Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

malowanie ścian pmarańczowych na biało

longer01

Recommended Posts

Witam!

Chciałbym zrobić malowanie pokoju. Obecnie na ścianach łącznie z sufitem jest położony kolor ciemno pomarańczowy. Chcę to przemalować na biało farbą eko śnieżka, którą posiadam. Po pierwszym kryciu pomarańcz przebija jak diabli. Jak przełamać ten kolor by osiągnąć czystą biel? Z góry dziękuję za podpowiedzi i serdecznie pozdrawiam!

Sposób podpowiedziany przez doradcę z Casto - kupić najtańszą białą farbę i pomalować nią ścianę jednokrotnie. A na to położyć docelowy kolor i będzie idealnie. Miełam także pomarańczowy kolor i zrobiłam tak jak mówił. Po pierwszym kryciu mega pomarańcz przebijał. Pomalowałam farbą docelową (też białą) i wyszło idealnie. Jednym słowem, nie przejmuj się, że teraz przebija, maluj drugi raz.

Ja teraz mam zabawę z żółtym i mocno czerwono-brązowym kolorem :)

Dałem na ściany grunt i jutro będę malował. Na szczęście nie mam dużo warstw farby i nie powinna stara złazić. Po zagruntowaniu, myślę, że Beckersem w 2 razy to spokojnie pokryję, ale jeszcze zobaczymy :)

Farby, które akurat mam (Kabe i Bondex) po zagruntowaniu pokryły ciemny kolor dopiero po 3cim razie. Ten sam kolor, który kolorowa pokryła na 2 razy, na biało po 3cim razie dopiero było OK, ale miejscami musiałem robić poprawki, bo przebijało.

Nigdy więcej nie chcę ścian w mocnych kolorach (no może oprócz dwóch :) )

Ja u siebie jeden pokój pomalowałem bez gruntowania (już mi się nie chciało :) ). Teraz właśnie widzę, że również nic nie przebija :) 2 razy starczyły do zmiany koloru z ciemniejszego na jasny.

Natomiast bardzo intensywny (coś jak Passion Red Beckersa) - aby uzyskać porządny efekt - 3 razy trzeba malować.