźby dachowej płatwiowo-kleszczowej i stwierdzili jednogłośnie, że drewno jest ZDROWE i spokojnie mogę ten dom remontować bez zrzucania głównych belek konstrukcyjnych stropu i krokwi połaciowych i zaadptować poddasze jako użytkowe.

CO MIĘDZY BELKI? JAKIE LEGARKI? WEŁNA CZY KERAMZYT?

Teraz do sedna sprawy... Belki stropowe mają rozstaw średnio co 100 cm o przekroju 16x16 cm. Rozpiętość belek w najdłuższym pomieszczeniu wynosi 4,2m. Zastanawiam się jak wypoziomować belki główne? Czytałem o legarkach, które powinny być rozmieszczone w rozstawie 40-60 cm, jeśli przewiduje się podłogę z płyt OSB a następnie paneli. jaki przekrój powinny mieć te legarki? Czy to nimi mam uzyskać poziom? Co umieścić między belkami? Po wyrzuceniu polepy i trzciny dać miedzy belki wełnę i pod belkami na ruszcie rigips drugą warstwę wełny? Czy Keramzyt miedzy belki, a wełnę tylko na ruszcie podwieszonym?

CZY POZIOMOWAĆ KROKWIE?

Krokwie w starych domach mają rożny przekrój i tak też jest w moim domu, niektóre o przekroju prostokątnym, inne owalnym... ale są zdrowe a ich wymiary wyoskości odbiegają od siebie niewiele - 2-3 cm. Czy zatem mam poziomować krokwie nadbitkami? Czy wypełnić przestrzeń między belkami wełną, a poziomowanie wykonać dopiero stosując ruszt przykręcony do istniejących krokwi , na którym dokładam dodatkowo wełnę poprzecznie?

ŚCIANY NA STROPIE DREWNIANYM

Ściany z płyt gipsowych 2,5 cm z obu stron i w środek wełna? ile tej wełny?

CZY MOŻNA ZDEMONTOWAĆ ZASTRZAŁY?

Słupy które wzmocnione są KLESZCZAMI posiadają także zastrzały, które pewnie mają zapewniać ochronę przed wiatrem. Aktualnie w nowych projektach nie spotkałem się z montowaniem zastrzałów, czy mogę je zdemontować? Ze słupami i kleszczami kłopotu nie ma, są nawet ozdobą konstrukcji dachu i będą widoczne na użytkowym poddaszu, jednak zastrzały stanowią problem.

Z góry dziękuje za pomoc,

Serdecznie pozdrawiam!

https://forum.murator.pl/topic/191857-strop-drewniany-z-lat-60-pom%C3%B3%C5%BCcie/