Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyblakłe betonowe płytki chodnikowe - impregnowanie

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Posiadam przed domem i na tarasie betonowe płytki chodnikowe. Płytki zaraz po założeniu zostały dwukrotnie potraktowane impregnatem DO KAMIENIA STONESIL STONE MASTER fajnie wtedy wyglądały zciemniały kolor stał się wyrazisty...

Natomiast obecnie po 3 latach użytkowania kolor zrobił się wyblakły, płytki zamiast koloru brązowego mają siną barwę wyglądają mało atrakcyjnie.

Próbowałem w tym roku ponownie je zaimpregnować wcześniej używanym preparatem, natomiast niewiele to dało... płytki niespecjalnie chłonęły impregnat i nie zmieniły swojego koloru.

Macie może doświadczenie w tego typu preparatach?

Może użyć innego typu impregnatu?

Może należy dodać jakiś barwnik do impregnatu?

Może w jakiś sposób najpierw zneutralizować wcześniejszą impregnację?

Widziałem na składzie preparaty z szumnym hasłem "efekt mokrej kostki"... czy taki efekt jest do uzyskania na wcześniej zaimpregnowanej powierzchni?

Dodam jeszcze tylko że jak płytki są mokre podczas deszczu lub po polaniu ich z węża nabierają początkowego koloru.

Endriu: zastanawia mnie jedno: jakiej jakości była warstwa kolorowa w bruku... dobra czy taka sobie, bo od jej jakości i grubości także dużo zależy. Osobna sprawa to to, że pigmenty cementowe dobrej jakości koloru nie tracą pod wpływem UV

Balto obecnie ceny bruku sa nizsze niz kilka lat wstecz.

Koloru na plytach zazwyczaj jest 5mm warstwa,a nieraz i mniej.

Jakosc rowniez pozostawia wiele do zyczenia.

Koszty produkcji ciagle rosna, a ceny bruku spadaja, reszte kazdy sobie moze dopowiedziec :-)

Jesli ktos chce impregnowac, to musi sie liczyc z tym, ze trwalosc nie bedzie zadawalajaca.

Sam chetnie bym impregnowal, bo kasa za to jest niemal taka jak za ulozenie, a roboty nic. Ale nie chce oszukiwac klietow.

Impregnaty nie sa trwalymi srodkami i po kilku tygodniach nalezy powtorzyc zabieg. Taniej jest wymienic plytki co dwa lata :-)

Kolor wyblakl i juz go nie przywrocisz, chyba, ze pomalujesz.

Trudno się zgodzić z Twoją opinią skoro po 3 latach płytki nadal nie chłoną cieczy... znaczy się impregnat działa nadal... co innego barwniki które blakną od UV.

Endriu: zastanawia mnie jedno: jakiej jakości była warstwa kolorowa w bruku... dobra czy taka sobie, bo od jej jakości i grubości także dużo zależy. Osobna sprawa to to, że pigmenty cementowe dobrej jakości koloru nie tracą pod wpływem UV

To są drewnopodobne płytki betonowe o grubości 4cm całe sę barwione - lite.

• 1 month później...
bez przesady, impregnaty wcale nie są drogie I warto ich używać. Osobiście bym nie barwił, bo podejrzewał że efekt bylby nie możliwy prawie do odwórcenia jeśli się na to zdecydujesz. Wg mnie zacznij od porządnego oczyszczenia powierzchni, albo samodzielnie albo wynajmij firmę do tego,(nie wiem jak z kosztami) natomiast co do samych impregnatów, sąsiad używał środków z Bruk Betu , bodaj na bazie silikonu

• 10 months później...

Hm, no tak, przedsięwzięcie godne, ale na rezultaty troszkę czekać trzeba, a no i pamięć ludzka zawodna jest i nie zawsze się przypomni żeby zdjęcia zrobić.

Nierównomiernie blaknie nawet jeżeli dobrze i starannie się ją zaimpregnuje? Kwestia materiału, czy ludzkiej niedokładności??

pozdrawiam