Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop drewniany z lat 60... Pomóżcie...

Kogut86

Recommended Posts

Witam.

CZY WARTO REMONTOWAĆ?

Od jakiegoś czasu zastanawiałem się nad przebudową domu, który odziedziczyłem po swojej babci. Zadawałem sobie pytanie czy warto remontować dom z lat 60 czy jednak taniej wyjdzie budowa nowego. Jedni twierdzą ze remontowanie starego domu to jak pomalowanie starej babci, makijaż zejdzie, a babcia dalej będzie stara...Głównym problemem ,wydawało mi się, był strop drewniany... Sprowadziłem fachowych ludzi którzy ocenili stan stropu drewnianego i więźby dachowej płatwiowo-kleszczowej i stwierdzili jednogłośnie, że drewno jest ZDROWE i spokojnie mogę ten dom remontować bez zrzucania głównych belek konstrukcyjnych stropu i krokwi połaciowych i zaadptować poddasze jako użytkowe.

CO MIĘDZY BELKI? JAKIE LEGARKI? WEŁNA CZY KERAMZYT?

Teraz do sedna sprawy... Belki stropowe mają rozstaw średnio co 100 cm o przekroju 16x16 cm. Rozpiętość belek w najdłuższym pomieszczeniu wynosi 4,2m. Zastanawiam się jak wypoziomować belki główne? Czytałem o legarkach, które powinny być rozmieszczone w rozstawie 40-60 cm, jeśli przewiduje się podłogę z płyt OSB a następnie paneli. jaki przekrój powinny mieć te legarki? Czy to nimi mam uzyskać poziom? Co umieścić między belkami? Po wyrzuceniu polepy i trzciny dać miedzy belki wełnę i pod belkami na ruszcie rigips drugą warstwę wełny? Czy Keramzyt miedzy belki, a wełnę tylko na ruszcie podwieszonym?

CZY POZIOMOWAĆ KROKWIE?

Krokwie w starych domach mają rożny przekrój i tak też jest w moim domu, niektóre o przekroju prostokątnym, inne owalnym... ale są zdrowe a ich wymiary wyoskości odbiegają od siebie niewiele - 2-3 cm. Czy zatem mam poziomować krokwie nadbitkami? Czy wypełnić przestrzeń między belkami wełną, a poziomowanie wykonać dopiero stosując ruszt przykręcony do istniejących krokwi , na którym dokładam dodatkowo wełnę poprzecznie?

ŚCIANY NA STROPIE DREWNIANYM

Ściany z płyt gipsowych 2,5 cm z obu stron i w środek wełna? ile tej wełny?

CZY MOŻNA ZDEMONTOWAĆ ZASTRZAŁY?

Słupy które wzmocnione są KLESZCZAMI posiadają także zastrzały, które pewnie mają zapewniać ochronę przed wiatrem. Aktualnie w nowych projektach nie spotkałem się z montowaniem zastrzałów, czy mogę je zdemontować? Ze słupami i kleszczami kłopotu nie ma, są nawet ozdobą konstrukcji dachu i będą widoczne na użytkowym poddaszu, jednak zastrzały stanowią problem.

Z góry dziękuje za pomoc,

Serdecznie pozdrawiam!