Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt montażu drzwi zewnętrznych ( i wewnętrznych).

Recommended Posts

Cześć.

Rozglądamy się za drzwiami i we wszystkich sklepach dodają nam 400-600zł za montaż.(wewnętrzne 200.)

Czy to sposób aby sprzedać drzwi z oficjalną niższą ceną a w rozrachunku zarobić na montażu?

Czy Ci Panowie od montażu na prawdę tyle zarabiają??

A może znacie jakichś profesjonalistów montujących okna za normalne pieniądze? Już nie chcę TANIO, ja chcę w NORMALNEJ cenie.

Michał

A może znacie jakichś profesjonalistów montujących okna za normalne pieniądze? Już nie chcę TANIO, ja chcę w NORMALNEJ cenie.

Ciekawe czym się zajmujesz i jak wyceniasz koszty swojej pracy... 400zł za montaż to pomiar, transport, dniówka 2 ludzi (chyba, że namówisz sąsiada na montaż w tym samym czasie), amortyzacja samochodu i narzędzi, podatki, ewentualna regulacja i do tego czekanie 2 miesiące na zwrot VAT. Jest to niezbędne minimum dla legalnie działającej firmy by było to opłacalne.

Zawsze możesz zamontować sam albo wziąć gościa z typu program "usterka". I "będzie pan zadowolony"!

Ciekawe czym się zajmujesz i jak wyceniasz koszty swojej pracy...

Powiedzmy, że uczyłem się 10lat dłużej (mogłem po podstawówce iść na szkolenia montażu drzwi :-) ), aby zarabiać mniej na dniówkę. Przypominam 400 do 600-słownie "sześćset" na dwie osoby.

dniówka 2 ludzi

Zamontowanie drzwi zajmuje 7 godzin?? Transport ze sklepu to 20minut w moim przypadku.

amortyzacja samochodu i narzędzi,

Od dostawcy do mojego domu jest kilka km. Ja mam do pracy 20km.()8godzin w pracy plus dojazd .

Też mam liczyć amortyzację? Nie, już się zamortyzował, jakieś 10 lat temu.

Rozbój....i tyle. Może nie wiem jak czasochłonny jest montaż, ale nie wierzę, że to dniówka.

...Zawsze możesz zamontować sam ....!
I zostać bohaterem we włąsnym domu :lol2:

Widzisz bwojtek - zabieranie głosu w sprawach stawek montażowych mija się z celem, zawsze jest to rozbój w biały dzień a co jakiś czas trafi się tu "specjalista w tem zakresie" i walnie stawki czarnorynkowe jako obowiązujące

Samochód?

Transport?

Podatki?

Amortyzacja?

Zakup materiału do montażu?

Sądzisz, że ktokolwiek to bierze pod uwagę ?

Cztery stówy to przecież czysty zysk niczym nie obciążony i z czterech godzin pracy robi się stawka 100 zeta na godzinę.

Tak tu i nie tylko tu ludzie kalkulują.

Tylko jak Ty pójdziesz do lekarza i zabulisz 150 zeta za 15 minutową wizytę to nie jest rozbój ;) i nikt nie mówi że 600 na godzinę to mało

O papugach nie wspomnę. Ostatnio u Notariusza 1 minuta przeczytania umowy i złożenia podpisu - niewiele - 25 zeta czyli 1500 zł/ godzinę

Powiedzmy, że uczyłem się 10 lat dłużej (mogłem po podstawówce iść na szkolenia montażu drzwi :-) ), aby zarabiać mniej na dniówkę.

No to trzeba było iść na szkolenie po podstawówce i nie pisać teraz głupot, a tak to 10 lat nauki w pizd,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Jak za drogo to sam montuj. Po tak długim kształceniu

pewnie i to zrobisz doskonale.

W pierwszej chwili też miałem ochotę odpisać w podbnym tonie. Ale w takich chwilach daję sobie chwilę na wstrzymanie aż buntny nastrój minie.

