Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

strop ackerman: szczeliny między pustakami a zalewanie betonem

Recommended Posts

Witam.

Zastanawia mnie jeden temat, którego nie znalazłem na forum.

Otóż samodzielnie (osobiście) buduję swój dom, nie mając doświadczenia w tym zakresie, ale starając się uzyskać wystarczająca wiedzę. Jestem na etapie wykonania stropu z pustaków ackerman (nie wiem czy nie powinno być akerman). Po ułożeniu pustaków o wys. 20 cm okazało się, że pomiędzy nimi pozostają szczeliny o grubości nawet do 1 cm. I nie wiem czy się tym martwić.

Pytanie - czy nie spowoduje to większego zużycia betonu, a tym samym zwiększenia ciężaru stropu?

Początkowo chciałem przeszlifować pustaki w przypadku większych szczelin. Praca bardzo czasochłonna i brudna. Z opinii kilku osób (w tym mojego kierownika bud.) dowiedziałem się jednak, że nie ma się czym martwić. Czy to prawda?

Proszę o opinię.

Pozdrawiam

• 3 weeks później...
Pod każdym rzędem pustaków i tak musisz mieć szalunek, więc ci beton nie wycieknie, ważne żeby pustaki ułożyć w jednej linii i poprawnie uformować żebra. Zużycie betonu będzie tak marginalnie większe, że nie warto się tym przejmować, jak powiedział przedmówca dosłownie wiadro betonu. W dużo większym stopniu pomylisz się przy szacowaniu ilości betonu na strop, więc przygotuj się gdzie wylać nadwyżkę, bo lepiej zamówić 0,5m3 za dużo niż żeby miała taczka braknąć i płacić za postój pompy. http://www.mzprojekty.pl