Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Szanowni...

Po latach walki i wyrzeczeń - dotarłem do finału budowy i stanąłem przed ścianą.

Proszę Wasz Szanowni Forumowicze o pomoc w doborze wkładu kominkowego z PW.

Dom wybudowany z projektu: „Dom w majeranku 2” – z modyfikacją – dodana piwnica pod całym domem.

Pow. podłóg:

163 m2 domu (podłogówka + grzejniki)

80 m2 piwnic (z tego 33 m2 podłogówka w „pokoju imprezowym” – gdzie będzie zamontowany kominek)

Ogrzewanie: gaz (Vailant ecoTEC VC 246/5-5) + kominek z PW – wszystko w Układzie Zamkniętym

Ściany: U= 0,143 W/m2K (H+H 500 -30 cm + styropian 20 cm)

Poddasze: U= 0,121 W/m2K (płyty G/K + 30 cm Rockwool)

Okna: Uw= ok. 0,75 W/m2K (szyby potrójne Ug=0,5)

Fundamenty: U= 0,224 W/m2K (beton 30 cm + XPS 15 cm)

Podłogi w piwnicy: U= 0,168 W/m2K (wylewka + XPS 15 cm + chudziak)

Wentylacja mechaniczna z rekuperatorem (Brink Excellent 400) - ale tylko w części nadziemnej domu (bez piwnicy, tam jest wentyl. grawitacyjna).

Piwnice ogrzewane (pokój imprezowy) będą używane tylko z jednoczesnym paleniem w kominku (taki mam plan), więc tak koncypuję że sama konwekcja + promieniowanie z kominka (ok. 2-4 kW) powinno wystarczyć i podłogówka tam nie wystartuje.

Kolega używa wkładu: LAZAR WESTA i jest zadowolony - szyba czysta, a płomień długo utrzymuje się.

Czy moc tego kominka (12 kW woda + 6 kW konwekcja) będą wystarczające do mojego domu (mam dużo samozaparcia i chciałbym jak najczęściej grzać właśnie kominkiem).

Czy moc - 6 kW konwekcyjna nie będzie za duża do pom. 33 m2?

Hydraulik poleca mi: LECHMA PL200 EXCLUSIVE 22 SP – ale piszecie że hydraulik to nie zdun ;-)

Moce są faktycznie lepsze (18 kW woda + 4 kW konwekcja) – ale czytam słabe opinie (czarna i pękająca szyba itp.).

Bardzo proszę o pomoc jaki wkład wybrać – czytam i czytam i coraz mniej wiem… :bash:

Potrzeby mam wydawało by się normalne – zapalić i cieszyć się ogniem, a przy okazji dać ciepło Rodzinie – ale proces wyboru – przerasta mnie.:confused:

https://forum.murator.pl/topic/191894-dob%C3%B3r-mocy-i-rodzaju-wk%C5%82adu-kominka-pw/

Szanowni...

Po latach walki i wyrzeczeń - dotarłem do finału budowy i stanąłem przed ścianą.

Proszę Wasz Szanowni Forumowicze o pomoc w doborze wkładu kominkowego z PW.

Dom wybudowany z projektu: „Dom w majeranku 2” – z modyfikacją – dodana piwnica pod całym domem.

Pow. podłóg:

163 m2 domu (podłogówka + grzejniki)

80 m2 piwnic (z tego 33 m2 podłogówka w „pokoju imprezowym” – gdzie będzie zamontowany kominek)

Ogrzewanie: gaz (Vailant ecoTEC VC 246/5-5) + kominek z PW – wszystko w Układzie Zamkniętym

Ściany: U= 0,143 W/m2K (H+H 500 -30 cm + styropian 20 cm)

Poddasze: U= 0,121 W/m2K (płyty G/K + 30 cm Rockwool)

Okna: Uw= ok. 0,75 W/m2K (szyby potrójne Ug=0,5)

Fundamenty: U= 0,224 W/m2K (beton 30 cm + XPS 15 cm)

Podłogi w piwnicy: U= 0,168 W/m2K (wylewka + XPS 15 cm + chudziak)

Wentylacja mechaniczna z rekuperatorem (Brink Excellent 400) - ale tylko w części nadziemnej domu (bez piwnicy, tam jest wentyl. grawitacyjna).

Piwnice ogrzewane (pokój imprezowy) będą używane tylko z jednoczesnym paleniem w kominku (taki mam plan), więc tak koncypuję że sama konwekcja + promieniowanie z kominka (ok. 2-4 kW) powinno wystarczyć i podłogówka tam nie wystartuje.

Kolega używa wkładu: LAZAR WESTA i jest zadowolony - szyba czysta, a płomień długo utrzymuje się.

Czy moc tego kominka (12 kW woda + 6 kW konwekcja) będą wystarczające do mojego domu (mam dużo samozaparcia i chciałbym jak najczęściej grzać właśnie kominkiem).

Czy moc - 6 kW konwekcyjna nie będzie za duża do pom. 33 m2?

Hydraulik poleca mi: LECHMA PL200 EXCLUSIVE 22 SP – ale piszecie że hydraulik to nie zdun ;-)

Moce są faktycznie lepsze (18 kW woda + 4 kW konwekcja) – ale czytam słabe opinie (czarna i pękająca szyba itp.).

Bardzo proszę o pomoc jaki wkład wybrać – czytam i czytam i coraz mniej wiem… :bash:

Potrzeby mam wydawało by się normalne – zapalić i cieszyć się ogniem, a przy okazji dać ciepło Rodzinie – ale proces wyboru – przerasta mnie.:confused:

Szerze mówiąc to ja też poleciłbym Lechmę albo Hajduka, jednak zestawiając je oba to wolałbym hajduka ostatnio miałem okazję widzieć jak sprawuje się hajduk i naprawdę efekt był zadowalający. Co rzuciło mi się o oczy to czysta szyba. Przy wyborze kominka wodnego powinieneś na pewno sugerować się kilkoma czynnikami tzn:

- Jaka jest sprawność urządzenia,

- Możliwość bezpośredniego podpięcia od układu zamkniętego,

- Grubość blachy,

- Czy palenisko ma dodatkowe elementu kumulujące ciepło np: szamot,

- Czy taki kominek może pracować z WM ponieważ takie kominki są bardzo szczelne i lepiej się w nich pali,

Jeśli chodzi o kW to szukałbym z przedziału 15-18 kW dodatkowo pomyślałbym na jakimś buforem ok 500l. Pomoże on w lepszym funkcjonowaniu całego układu grzewczego. Pamiętaj jednak że kominek nie może służyć jako podstawowe źródło ogrzewania ona ma służyć do dogrzewania.

https://forum.murator.pl/topic/191894-dob%C3%B3r-mocy-i-rodzaju-wk%C5%82adu-kominka-pw/#findComment-6523988