Nie wierzę, że wszystkie firmy dają takie stawki. Ja chciałbym takie brać. One są już wspomnieniem.

Ale jest też mnóstwo sytuacji, w których takie kwoty są uzasadnione (nic nie napisałeś jakie to drzwi i jaki zakres pracy?). Są take, które montujemy w godzinę, ale wysoka cena wymaga późniejszej reakcji i za free jeżdżę do nich po kilka razy. Są takie, gdzie trzeba się naskładać je godzinami.

A jeśli uważasz że jest z adrogo, to szukaj tańszej firmy. Jest wolny rynek i jeśli się da to będą tansi. Nie koniecznie długo się utrzymają, ale spokojnie znajdziesz.

Dzięki za "słowa otuchy" :-]

Dla potomnych napiszę tylko, że...

jak szukałem gościa do położenia kanalizacji pod chudziakiem to stawki były takie:

pierwszy(bez oglądania):2000zł ,

drugi(nalegał na przyjazd i oględziny chociaż był projekt ),: 1500zł,

trzeci(dwuosobowa brygada fachowców, też nalegali na przyjazd, potem nie mogli trafić-pretensje do mnie):700zł

czwarty- z wykształcenia kucharz, z zamiłowania "wszystkorób", niestety nie wiedział ile to np 1,5% spadku.....

Efekt? piąty - z polecenia :200zł(bez rachunku), -->4 godziny pracy, (murarz trochę mu piaskiem sypnął.,)

Róbta co chceta... ja 600zł za montaż drzwi nie zapłacę :-)

Czyli zwyczajnie wspierasz szarą strefę. Lub jak kto woli - okradasz Państwo, czyli nas wszystkich.

A bardziej precyzyjnie - sprawiasz tym, że nasze legalne firmy mają pod górkę. I koło się napędza...

Racja.

Biję się szczerze w pierś. Powinienem zapłacić 30% więcej za rachunek, aby być legalnym.

Problem w tym, że dla mnie ważniejsza jest jakość usług niż rachunek za usługę. Ten Pan zrobił wielu sąsiadom instalacje.

To on podał cenę. Ja go nie będę sprawdzał czy płaci podatki czy nie i jak wydaje pieniądze. Zaznaczyłem "bez rachunku" abyście mieli prawdziwe porównanie. Z rachunkiem byłoby ciągle daleko do cen konkurencji, która oczywiście też nie dałaby rachunku.

Faktura i wyższa cena nie jest wyznacznikiem jakości.

Chcecie mnie oceniać, wszyscy tu są krystalicznie czyści...Ciekawe ilu z Was idąc do tego wspomnianego lekarza za 150zł na 15minut bierze od niego rachunek. Ciekawe kto kogo dyma?

Wy dymacie państwo, lekarz dyma państwo...? Wg mnie państwo dyma nas, bo co miesiąc za to płacisz.

Rzeczywiście szkoda dyskusji, wolny rynek, niepotrzebny temat. Chciałem się tylko dowiedzieć czy to normalne ceny, czy 50% bierze sprzedawca drzwi.

To wg mnie wysokie stawki i w niektórych przypadkach uzasadnione ale nie powiedziałeś jak złożone to drzwi i jaki zakres pracy jest przy nich do zrobienia. Nie raz widzę "tani" montaż, ale w stosunku do tego co wyceniam jest wykonany w 50% a może i mniej (np. wymiana z kompletnym brakiem obróbek, montaż w stan surowy na połowie wymaganych kotew bez zupełnie zamontoanego/zapianowanego dołu (czyli mamy 25% mb mniej) itd.

Jakby było normalnie na tym rynku jak i wielu innych to powiedziałbym że takie stawki pozwalają na odpowiedzialną budowę firmy i zapewnienie bytu montażyście, czyli zatrudnienie go przez cały rok (i uczciwe płacenie mu zimą, kiedy nie ma tyle roboty). Ale nie jest normalnie, każdy liczy złotówki i potem czytamy o problemach.

