badaczkotłów 18.07.2014 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Witam Coraz więcej producentów kotłów pokazuje moduły internetowe do sterowania pracą kotła zdalnie, po odpowiednim zalogowaniu się. Na rynku jest sporo rozwiązań z czego najbardziej pokazywane i reklamowane moduły i regulatory to Bruli, Tech oraz Econet Pluma. Stosują je różni producenci kotłów pokazując ciekawe filmy na ten temat. Czy ktoś użytkuje taki sterownik jakiś dłuższy czas? Mam pytanie czy rzeczywiście tej funkcji ustawiania zdalnie się używa, czy to tylko ciekawy gadżet do "pochwalenia" się kolegom w pracy lub na imprezie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.07.2014 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Używam sterownika eCoal, obecnie Bruli chyba od trzech lat. Dla mnie to błogosławieństwo, nie wiadomo kto czym pali, zdarza się problem wygaszania gdy przechodzą klienci w tryb lato czyli tylko dogrzewanie CWU, wystarczyć spojrzeć na wykresy i wiem na pewno dla czego wygasł, mam masę sterowników udostępnionych na pełnych prawach także sam mogę go doregulować zdalnie. Bywa że zdarza się jakaś starsza osoba, wystarczy że położy podpałkę na palnik i ją zapali, za chwilę z pół łopatki groszku na palnik wrzuci i dalszą cześć odpalania kotła robie zdalnie, nawet jak kocioł jest w drugim końcu polski Samo to żeby przed sąsiadem przyszpanować ? Ale pewnie i tacy się zdarzają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 18.07.2014 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Mi ten gadżet jak go nazwałeś, służy głównie do podglądu pracy kotła, choć sterowanie na odległość też się przydaje. Wygodniej się ustawia na komputerze niż na panelu sterownika. Do tego dochodzą jeszcze sms-y z powiadomieniami o zdarzeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 18.07.2014 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Mam już ponad 2 lata ze sterownikiem eCoal i to jest dobre. Ustawianie zdalnie się sprawdza ale najlepsze jest to że widzisz co masz w domu obojętnie gdzie jesteś. Ja mogę tylko chwalić. Masz awarię na kotle to dostajesz powiadomienia sms'em, przekracza temp. na kotle to alarm i wiele innych powiadomień. Jednym słowem opłaca się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 18.07.2014 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 (edytowane) Zgadzając się z przedmówcami wypada dodać jeszcze, ze nie do przecenienia jest możliwość zapisu stanu pracy kotła (statystyki, wykresy), która w połączeniu z możliwością zdalnego wpływania na parametry pracy urządzeń w kotłowni wspomaga proces dostrajania pracy instalacji grzewczej do potrzeb i wymagań domowników Edytowane 18 Lipca 2014 przez QIM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 18.07.2014 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 (edytowane) Szanowny kolego. nawet się nie zastanawiaj a kupuj właśnie taki, z możliwością podglądu-modyfikacji i archiwizacji przez net,( im więcej czujników tym lepiej) widzę że tutaj jest pomijana bardzo ważna kwestia,jest poruszany wątek wygody,wizualizacji czy modyfikacji pracy kotła przez net,a takie urządzenia to kopalnia wiedzy i również NARZĘDZIE które mówi ci jak masz ustawić parametry,spalania, jakie temp wody na wyjściu/wejściu, temp pracy kotła ,sposobu podawania czy np rozkład temp w domu, dzięki takim optymalizacją potrafisz sam odpowiednio dobrać sobie sposób i dystrybucję ciepła do własnego domu, dzięki takim rozwiązaniom i archiwizacji jesteś w stanie ustawić swój kociołek w optymalny sposób,dzięki takiemu sterownikowi dowiedzielismy się ze nasze domy nie potrzebują kotłów o mocach < 25Kw a dużo mniejszych, takie sterowniki pokazały nam ile faktycznie potrzeba nam tego ciepła a co za tym idzie wymusiły na producentach produkcję dużo mniejszych kotłów.Chociaż sprzedałem już swój kociołek na eko i podłączyłem gaz-rurę, bardzo brakuje mi takiego sterownika w kotłach gazowych (sa ale namiastki czegoś takiego) np w junkersie za cały taki system śpiewają sobie ok 2500zł- a to tylko atrapa a nie tak potrzebne narzędzie.chciałem swój stary sterownik wykorzystać ale niestety nie nadaje się, i z tego powodu (brak narzędzia) zapłacę pewnie frycowe za zimę a sterowanie bedzie odbywać się metoda prób i błędów (kocioł kondensacyjny) Edytowane 18 Lipca 2014 przez Piotrek42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QIM 18.07.2014 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Piotrek, spokojnie. Firma Ci.... od kotłów ostatnio ostro sonduje rynek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 18.07.2014 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Piotrek, spokojnie. Firma Ci.... od kotłów ostatnio ostro sonduje rynek... No popatrz wypadłem z obiegu na chwilę zainteresowałem się gazem a tu takie kwiatki )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badaczkotłów 25.07.2014 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 Dzięki za fajne komentarze, o ecoal już dużo napisano , to dedykowany sterownik pod internet. A ktoś ma doświadczenie z modułami internetowymi od Pluma lub Techa ? Np w kotle #defro ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 25.07.2014 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 co Ty tu kolego ściemniasz? na innym forum chwalisz pluma z netem jak dobrze kojarzę..... a tu tak głupczysz.... Kto i co Ci ma powiedzieć jak plum oficjalnie z netem miał startować teraz od lipca? wzmianki były o tym wcześniej, ale kompleksowo miało ruszać teraz od lipcaO czym tu chcesz gadać?Tech ma swoich odbiorców i ich zapytaj czy i jak korzystają, mają to już dość długo Masz jeszcze SPP z modułem internetowym BET... i jego forum firmowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
badaczkotłów 31.07.2014 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 Dzieki za informacje. Chodziło mi o informacje od użytkowników a nie z forum producenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 31.07.2014 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 Dzieki za informacje. Chodziło mi o informacje od użytkowników a nie z forum producenta Z tego co wiem, moduł internetowy tech-a najdłużej stosuje bodajże Zębiec, może zatem warto poszukac albo wątku odnośnie ich kotłów albo forum firmowego albo innego forum w necie, gdzie gromadzą się użytkownicy tego wyrobu. Tutaj było o tym pisane malutko jeden chyba user kiedyś ze 2-3zdania napisał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts