Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa komina - jakaś alternatywa

Recommended Posts

Witam

Jestem na etapie robienia projektu. Projekt indywidualny, dom parterowy, 100 m kwadratowych powierzchni. Jednak nadal mam wątpliwości odnośnie sposobu ogrzewania i budowy kominka. Ogrzewanie, obecnie rozważam ekogroszek lub pompę ciepła. Kominek też nie podjęta decyzja na 100% czy wogóle będzie i jeśli tak czy to nie będzie jakiś bio itp. Jak teraz podejść do budowy komina, wolał bym aby był bo nawet jak by była montowana pompa ciepła to może za 20 lat zmienić się koncepcja i potrzebny będzie komin. Czy mozna w jakiś sposób wybudować komin (tanio), aby w przypadku gdyby był potrzebny można by go w prosty sposób doposażyć we wkład itp aby można było go wykorzystać. Czy tylko zostaje mi zrobienie od razu porządnego komina z założeniem że może kiedyś będzie potrzebny.? Wentylację w całym domu planuję mechaniczną (rekuperator).

Sylwek

Kup pustaki systemowe z dowolnego systemu. Najlepiej o wymiarze zewnętrznym 36 X 36 (maja one kanał wewnątrz ok 26 X 26 cm). Zbuduj z nich komin nie przejmując się żadnymi dziurami, wyczystkami i innymi pierdołami. W chwili podjęcia decyzji do jakich celów komin będzie służył, wytnie się w odpowiednim miejscu otwory, wprowadzi do środka wkłady odpowiednie do rodzaju paliwa - stalowe, lub ceramiczne. To o wiele prostsze i łatwiejsze zadanie, niż przeróbka większości źle wybudowanych kominów ze źle usytuowanymi trójnikami przyłączeniowymi i wyczystkami nie tam gdzie być powinny...

Kup pustaki systemowe z dowolnego systemu. Najlepiej o wymiarze zewnętrznym 36 X 36 (maja one kanał wewnątrz ok 26 X 26 cm). Zbuduj z nich komin nie przejmując się żadnymi dziurami, wyczystkami i innymi pierdołami. W chwili podjęcia decyzji do jakich celów komin będzie służył, wytnie się w odpowiednim miejscu otwory, wprowadzi do środka wkłady odpowiednie do rodzaju paliwa - stalowe, lub ceramiczne. To o wiele prostsze i łatwiejsze zadanie, niż przeróbka większości źle wybudowanych kominów ze źle usytuowanymi trójnikami przyłączeniowymi i wyczystkami nie tam gdzie być powinny...

.... i chyba tak będzie trzeba zrobić.

Dzięki

• 3 weeks później...

Budowa komina to 5-7 tys. zł , zakup gruntowej pompy wraz z odwiertem i montażem 35-45 tys. Koszt komina w porównaniu do kosztów pompy raczej nie wielki.

Jak będziesz potrzebował komina, to na dostawienie go do budynku będziesz musiał uzyskać pozwolenie na budowę. Czyli znowu mapę do celów projektowych, projekt, pozwolenie, kierownik budowy, zgłoszenie do nadzoru o zakończeniu i rozpoczęciu budowy.

Po wymurowaniu pustaków jak chcesz zamontować wkład ceramiczny, który jest otulony wkładem z wełny mineralnej i to jeszcze w taki sposób żeby połączenia między rurami ceramicznymi były szczelne? Już nie ważne jak poradzisz sobie z powyższym, ale interesuje mnie jak to zrobisz stojąc na ławie kominiarskiej gdzieś przy kalenicy?

[NIE REKLAMUJEMY NA FORUM - moderator]

Edytowane przez Elfir

Jeśli wyjdzie Cię taniej to nie wiele.Pierwszej lepszej cegły nie wstawisz a i zaprawa też nie ta zwykła.

To jaką cegłę należy użyć - aby to nie była pierwsza lepsza. A zaprawa ? Wydaje mi się że do czerwonej cegły to może być zaprawa cementowo-wapienna, a dopiero do górnej części z klinkieru zaprawa specjalna. Mógłby ktoś podać z jakich materiałów należy wybudować, abym zrobił kalkulację ile mnie wyniesie komin ?

Gość Arturo72
Budowa komina to 5-7 tys. zł , zakup gruntowej pompy wraz z odwiertem i montażem 35-45 tys. Koszt komina w porównaniu do kosztów pompy raczej nie wielki.

Sam komin nie grzeje,trzeba dokupić coś co się do niego podłącza a to kasa.

Żeby postawić komin trzeba posiadać kotłownię czyli kolejna kasa na dodatkowe pomieszczenie,które musi być przy paliwach stałych a nie jest wymagane przy np.pompie ciepła czy kociołku elektrycznym.

Biorąc pod uwagę w/w koszta tylko wtedy coś z kominem możemy porównywać do innych źródeł ciepła nie wymagających komina i kotłowni.

Edytowane przez Arturo72

Sam komin nie grzeje,trzeba dokupić coś co się do niego podłącza a to kasa.

Żeby postawić komin trzeba posiadać kotłownię czyli kolejna kasa na dodatkowe pomieszczenie,które musi być przy paliwach stałych a nie jest wymagane przy np.pompie ciepła czy kociołku elektrycznym.

Biorąc pod uwagę w/w koszta tylko wtedy coś z kominem możemy porównywać do innych źródeł ciepła nie wymagających komina i kotłowni.

Wiem, że kotłownia i komin kosztuje. Rozważałem również grzanie tylko prądem, ale nawet jeśli na coś się zdecyduję nie chciał bym aby nie było możliwości kiedyś zmiany sposobu ogrzewania. Teraz może wydam więcej kasy, na kotłownię i komin, może będzie to nieużywane, ale jednocześnie nie odcinam się w przyszłości od innych metod ogrzewania. Teraz może kupię pompę ciepła, ale jak będę biednym emerytem i ona padnie (a wątpię czy za 30 lat ktoś to naprawi, będzie trzeba wymienić na nową) czy mnie będzie stać. Pewnie będą dużo tańsze, a może wymyślą coś nowego i pompy w będą tylko do obejrzenia w muzeum... I tak sądzę, że ogrzewanie to nie szybciej jak za 3 lata będę robił. Przez 3 lata może się wiele zmienić.