Nie wierzę, że na Śląsku nie ma tańszych firm.

Może można było negocjować cenę? Jak mi nie pasuje cena i nie da się jej zbić to szukam gdzie indziej. A swoją drogą My Polacy to taki durny naród. Niektórzy zazdroszczą nauczycielom wakacji,bo mają trochę dłuższy urlop niż pozostałe branże, górnikom zazdroszczą pomostówek, policjantom też. A przecież każdy jest kowalem swojego losu i swoich wyborów. Recepta jest prosta:Jak chce się mieć dłuższe urlopy trzeba iść na studia pedagogiczne i zostać nauczycielem, chce się przejść wcześniej na emeryturę,trzeba zostać górnikiem,nie chce się mieć zmartwień i dużo kasy,trzeba iść na księdza itd.

• 2 weeks później...

400-500zł za montaż drzwi wejściowych jest uzasadnione w przypadku drzwi wejściowych z demontażem starych drzwi i obróbką. W moim przypadku to jest praca od 6 do 8 godzin pracy dla montera z pomocnikiem. W cenę wchodzi także poszerzanie otworu drzwiowego w blokach z wielkich płyty. W takich przypadkach taka cena jest całkowicie uzasadniona.

400zł za montaż drzwi zewnętrznych do nowego domku w gotowy otwór to dosyć wygórowana cena.

Pozdrawiam

[moderowano]

Edytowane przez Jarek.P

Drogi Waldku,

fajnie że napisałeś coś sensownego, ale własny link nie jest w tej sytuacji konieczny ani usprawiedliwiony, szczególnie że dajesz go w każdym poście. Przeczytaj regulamin forum i zrób edycję zanim zrobi to za Ciebie moderator.. Bo wtedy będzie trochę lipa;)

chcecie mnie oceniać, wszyscy tu są krystalicznie czyści...ciekawe ilu z was idąc do tego wspomnianego lekarza za 150zł na 15minut bierze od niego rachunek. Ciekawe kto kogo dyma?

Wy dymacie państwo, lekarz dyma państwo...? Wg mnie państwo dyma nas, bo co miesiąc za to płacisz.

lekarze i cała służba zdrowia to zorganizowana grupa przestępcza !!!

• 1 year później...

Nie wierzę, że na Śląsku nie ma tańszych firm.

OCZYWIŚCIE ŻE SĄ ALE CZĘSTO NIE DOTRZYMUJĄ SŁOWA np. montaż 200 a w praniu wychodzą koszty dodatkowe transport' 30-50 zł demontaż starych drzwi 50-100 i obróbka na gotowo z powstawianiem narożników 20- 50 zł mb (obustronnie co daje w najlepszej wersji 380zł to nie tylko montaż lecz cała usługa . a budowlańcy tak samo jak prawnicy czy lekarze starają się nadarzać za za ciągle pojawiającymi technologiami trendami itp. czyli jak w\w muszą prócz tego ze doskonalą swoje specjalności uczyć się wciąż przybywających cudeniek albo wypad z rynku. Oczywiści mówię o prawdziwych fachowcach a nie psełdobudowlańców co to potrafią wszystko na perfekt i że mucha nie siada CZYLI NIC

.Za drzwi ja sam montaż w przygotowany w miarę otwór czyli osadzenie i dokładne ustawienie drzwi zakotwienie opianowanie obróbkę same zarzucenie ubytków i pianki ok 200 -250 zł ale szanujący się rzemieślnik by się pod tym nie podpisał.

Przy montarzu dzwi bardzo ważne jest ich prawidłowe( mocne i 'proste ) ustawienie o wymaga odrobiny doświadczenia ale również odpowiednieich wykończenie co jest pracochłonne i wymaga nie mniejszego doświadczenia ich osadzenie