Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wycena instacji/ biały montaż wrocław

Recommended Posts

Witam!

Proszę o wycenę następującej roboty.

17 włączników pojedynczych

13 podwójnych

27 schodowych

4 podwójne schodowe

2 krzyżowe

43 gniazda pojedyncze

21 podwójne

rtv 4

internet 4

wszystko w systemie ramkowym :)

Oświetlenie

plafony/pół plafony/ wiszące ~ 35

halogeny wewnątrz 28

oświetlenie schodów 16 + 2 czujniki ruchu

zewnętrzne halogeny na obrysie domu, wraz z dziurami itp 20

do tego dochodzą inne mniejsze przeróbki, przesunięcie puszek, podłączenie kuchenki itp

Proszę o wycenę, pozdrawiam serdecznie :)

Nie ja to wykonuję, a mi robią, mała różnica. Powiedział mi 3,5 tyś za wszystko, dobra cena zła, nic więcej nie oczekuje.

Przepraszam za sugestię, ale z treści postu nie wynikało, kto, co i dlaczego.

Wracając do tematu - podana cena ma byc czymś podparta. Jakimś cennikiem od tzw. "punktu", od roboczogodzin itp.

Jaka jest podstawa wyceny tej roboty ?

cena b. dobra, jak wrocław to poprosił bym o namiar :)
gościu nie wykonuje tego na co dzień zna się, i po godzinach by pracował nad tym, dokładniej 30 km od wrocławia :), elpapiotr, nie stało się nic, zła może napisałem ;), nie mam pojęcia chyba wycena ogólna, bez jakkiegoś punktowego liczenia że gniazdko 5 zł, włącznik 6 :), po prostu taką kwotę rzucił.

Za co jest to 3,5 tysiąca?

Licząc głupią metodą "od punkta", wychodzi 13 zł za punkt.

Czyli jest to bez materiału.

Jakie są odległości/ gabaryty budynku? Potrzebny projekt budowlany lub wizja.

Ale co wchodzi w zakres? Biały montaż jest zawarty w wycenie? Wtedy byłoby bardzo tanio.

A kable kładziemy z rowkowaniem czy bez.

Tego się nie da wycenić bez uzgodnienia technologii.

Wycena roboty to nie jest bułka z masłem, jak się niekiedy wydaje.

Za powieszenie lampy może być 10 zł a może być 50.

gościu nie wykonuje tego na co dzień zna się, i po godzinach by pracował nad tym, dokładniej 30 km od wrocławia :), elpapiotr, nie stało się nic, zła może napisałem ;), nie mam pojęcia chyba wycena ogólna, bez jakkiegoś punktowego liczenia że gniazdko 5 zł, włącznik 6 :), po prostu taką kwotę rzucił.

Skoro nie wykonuje na codzień, to .. jak się zna ? Z książek ? I tak robi na fuchę, więc rachunku nie wystawi, ale ....

Powinien wystawić protokół pomiarów z tzw. pomontażowych badań odbiorczych (PN-HD 60364-6:2008) oraz oświadczenie i gwarancję na montaż.

Podatku z tego pewnie też nie zapłaci, więc bierze za dużo o 19%, niezależnie od ceny końcowej.

Liczac nawet od tzw. punktu, to ... za drogo, niestety. Tym bardziej, że jest to system ramkowy, czyli tutaj jest trochę inna wycena.

Jak się sprężę, to uruchomię program kosztorysowy i sprawdzę cennik rzeczywisty. Pytanie tylko, czy liczyć VAT (8%) oraz podatek (?)

Sprawdziłem, policzyłem.

Jest to cena realna, fakturowa, brutto, z 8% VAT

Edytowane przez elpapiotr

Ja się zastanawiam nad jednym, czy umowa obejmuje tylko biały montaż i niewielkie przeróbki. Instalacja była sprawdzana przez poprzedniego elektryka. powiem tak : bez rekonesansu na miejscu takie wyceny i oceny są mało odpowiadające rzeczywistości. owszem jeżeli wchodzę robię montaż i do widzenia to cena jest dobra, nawet można zejść troszkę w dół. Ale jeżeli trzeba przekuwać puszki aby ramki były w pionie/poziomie, jeżeli trzeba szukać zatynkowane puszki, jeżeli trzeba szukać pomyłek, ewentualny demontaż wcześniej zamontowanego sprzętu bo w pokoju obok wygląda jednak lepiej ;) . Taką ewentualność przy wycenie też trzeba wziąć pod uwagę