joni987 18.07.2014 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Witam Serdecznie, Po zdemontowaniu starych okien skrzynkowych i parapetów z lastryka, zamontowano nowe okna Veka. Dobrze je uszczelniono styropianem i pianką. Zostało dużo wolnej przestrzeni w miejscu parapetu i dookoła okna (wewnąrz; z zewnątrz jest na styk).Czym najlepiej wypełnić przestrzeń starej wnęki parapetu a montowanym niebawem parapetem, oraz przestrzeń jaką będzie trzeba wypełnić do początku ramy okiennej. Przestrzeni pod oknem jest, mniejwięcej na 1,5/2 cegły. Przedewszystkim chodzi mi o dobrą izolację termiczną. Natomiast dookoła jest ok. 5-7 cm od ściany (cegieł) do ramy okna Najprościej i wydaje mi się najcieplej można by wypełnić tą przestrzeń Ytongiem, łatwo się kształtuje, a powierzchnia tam jest też mocno zróżnicowana.Klej do styropianu, Yong, i w przypadku parapetów: klej poliuretanowy i na to parapet (drewniany), a dookoła okna na to gips i siatka i narożnikami. Można by też płytą, bez ytonga, a wolną przestrzeń wypełnić pianką. Można też od dołu domurować na 1 cegłe pod parapet, i dopiero Ytong Czy może jakoś inaczej? Jeszcze jedno pytanie, od zewnątrz zostały tylko małe szczeliny między oknem a parapetem i tynkiem dookoła. Jak się zaglądnie do tych szczelin to widać że jest tam pianka. Czym dopełnić te szczeliny? Pianką, a następnie silikonem? Silikonem jakimś konkretnym czy uniwersalnym? Dom: lata 70. cegła, ogrzewanie gazowe, kaloryfery żeliwne rury od CO stalowe, kaloryfery we wnękach pod oknami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okt 19.07.2014 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 Natomiast dookoła jest ok. 5-7 cm od ściany (cegieł) do ramy okna To błąd montażowy , nie może być tak dużych luzów montażowych. Powinny być zastosowane poszerzenia w przypadku występowania tak dużych węgarków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_FIX_ 19.07.2014 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 To błąd montażowy , nie może być tak dużych luzów montażowych. Powinny być zastosowane poszerzenia w przypadku występowania tak dużych węgarków. Ale było z pewnością najtaniej !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joni987 19.07.2014 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 Niewiem może trochę przesadziłem, bo podawałem tą odległość z głowy. Dzisiaj zmierzę i porobię jakieś zdjęcia. Między wnęką a ościeżem znajduje się wypełnienie ze styropianu i pianki. A jeśli chodzi o technikę wypełnienia tych wolnych przestrzeni, na które ma iść tynk i parapety, jakieś sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 20.07.2014 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2014 Jeżeli zmieścił sie tam styropian to luzy sa na pewno zbyt duże. Najlepsze byłoby podmurowanie ytongiem ale przed wlozeniem okna. Wtedy można by je prawidłowo przymocowac do muru. W tej chwili okno masz zamontowane na kotwach czy na srubach przez ramę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joni987 23.07.2014 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 (edytowane) Odstępy są od 2 do 4 cm. Okna mam zamontowane na kotwach. Przepraszam za taką późną odp. Okna montował mi gość, który w rodzinie już nie jedne okna montował, sprowadził profile Veka z niemiec (bo mówił że tam są lepsze (czy są niewiem, może tańsze?)). Miał montować parapety, ale się okazało że nie ma parapetów w tym kolorze (sosna górska), więc postanowiłem zamontować drewniane, a teraz on gdzieś tam na jakiś czas wyjechał to chciałem sam je zamontować, ew. wiedzieć jak powinny być dobrze i ciepło zamontowane. Edytowane 23 Lipca 2014 przez joni987 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okt 23.07.2014 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Jak dla mnie odstępy dochodzą do 8 cm:( Nie widzę też stałego podparcia okna na bokach i pod słupkiem - sprawdź czy jest?Ile masz kotew od góry bo nie widać na zdjęciu? Czy jest jakieś mocowanie dołem? Dla pocieszenia - ładny kolor:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 23.07.2014 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 styropian zamiast pianki - nawet barbarzyncy i partacze tak nie robia - brak podparcia okien pod spodem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 23.07.2014 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 styropian zamiast pianki - nawet barbarzyncy i partacze tak nie robia - brak podparcia okien pod spodem nie ma kotew ani na dole ani na gorze - szczelina 8 cm - ZA DUZA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! balkon dosuniety do plytek - widac pianke jak wylazla - ciekawe jak to sie uszczelni dziury pimiedzy ceglami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 23.07.2014 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 profile VEKA tloczone sa w Polsce i sa identyczne jak te z Niemiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joni987 24.07.2014 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Kotwy są tylko w ilości po 3 szt. na każdy bok...... W oknie balkonowym widziałem że były wywiercony otwór na górną kotwę ale nie był założony. Czyli poprawnie powinno być: Wszystko powinno być wyrównane np. ytongiem, dopiero wtedy okna, i kotwy w ilości min. 3 po bokach 2 na górę i na dół. No to będę w takim razie musiał gonić gościa żeby mi to poprawił. Może jest ktoś z wrocławia, kto mógłby na miejscu mi pomóc unaocznić mu co jest nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 24.07.2014 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Na załączonych zdjęciach widać tanią (czyt. standardową) wersję wymiany okien w murze z węgarkami. Aby było lepiej (drożej) powinno się zastosować po bokach i u góry poszerzenia systemowe. Brak kotew i podparcia to oczywiście ewidentny błąd. Przydałaby się taśma rozprężna na węgarkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 24.07.2014 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Między ościeżnicą a ościeżem jest włożony styropian. Odległość jest max 6 cm a nie 8 - tak widać na miarce.Kotew nie widać ale może dyble są ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joni987 24.07.2014 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Tak jak patrzyłem to jedyne co widać na ramie okna to wkręty po bokach w ilości 3 szt. na stronę, starałem się ująć na zdjęciach. Reszty niestety albo nie byłem w stanie dostrzec, albo jej poprostu nie ma. I chyba raczej nie ma bo po tej zrobionej dziurze na śróbę na górze w oknie balkonowym taki mi się wniosek nasuwa, że pewnie jeden z pracowników mechanicznie już go zrobił, do montaży dybli, po czym 'szef' mu powiedział że na górze nie dajemy i tak pewnie już zostawił. Niewiem gość jak narazie telefonów nie odbiera. Sam niewiem co zrobić w takiej sytuacji. Jedyne co mnie chyba pociesza to ładny kolor i to że przynajmniej wielkość okien została mam nadzieję dobrze dobrana. Co polecacie robić w takiej sytuacji? Wymontować okno po oknie, zrobić te poszerzenia, zamontować i mieć spokój? Czy to olać, obrobić tak jak jest, zapiankować/ytungować i się nie przejmować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts