Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z internetem w domu

JK2010

Recommended Posts

Niedługo zrzucę ekrany z routera. W laptopie mam kartę na USB, taką małą. Myślę o kupieniu takiej z dużą anteną.

Kolejna nowa informacja - karta WiFi USB bez anteny zew. w lapku - to wyjaśnia problem z sygnałem.

Proponuję zweryfikować czy to Twojego modelu laptopa można zainstalować wewnętrzną kartę WiFi.

To by było najlepsze rozwiązanie, bo lapki maja spore anteny montowane obok matryc.

Pozdrawiam

GREGOR

Mam w laptopie kartę wifi wewn., ale ona kiepsko działała. Stąd karta na USB.

Ale ma inny problem nie było mnie od wczoraj w domu. Czyli przez 24 godz. nikt nie korzystał z netu, a router zostawiłem właczony. Przyjechałem i chciałem coś sprawdzić w necie i .... nie mam netu. Sieć wifi jest, ale netu brak. Ponowna konfiguracja routera, włączanie i wyłaczanie i tak w sumie około 2 godz. i brak netu. Na routerze nie świeciła się ikonka usb - jakby router nie widział modemu.

Ale jednak widział , bo go zidentyfikował. Poniżej rzut ekrany:

RZUT EKRANU.jpg

Zamiast "disconnected pojawiał się przycisk "connect" i jak go wciskałem to "connecting" i powrót do przycisku "connect". I tak przez dwie godziny. Modem 4g jest z listy kompatybilnym z TP-LINK 3420, APN itp. zarówno wpisywane ręcznie jak i automatycznie. I nagle po ktorymś wyłączeniu i włączeniu. Zadziałało. Ktoś mi wytłumaczy dlaczego tak się działo?

Zamiast "disconnected pojawiał się przycisk "connect" i jak go wciskałem to "connecting" i powrót do przycisku "connect". I tak przez dwie godziny. Modem 4g jest z listy kompatybilnym z TP-LINK 3420, APN itp. zarówno wpisywane ręcznie jak i automatycznie. I nagle po ktorymś wyłączeniu i włączeniu. Zadziałało. Ktoś mi wytłumaczy dlaczego tak się działo?

Czasem tak się dzieje jak są problemy z siecią 3G/4G.

Musisz się przyzwyczaić, ze czasem trzeba ręcznie restartnąć router (najlepiej wszystko wyłączyć na minutę z zasilania).

Pozdrawiam

GREGOR

Załamka. Dom blisko centrum średniego miasta i problemy z internetem. Znów było wszystko dobrze aż nagle brak netu. Rozwiązywanie problemów sugeruje problem z routerem. Włączanie i wyłączanie routera i znów kilka prób połączenia i wreszcie jest! Czy jak wymienię router będzie lepiej? Mam teraz T-mobile. Popróbować z innymi sieciami?