Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt montażu drzwi zewnętrznych ( i wewnętrznych).

Recommended Posts

Witam,

tak dla informacji :

śląsk - ceny netto :

drzwi wewn przylgowe - 150

drzwi wewn bezprzylgowe - 180

demontaż starych drzwi - 100 ( przy wymianie na nowe 50 )

drzwi zewn - 250

demontaż zewn - 120

drzwi zewn 2-skrz - 420

drzwi klatkowe montaż/demontaż - 420

( w ceny wliczone oczywiście : dojazd, pomiar, dowóz, montaż... )

Wykonawcy o tym wiedzą, ale klienci nie koniecznie, że jeśli płacą XX zł za montaż to oczywiście jak wspomniano już wyżej, trzeba odprowadzić podatek, zapłacić pracownikom, zainwestować w nowe technologie - ulepszać sprzęt czy też serwisować go, ale przede wszystkim wziąć pod uwagę fakt, że wykonawce daje gwarancję na montaż co zobowiązuje go do pojawienia się ponownie u klienta w razie konieczności dokonania jakiegoś serwisu / naprawy / wymiany towaru - nie koniecznie źle zamontowanego - lecz np. wadliwego fabrycznie. A niekiedy montaże są 70-80km od siedziby firmy...

• 2 weeks później...
Nie chcę się powtarzać po niektórych, którzy piszą i mówią, że na tym czy na tamtym nie ma co oszczędzać, ale szczególnie w przypadku drzwi zewnętrznych dobry montaż jest sprawą ważną, więc to co autorze co poradzę to zapoznaj się ze sztuką montażu drzwi i dopilnuj samodzielnie prawidłowej roboty. :)

Tu warto (zamiast uczenia się lub raczej dodatkowo do niego) podpisać stosowną umowę, która nakaże poprawę montażu, regulacje oraz pokrycie wszelkich kosztów obróbki wokół drzwi.

To bardzo dobry pomysł, ale przed umową też należy ogarnąć jakie wady mają być przedmiotem gwarancji, a które nie, czyli wiedzieć jaka usterka powstaje na skutek montażu, a jaka na skutek nieprawidłowego użytkowania. Pewnie w internecie są dostępne jakieś podstawowe wzory takich umów.

Na 100% są takie rzeczy w internecie. Ja prawnikiem nie jestem, także nie będę się wyłaniał tu z moimi mądrościami. Jedyne co mi jeszcze do głowy przychodzi to zwykła ludzka przezorność. Jeśli montażysta od początku jest "trefny" to nie ma co się zastanawiać nad zmianą. Oczywiście miło jest też coś dać od siebie dla Klienta, gdyby coś poszło nie tak na montaży a Klient nie miałby tego zapisanego.