Lapeno 16.07.2014 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 Do tej pory traktowałem kwestię POŚa jako „najprostszą” w naszej inwestycji w domu.Najpierw walczyliśmy, żeby wywalić szambo (kanalizacji nie ma i nie będzie). Teraz zaczynają się schody z projektem zagospodarowania, zgłoszeniami itp.Tak naprawdę nie znam się na rodzajach POŚów, ich zaletach, wadach.Wyobrażałem sobie to tak – mam hydraulika, więc do Pana – proszę o ofertę na POSia przy założeniu 4 osób w domu. Koleś – ok, to będzie rozsączanie na trzy „rury”, gleba gliniasta, dużo podsypki – ok. 8 tys. za całość.Nie chciałem za bardzo wnikać, ale ciężko mi było umiejscowić te trzy nitki i zaczęło się czytanie po forum. No i mętlik. Rozsączanie drenażowe jest tutaj mocno odradzane, pamiętam że jacyś handlowcy od pomp ciepła też odradzali takie rozwiązanie ze względu na zanieczyszczenie gleby.Do rzeczy – chciałbym prosić Was o pomoc co wybrać, albo w którym kierunku pójść.Założenia mam takie:- domowników 4 osoby (2+2) z możliwością powiększenie o kolejne dziecko- nie chcielibyśmy się ograniczać jeżeli chodzi o nawyki domowe – jak trzeba domestosem zalać kibelek to heja, jak dzieci biorą leki / antybiotyki to często podstawa leczenia- jak najmniej śmierdząca – idealnie bezwonna. Mogę jakieś odpowietrzenia wyprowadzić po ścianie domu nad dach – będzie z 9 metrów- mam budżet na to ok. 8 tys. brutto- nie mam w pobliżu działki rowu, rzeczki, ścieku- gleba – gliniasta z domieszką żwiru Proszę o pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 16.07.2014 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 - nie chcielibyśmy się ograniczać jeżeli chodzi o nawyki domowe – idealnie bezwonna. - budżet na to ok. 8 tys. brutto - nie mam w pobliżu działki rowu, rzeczki, ścieku - gleba – gliniasta z domieszką żwiru To tylko kanalizacja. Inne opcje tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?179767-Oczyszalnia-biologiczna-ranking Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lapeno 16.07.2014 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 To tylko kanalizacja. Inne opcje tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?179767-Oczyszalnia-biologiczna-ranking Tak jak pisałem, nie ma kanalizacji i nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 16.07.2014 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 Chciałem przez to powiedzieć, że: - różni producenci różnie żonglują liczbą obsługiwanych osób (patrz: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?228486-Prosz%C4%99-o-opini%C4%99-oczyszczalnia-Stainless-Cleaner&p=6549967&viewfull=1#post6549967) - trzeba zawsze pamiętać, że użytkuje się oczyszczalnię, a nie kanalizację - ale jedne znoszą więcej, inne mniej (proś o instrukcje obsługi), - nie ma oczyszczalni bezwonnych, ale masz rację - odpowiednia wentylacja pomaga załatwić sprawę, - 8 tys. brutto? nie sądzę - wszystko jedno, jaką oczyszczalnię kupisz - problem z odprowadzeniem ścieków oczyszczonych musisz rozwiązać przy każdej. To właśnie i wiele więcej jest w ww. wątku, włącznie z przykładami konkretnych oczyszczalni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zgoda 14.08.2014 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 - wszystko jedno, jaką oczyszczalnię kupisz - problem z odprowadzeniem ścieków oczyszczonych musisz rozwiązać przy każdej. U mnie właśnie to okazało się problemem. Poziom wód gruntowych na 1,7m, nad nim metr gliny. Zaproponowano mi studnię chłonną w nasypie + przepompownia, ale domowy specjalista ds. estetyki się nie zgodził. Nie wiem co dalej, rozsądne rozwiązanie pilnie poszukiwane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olorin 14.08.2014 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 Proste: na powierzchni 25m2 wydłub glinę i zastąp ją piache (z 0,8 m wysokości) oraz kamień płukany ze 30 cm. Oczywiście proste to nie jest, ale jak nie chcesz robić kopca, nie masz rowu czy rzeki obok to innego rozwiązania raczej nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts