Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z internetem w domu

JK2010

Recommended Posts

Nie wiem, czy to dobry dział. Z góry więc przepraszam. Mam problem w internetem w domu. Jedyne co mogę mieć to internet z karty SIM (LTE) . Zaopatrzyłem się więc w odpowiednią kartę SIM, modem USB i router Wi-Fi. Wszystko działa, ale...... Nie we wszystkich pomieszczeniach mam zasięg sieci Wi-Fi. Dom z betonu komórkowego, z lanym stropem. Jeżeli router umieszczę centralnie zasięg sieci wygląda tak (czerwony brak zasięgu , zielony jest zasięg):

ROUTER_Srodek.jpg

Jeżeli zaś umieszczę router w salonie zasięg wygląda tak:

ROUTER_Salon.jpg

Mój router to Tp-Link 3040. Co muszę zrobić, żeby mieć dostęp do netu wi-fi w całym domu? Inny router?

albo zamiast "routera" są takie mini wifi repeatery wtykane do gniazdka (podobne do takich przyłóżkowych lampek wtykanych do gniazdka).

Może być też drugi router, wtedy oba włączone w tryb WDS. A jeszcze lepiej, gdyby drugi router był wpięty do pierwszego ethernetem. Mogą wtedy nadawać albo inne SSID, albo ten sam (wtedy odpowiedni feature trzeba włączyć, ale nie pamietam jak się nazywa)

W przypadku repeatera, lub routera z funkcją repeatera ustaw:

router z LTE w salonie, natomiast repeater centralnie.

Jeżeli twój router LTE ma zewnętrzne anteny do Wifi (było by super), to najlepiej wymienić antenkę na antenę z dużym zyskiem. To było by zdecydowanie najlepsze i najbardziej stabilne rozwiązanie. Rozwiązanie z repeaterami nie jest pozbawione wad,

Edytowane przez homecactus

Proponuję najpierw przeanalizować lokalne pasmo WiFi.

Odpal programik na smartfona "WiFi Analizer" czy jakiś tego typu na laptopie i połaź po domu.

Trzeba wyeliminować problem pracy na tym samym kanale innego routera lub lokalnego radiowego dostawcy internetu.

Po analizie może wystarczy zmienić kanał Twojego routera i będzie po sprawie.

Pozdrawiam

GREGOR

albo zamiast "routera" są takie mini wifi repeatery wtykane do gniazdka (podobne do takich przyłóżkowych lampek wtykanych do gniazdka).

Może być też drugi router, wtedy oba włączone w tryb WDS. A jeszcze lepiej, gdyby drugi router był wpięty do pierwszego ethernetem. Mogą wtedy nadawać albo inne SSID, albo ten sam (wtedy odpowiedni feature trzeba włączyć, ale nie pamietam jak się nazywa)

W przypadku repeatera, lub routera z funkcją repeatera ustaw:

router z LTE w salonie, natomiast repeater centralnie.

Jeżeli twój router LTE ma zewnętrzne anteny do Wifi (było by super), to najlepiej wymienić antenkę na antenę z dużym zyskiem. To było by zdecydowanie najlepsze i najbardziej stabilne rozwiązanie. Rozwiązanie z repeaterami nie jest pozbawione wad,

u mnie podzialalo danie routera na szafe :) jak byl na kompie to w 1/4 domu zasiegu nie bylo wcale, jak dalem go na szafe, w tym samym pomieszczeniu i tym samym miejscu, tylko 1,5m wyzej w calym domu mam 5 kresek. nie mam pojecia jakie to ma znaczenis ale u mnie lodzialalao

Dom nie jest duży - tylko 140m2. Więc też się zastanawiam skąd ten problem. Może ten lany strop? Pokój w którym nie mam netu, ma dużą szafę z lustrami - może to to. W okolicy nie ma innych wifi. Sprawdziłem. Możecie polecić jakiś sprawdzony wifi repeater (jak to się dokładnie nazywa?)? Mam instalację kablową pod internet w domu. Kable z gnizadkami w każdym pokoju. Kable te biegną do rozdzielni, gdzie miał być dołączony internet z kabla (TP SA). Może zainstalować router w rozdzielni , łącząc go z którymś kablem, a na końcu tego kabla w pokoju drugi router?

czy któraś z tych anten polepszylaby sytuację:

http://allegro.pl/antena-do-routera-dookolna-tp-link-ant2408c-8dbi-i4412467227.html

http://allegro.pl/antena-tp-link-8dbi-2-4ghz-do-routerow-wifi-i4350692429.html

W routerze mam dwie anteny. Czy w takim przypadku muszę też kupić i zainstalować dwie?

Zainstaluj program inssider i odpal w pokoju gdzie jest mały zasięg. Daj zrzut ekranu. Jeżeli pasmo jest zajęte (ale w domku mało prawdopodobne) trzeba zmienić pasmo na inne. Czasem pomaga zmiana z N na BG.

Anteny nie zawsze pomagają Lepiej dać 70 zł na router np Tp-Link TL-WR741ND z WDS i wzmocnić sygnał. Trzeba pamiętać że repeater musi mieć mocny sygnał który ma wzmocnić. Jeżeli będzie za słaby to będą błędy.

Trzeba pamiętać że repeater musi mieć mocny sygnał który ma wzmocnić. Jeżeli będzie za słaby to będą błędy.

