Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Na jeden remont – kupować sprzęt czy wypożyczać?

Recommended Posts

Nowe piękne M5 od developera właśnie się dostało do moich rąk i mam zamiar sam się zabrać za tynkowanie, malowanie i stawianie posadzki i ogólnie z kumplem do pomocy wykonać kilka prac. Pytanie tylko czy opłaca się kupować cały sprzęt? Sąsiad twierdzi, że wypożyczył ze strony, którą gdzieś w necie znalazł. Pytanie do samozwańczych bohaterów jednego remontu – jak radzicie? Odwiedzać Obi czy wypożyczalnię?

Jak jesteś pewny, że nie złapiesz bakcyla i nie zaczniesz nagle tynkowania u znajomych przeprowadzać, to raczej nie opłaca ci się drogiego sprzętu kupować, chyba że potem sam będziesz wypożyczał za kasę :p Zacieraczka do posadzek raczej nie należy do najtańszych, zresztą agregat do tynków też nie, chyba że chcesz ręcznie mieszać i nakładać. Mój znajomy przeprowadzał dokładną kalkulację i ostatecznie też wypożyczył z bmb serwis. Ogarnij tylko czy miejsce, z którego chcesz wypożyczyć ma dobry sprzęt.

To teraz jeszcze pytanie czy oni z Warszawy lub okolic i czy możesz polecić coś, co dla osoby w wiedzą na poziomie przeciętnym sobie poradzi. Głównie będę działał na gotowych mieszankach gipsowych.

oraz - homecactus - była taka mozliwość więc wolę zrobić coś samemu :) czasu wolnego trochę mam więc działam ;)

Dość dziwne, że dostałeś mieszkanie od dewelopera bez tynków... Jeżeli już masz taką sytuację, to nie lepiej wziąć tynkarza, który ma nieco więcej doświadczenia? Zapłacisz tyle, ile pewnie kosztował m2 Twojego mieszkania, a przynajmniej będziesz miał porządnie wykonaną robotę...

Panowie, chce chłopak robić niech robi... może za parenaście lat będzie stawiał dom i wówczas będzie już w tym fachowcem;) ja podziwiam i kibicuję...

@dekster70

spróbuj się dowiedzieć w bmb o kaletę a5, zresztą agregaty nie kryją w sobie żadnych tajemnic, ten jest dosyć prosty w obsłudze i nie powinien sprawiać trudności. W razie czego przy wypożyczaniu spytaj się o ewentualne problemy jakie mogą się pojawić i cię wtedy doistruują.

czekamy na efekty;)

Nowe piękne M5 od developera właśnie się dostało do moich rąk i mam zamiar sam się zabrać za tynkowanie, malowanie i stawianie posadzki i ogólnie z kumplem do pomocy wykonać kilka prac. Pytanie tylko czy opłaca się kupować cały sprzęt? Sąsiad twierdzi, że wypożyczył ze strony, którą gdzieś w necie znalazł. Pytanie do samozwańczych bohaterów jednego remontu – jak radzicie? Odwiedzać Obi czy wypożyczalnię?

Primo: posadzek się nie stawia

secundo: co chcesz wypożyczyć?

• 1 month później...