Szaruś 14.06.2004 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2004 A jaki klej do klejenia bez kołków? Jaki klej się do tego nie nadaje? nie jestem pewien czy ktorys z wykonawcow systemowych ocieplen wogole dopuszcza "bezkolkowe" ocieplenie. same kolki i troche roboty przy tym pewnie byloby mniej warte niz super klej. nie spotkalem sie z takim klejem chociaz sasiad ocieplal dom w grudniu i styropian (ma zatarte laczenia) do dzis nie jest kolkowany. Mnie różni wykonawcy systemowi mówili, że do wysokości dwóch pięter nie trzeba kołkować (jeżeli to na nową, równą ścianę - bez starego tynku). Także kilka osób na formu się wypowiadało, że mają bez kołków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 14.06.2004 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2004 szarus moze masz racje,ja po pierwsze mam(pod styropianem) stary tynk wapienny i to baranek. trudno bylo mu ufac wiec kolkowalem. kiedys po miesiacu probowalem jednak oderwac przyklejony kawalek styropianu. pekl styropian reszte musialem skuc. moze wiec nie jest konieczne kolkowanie skoro klej potrafi tak dobrze trzymac? jesli specjalisci od klejow im ufaja to pewnie mozna zrezygnowac z kolkowania. z drugiej strony nie jest to szczegolnie kosztowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spin 30.10.2004 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2004 ......A jaki klej do klejenia bez kołków? Jaki klej się do tego nie nadaje? Aby klej mozna było nie kołkować trzeba spełnić kilka warunków:1.Przeprowadzić próbę rwania styropianu2.Zastosować klej,który w ateście ma wpis,że mozna go stosować bez kołkowania.3.Zapoznać się b.dokładnie z instrukcją ITB nr 334/20024.Tego rodzaju kleje kosztują za worek w detalu powyżej 35 zł (chemia kosztuje) ps.Rady kolegów o tym,żeby stosować klej do styropianu jednego producenta, do zatapiania siatki innego ,tynki,grunty jeszcze innego to "rady diabła".Kompletowanie systemy tylko po cenia, lub wg. "widzimisię" powoduje utratę gwarancji i jest niezgodne z prawem--brak atestu ITB.Radzę podzwonić po producentach a nie słuchać tylko hurtowników. ps.Kazdy system z atestem nawet najtańszy jest lepszy od składaka.(to tak jak z samochodami --pół OPLA i pół FIATA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 06.11.2004 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2004 ......A jaki klej do klejenia bez kołków? Jaki klej się do tego nie nadaje? (...) 2.Zastosować klej,który w ateście ma wpis,że mozna go stosować bez kołkowania. (...) A może jakieś konkretne przygłady klejów z takim atestem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 06.11.2004 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2004 ......A jaki klej do klejenia bez kołków? Jaki klej się do tego nie nadaje? (...) 2.Zastosować klej,który w ateście ma wpis,że mozna go stosować bez kołkowania. (...) A może jakieś konkretne przygłady klejów z takim atestem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr J. 07.11.2004 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2004 JA używałem chemii greinplast. Kołkowałem tylko pierwszy od dołu pasek styropianu. Inny klej do styropianu inny do zatapiania siatki. Ten ostatni kosztuje powyżej 30 zł za worek 25 kg. Ten do styropianu kilka złotych mniej. GRunt tej samej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xavi 08.11.2004 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 U siebie robiłem na Klej Knauf zbrojony z włuknem szklanym. Klej wygląda jakby był naszpikowany mini igiełkami. Super się rozprowadza i głaska jak gładź (a z tym jest różnie). Jest do przyklejania i do zatapiania. W jego instrukcji pisze, że kołki są zalecane, ale nie konieczne. Jest to właśnie zależne od stanu podłoża, czyli czy jest tynk itp.?! Można zejść z kosztów stosując tańszy klej do klejenia, a droższy do zatapiania, z tym, że wtedy już konieczne będzie kołkowanie całego domu. W moim przypadku kołkowałem jedynie 2 m od ziemi do okoła domu oraz wokół otworów, na balkonie i na sufitach. Kołkowanie jest faktycznie tanie, ale jeśli się robi ocieplenie samemu, to jest to niezła udręka, bo trzeba wywiercić mnustwo otworów (u nie na max 1200 ) cena: ok. 32zł/25kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 08.11.2004 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2004 Anserglob cx-39 do styropianu- cena 15.95 za worek CX-40 do zatapiania siatki- cena 22.50 worek. Elegancko sie tym robi Kołki dla syro 12 cm szesnastki po 26 zł za 100szt. Tetraz bede gruntował, ale nie wiem jeszcze czym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts