brxiii 16.07.2014 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 Witam! Proszę o wycenę następującej roboty. 17 włączników pojedynczych 13 podwójnych 27 schodowych 4 podwójne schodowe 2 krzyżowe 43 gniazda pojedyncze 21 podwójne rtv 4 internet 4 wszystko w systemie ramkowym Oświetlenie plafony/pół plafony/ wiszące ~ 35 halogeny wewnątrz 28 oświetlenie schodów 16 + 2 czujniki ruchu zewnętrzne halogeny na obrysie domu, wraz z dziurami itp 20 do tego dochodzą inne mniejsze przeróbki, przesunięcie puszek, podłączenie kuchenki itp Proszę o wycenę, pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 16.07.2014 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 Ja Ci wycenię, Ty skasujesz.Dobre. Bardzo dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brxiii 16.07.2014 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 Ja Ci wycenię, Ty skasujesz. Dobre. Bardzo dobre. Nie ja to wykonuję, a mi robią, mała różnica. Powiedział mi 3,5 tyś za wszystko, dobra cena zła, nic więcej nie oczekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 16.07.2014 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 Nie ja to wykonuję, a mi robią, mała różnica. Powiedział mi 3,5 tyś za wszystko, dobra cena zła, nic więcej nie oczekuje. Przepraszam za sugestię, ale z treści postu nie wynikało, kto, co i dlaczego. Wracając do tematu - podana cena ma byc czymś podparta. Jakimś cennikiem od tzw. "punktu", od roboczogodzin itp. Jaka jest podstawa wyceny tej roboty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joni987 16.07.2014 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2014 cena b. dobra, jak wrocław to poprosił bym o namiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brxiii 17.07.2014 05:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 cena b. dobra, jak wrocław to poprosił bym o namiar gościu nie wykonuje tego na co dzień zna się, i po godzinach by pracował nad tym, dokładniej 30 km od wrocławia , elpapiotr, nie stało się nic, zła może napisałem , nie mam pojęcia chyba wycena ogólna, bez jakkiegoś punktowego liczenia że gniazdko 5 zł, włącznik 6 , po prostu taką kwotę rzucił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 17.07.2014 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Za co jest to 3,5 tysiąca?Licząc głupią metodą "od punkta", wychodzi 13 zł za punkt.Czyli jest to bez materiału.Jakie są odległości/ gabaryty budynku? Potrzebny projekt budowlany lub wizja. Ale co wchodzi w zakres? Biały montaż jest zawarty w wycenie? Wtedy byłoby bardzo tanio.A kable kładziemy z rowkowaniem czy bez.Tego się nie da wycenić bez uzgodnienia technologii. Wycena roboty to nie jest bułka z masłem, jak się niekiedy wydaje.Za powieszenie lampy może być 10 zł a może być 50. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 17.07.2014 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 gościu nie wykonuje tego na co dzień zna się, i po godzinach by pracował nad tym, dokładniej 30 km od wrocławia , elpapiotr, nie stało się nic, zła może napisałem , nie mam pojęcia chyba wycena ogólna, bez jakkiegoś punktowego liczenia że gniazdko 5 zł, włącznik 6 , po prostu taką kwotę rzucił. Skoro nie wykonuje na codzień, to .. jak się zna ? Z książek ? I tak robi na fuchę, więc rachunku nie wystawi, ale .... Powinien wystawić protokół pomiarów z tzw. pomontażowych badań odbiorczych (PN-HD 60364-6:2008) oraz oświadczenie i gwarancję na montaż. Podatku z tego pewnie też nie zapłaci, więc bierze za dużo o 19%, niezależnie od ceny końcowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brxiii 17.07.2014 14:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Przepraszam, wprowadziłem w błąd, to jest tylko montaż biały, instalacja już jest, ściany pomalowane itp, źle to napisałem wszystko pracuje w innej branży teraz, a w tym parę lat wcześniej robił, z tego co wiem. Czyli tylko montaż wszystkiego " nagotowo " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 17.07.2014 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 (edytowane) Liczac nawet od tzw. punktu, to ... za drogo, niestety. Tym bardziej, że jest to system ramkowy, czyli tutaj jest trochę inna wycena.Jak się sprężę, to uruchomię program kosztorysowy i sprawdzę cennik rzeczywisty. Pytanie tylko, czy liczyć VAT (8%) oraz podatek (?) Sprawdziłem, policzyłem.Jest to cena realna, fakturowa, brutto, z 8% VAT Edytowane 17 Lipca 2014 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brxiii 18.07.2014 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 elpapiotr to system ramkowy jest tańszy ? myślałem że to jako iż więcej pracy przy tym to jest drożej. Będzie bez faktury, to powiem mu że daje 2 tysiące, jak chce się podjąć. Dziękuje za pomoc, i zaoszczędzenie mi pieniędzy Dam znać na ile stargowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 18.07.2014 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Nie. Nie pasuje liczenie.Odjęcie 8 % VAT oraz 19 % podatku nie powoduje zmniejszenia kwoty do 2000,00 zł PLN. To jest inna (wyższa) wartość, i proszę ją policzyć, by uczciwie podejść do sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brxiii 18.07.2014 15:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Faktycznie wychodzi mi ok 2.6 tys, zaproponuję więc akie coś, myślę że nie będzie źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janek_kos 23.07.2014 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Ja się zastanawiam nad jednym, czy umowa obejmuje tylko biały montaż i niewielkie przeróbki. Instalacja była sprawdzana przez poprzedniego elektryka. powiem tak : bez rekonesansu na miejscu takie wyceny i oceny są mało odpowiadające rzeczywistości. owszem jeżeli wchodzę robię montaż i do widzenia to cena jest dobra, nawet można zejść troszkę w dół. Ale jeżeli trzeba przekuwać puszki aby ramki były w pionie/poziomie, jeżeli trzeba szukać zatynkowane puszki, jeżeli trzeba szukać pomyłek, ewentualny demontaż wcześniej zamontowanego sprzętu bo w pokoju obok wygląda jednak lepiej . Taką ewentualność przy wycenie też trzeba wziąć pod uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts