jarek-62 18.07.2014 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Witam. Zastanawia mnie jeden temat, którego nie znalazłem na forum. Otóż samodzielnie (osobiście) buduję swój dom, nie mając doświadczenia w tym zakresie, ale starając się uzyskać wystarczająca wiedzę. Jestem na etapie wykonania stropu z pustaków ackerman (nie wiem czy nie powinno być akerman). Po ułożeniu pustaków o wys. 20 cm okazało się, że pomiędzy nimi pozostają szczeliny o grubości nawet do 1 cm. I nie wiem czy się tym martwić. Pytanie - czy nie spowoduje to większego zużycia betonu, a tym samym zwiększenia ciężaru stropu?Początkowo chciałem przeszlifować pustaki w przypadku większych szczelin. Praca bardzo czasochłonna i brudna. Z opinii kilku osób (w tym mojego kierownika bud.) dowiedziałem się jednak, że nie ma się czym martwić. Czy to prawda?Proszę o opinię. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 18.07.2014 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 skoro nie wierzysz swojemu kierownikowi budowy, zwolnij go i poszukaj innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 18.07.2014 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Zamiast wymyslać problemy skup sie na poprawnym zbrojeniu stropu. A wiadro betonu jak Ci ucieknie to chyba przeżyjesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarek-62 19.07.2014 04:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 Zamiast wymyslać problemy skup sie na poprawnym zbrojeniu stropu. A wiadro betonu jak Ci ucieknie to chyba przeżyjesz. A co do wcześniejszego postu "Gentoonx": nie ma głupich pytań, mogą być głupie odpowiedzi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mzprojekty 07.08.2014 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2014 Pod każdym rzędem pustaków i tak musisz mieć szalunek, więc ci beton nie wycieknie, ważne żeby pustaki ułożyć w jednej linii i poprawnie uformować żebra. Zużycie betonu będzie tak marginalnie większe, że nie warto się tym przejmować, jak powiedział przedmówca dosłownie wiadro betonu. W dużo większym stopniu pomylisz się przy szacowaniu ilości betonu na strop, więc przygotuj się gdzie wylać nadwyżkę, bo lepiej zamówić 0,5m3 za dużo niż żeby miała taczka braknąć i płacić za postój pompy. http://www.mzprojekty.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts