Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przerwana izolacja płyty fundamentowej

semcio

Recommended Posts

Witam,

mam pewien problem, którego przysporzyła mi firma od Pompy Ciepła.

Otóż mój dom stoi na płycie fundamentowej - 25cm + 20cm EPS200. To stoi na podbudowie - ok 1m kliniec i piasek. Do tego drenaż. Na płycie będzie jeszcze folia, styropian i dopiero posadzka. A teraz problem.

Pomimo wcześniejszego wykonania przepustó firma od PC przewierciła płytę aby przeprowadzić rury. Czyli wszystkie izolacje szlag trafił. Styro się uzupełni pianką, a przewierty nie są na tyle duże, żeby zagrozić konstrukcji, ale czy można jakoś uszczelnić izolację przeciwwilgociową? Pomiędzy styro i betonem były dwie wrstwy grubej folii budowlanej. Dziury są tuż przy brzegu, więc jest dostęp. Nie wiem też, czy warto, skoro wilgoć będzie odcięta jeszcze na poziomie posadzek.

Dodatkowo przy wierceniu na mokro wypłukało troche podbudowy - tak z 30cm pod płytą. Nie bardzo wiem, jak to uzupełnić. Z powrotem napchać tam piasku, czy jakoś inaczej?

Dzięki za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam

Myślisz, że ta "gruba folia budowlana" zachowała absolutną szczelność podczas układania na niej z zbrojenia ?

Masz plytę na piasku, miedzy nimi 20cm styropianu, jak jeszcze masz w projekcie opaskę przeciwwysadzinową, to pod ta płyta będzie sucho.

Wg mnie, o ile nie masz jakiś super ńiekorzystnych warunkow wodnych, wystarczy uzupełnić pianką i nie cudować.