Czyli jeżeli w jednym pokoju nie mam netu niezależnie od ustawienia routera, to znaczy że tam sygnał jest najsłabszy. Czyli może lepsza antena w routerze plus wzmacniacz w tym pokoju?

Problem w routerze. Marny jest. Ale wybór routerów takich do wsadzenia do nich modemu nie jest wielki...

Ja w bloku mieszkam. Taki normalny router /nie-kablówkowy bo wtedy kazali za nie płacić/ jakiś Netgear za sto parę złotych

nadawał taki sygnał że w piwnicy był odbierany /z 3 piętra/...

Strop lany jest dość gęsto zbrojony i stanowi silną barierę dla sygnału.

Mam identyczną sytuację u siebie, rozwiązałem ją dodając na parterze drugi router podłączony do gniazdka LAN i pracujący jako drugie, niezależne źródło wifi. Pierwotnie oba pracowały z tym samym SSID, urządzenia się logowały po prostu do silniejszego, jednak potem to zmieniłem, bo w razie problemów warto było jednak widzieć, gdzie jestem zalogowany.

Strop lany jest dość gęsto zbrojony i stanowi silną barierę dla sygnału.

Mam identyczną sytuację u siebie, rozwiązałem ją dodając na parterze drugi router podłączony do gniazdka LAN i pracujący jako drugie, niezależne źródło wifi. Pierwotnie oba pracowały z tym samym SSID, urządzenia się logowały po prostu do silniejszego, jednak potem to zmieniłem, bo w razie problemów warto było jednak widzieć, gdzie jestem zalogowany.

Autor wątku mieszka w domu parterowym, więc nie masz/miałeś identycznego problemu.

Problemem autora jest router (mobilny) i brak w nim anteny/anten zewnętrznych WiFi.

Jest tylko antena wewnętrzna o marnym zysku i to jest główny problem w zasięgu.

Trzeba dać stacjonarny router LTE z anteną/antenami zewnętrznymi.

Proponuję router TL-MR3420 (tani i niezły).

Jak chcesz mieć "mercedesa" i pełną prędkość LTE przez WiFi to propunuję router DOVADO LTE PRO (drogi, ale wart swojej ceny).

Oczywiście przez zakupem trzeba sprawdzić posiadany modem LTE pod względem kompatybilności z wybranym routerem.

Pozdrawiam

GREGOR

Mam właśnie TL-MR3420 . Dokupiłem do niego większe anteny 12 dBi (ale innej firmy) i...... jest gorzej niż na fabrycznych antenach. Wróciłem więc do anten z zestawu. Gorzej , bo mimo że wifi analyzer pokazuje większą siłę (moc???) sieci, to na tych większych antenach nie mam netu w sumie w trzech pokojach. Najdziwniejsze jest to że nie mam w tym jednym pokoju netu na laptopie, ale jak włącze wifi w telefonie to net jest - wyraźnie wolniej ładują się strony ale jest. I co wina karty wifi w laptopie?

Mam właśnie TL-MR3420 . Dokupiłem do niego większe anteny 12 dBi (ale innej firmy) i...... jest gorzej niż na fabrycznych antenach. Wróciłem więc do anten z zestawu. Gorzej , bo mimo że wifi analyzer pokazuje większą siłę (moc???) sieci, to na tych większych antenach nie mam netu w sumie w trzech pokojach. Najdziwniejsze jest to że nie mam w tym jednym pokoju netu na laptopie, ale jak włącze wifi w telefonie to net jest - wyraźnie wolniej ładują się strony ale jest. I co wina karty wifi w laptopie?

Powoli, powoli.

Nie dostaliśmy odpowiedzi, czy masz "gości" w paśmie WiFi.

Weź telefon i pospaceruj po domu. Zweryfikuj w każdym pokoju czy masz czyste pasmo WiFi.

Jak coś "sieje" to podaj nam na planie domu ile tego jest, o jakiej sile i na jakich kanałach.

Jeśli masz czysto, to wykonaj kolejny spacer po pokojach i zanotuj moc sygnały w poszczególnych pomieszczeniach.

Podaj dodatkowo którego kanału używa Twój router i jakie jest jego położenie.

Pozdrawiam

GREGOR

Nie mam innych sieci w domu. Jest jedna i to o minimalnej sile akurat w pokoju, gdzie net działa świetnie.

Pomierzyłem moc i jest jak poniżej:

ROUTER_DOM.jpg

Dziwne jest to , że w pokoju bez netu (czerwony krzyżyk) jest net ale przy drzwiach. Oczywiście net tam w kompie nie działe, ale za to świetnie działa w telefonie.

O tych lustrach chyba wcześniej nie wspominałeś.

Działają jak ekran i mogą skutecznie zaekranować sygnał przychodzący i wychodzący.

Ale skoro na komórce masz net wszędzie to trzeba tylko lekko przekonfigurować router lub sieciówkę w lapku

Zakładam, że masz cały czas router TP-LINK MR4320.

Wrzuć zrzuty ekrany zakładek z konfiguracji routera:

- Wireless -> Wireless Settings

- Wireless -> Wireless Advanced

W lapku masz sieciówkę wewnętrzną czy na USB?

Pozdrawiam

GREGOR