Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Only sky is the limit

Recommended Posts

rzut_2.jpg

Witajcie

Zainspirowana przez Sis,wrzucam plan mojego nowego M. - może ktoś z nudów rzuci okiem i podpowie jakies ciekawe rozwiązanie :))

Kupiłam M. bo zmusiła mnie do tego sytuacja zyciowa, ale mam nadzieję, że da mi ostatcznie mnóstwo satysfakcji i radości tworzenia.

Ma niecałe 54m. Znajduje się na pograniczu Woli i Ochoty (na Woli się urodziłam i wychowałam). Moim must-have był balkon. i jest. Niewielki, ale musze go jakoś pięknie zagospodarować! (- pomożecie:)???!)

Wprowadzę się na początku roku. Czasu niby dużo, a jednak jakoś tak...mało.

Z takich moich pomysłów na szybko:

1. To małe WC chciałabym zamienić na mały schowek/garderobę - może dałoby sie go ciut powiększyć? Bardzo chciałabym mieć garderobę! :)

2. Zastanawiam się czy nie przesunąc nieco ściany od łazienki bliżej wejścia sypialni - niewiele, ale może dałoby się ją (łazienkę) powiększyć.

3. Kuchnię od salonu może oddzielić blatem i w ogóle tam wrzucić płytę ind. ? Co sądzicie?

Z moich inspiracji to:

Chcę mieć na pewno biokominek (przetestowałam w poprzednim mieszkaniu i jest super). Podobają mi się też te imitacje betonu na ścianach, ale z drugiej strony także czerwona cegła...

Na jakiejś ścianie na pewno chcę mieć kilka moich ulubionych sentencji. Gdzieś w mieszkanie chętnie wkomponowałanbym także jakieś ładne zdjęcie mojego kochanego miasta...

Zapraszam do wypowiadania się - pozytywnie i negatywnie. Rady przyjmuje chętnie. Konstruktywną krytyke także, problem mam z tą niekonstruktywną, ale jakoś i to przezyję ;)

WITAJCIE :)

Edytowane przez Aśku

• Odpowiedzi 123
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj Aśku!

WC bezapelacyjnie też bym zaadaptowała na inne przeznaczenie. Może to być mała garderoba albo schowek z szafą i miejscem na mopa, deskę do prasowania, odkurzacz - te przedmioty zawsze sprawiają problem, nie ma gdzie ich schować. Ja też nad takim miejscem aktualnie dumam.

Jeśli da się technicznie przesunąć ściankę łazienki to czemu nie!

Co do kuchni połączonej z salonem mam być może spaczone zdanie ale nie lubię barku, blatu imitującego stół jadalny. Jeśli na tym blacie oddzielającym kuchnię od salonu chcesz indukcję to pamiętaj o strzelającym tłuszczu z patelni i kipiących garach - moim zdaniem mało praktyczne.

HEJ :)))

Madzior, a nie sądzisz, że to WC jest za małe zeby je przerobić zgodnie z moim marzeniem?? Nie mam niestety (w przeciwieństwie do mojej utalentowanej Siostry) wyobrazni przestrzennej.

Ewentualnie rozwazam w sypialni taką opcję jeszcze (oczywiście w dużo mniejszej wersji):

http://i.pinger.pl/pgr201/513337490010e50650d9ed78/

Edytowane przez Aśku

No właśnie ciut mało tam miejsca ale nie musisz całkiem rezygnować - zamontuj drążek na wieszaki ubraniowe, zrób półki i kosze metalowe na buty ale zostaw trochę miejsca na wspomniane przeze mnie przedmioty.

Co do sypialni to nie wiem czy to przepierzenie to dobry pomysł do małego wnętrza, bałabym się że wyjdzie tak że nie będzie ani sypialni ani fajnej ścianki. Fajniejsze wydaje mi się takie rozwiązanie:

79ideas-peach-black-white.jpg

Albo takie:

space_tati_coattrack_tracks_carpet_asplund_high.jpg

Witam się :)

Jeśli chodzi o garderobę to proponuję coś takiego. Może to nie jest prawdziwa garderoba ale jakaś namiastka na pewno.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=270721&d=1405770775

Zamurować drzwi. a zburzyć ścianę od strony przedpokoju i tam wstawić drzwi łamane. Takie chyba dadzą najlepszy dostęp do garderoby nie zagracając przedpokoju. We wnęce obok komina drążek na wieszaki. Można na dwóch wysokościach i zdejmować za pomocą specjalnego "kija" mają takie w sklepach :p albo nad jednym drążkiem dać półki na rzadziej używane rzeczy. Tam gdzie czerwony prostokąt płytkie półki, tak głębokie by zmieściły się poskładane ubrania lub półki na buty. Po bokach wieszaczki rozplanowane na ścianie lub drążki. Pomysły zerżnięte z IKEA :p

http://www.ikea.com/ms/img/ads/vitality/201424/201424_havd01a/201424_havd01a_01_PE375430.jpg

http://www.ikea.com/ms/img/ads/vitality/201424/201424_havd01a/201424_havd01a_07.jpg

http://www.ikea.com/ms/img/ads/vitality/201424/201424_havd01a/201424_havd01a_08_PE375429.jpg

albo taki

http://www.ikea.com/ms/img/ads/vitality/201424/201424_havd01a/201424_havd01a_06_PE375416.jpg

Taka ściana tylko w mniejszej skali, wiadomo :p

http://www.ikea.com/ms/media/cho_room/20144/storage/20144_cost25u/20144_cost25u_01_PH020425.jpg

rzut_2.jpg

Co do powiększenia łazienki to o ile dało by się ją poszerzyć?

Jeśli tylko kilka-kilkanaście centymetrów to chyba nie warto burzyć ściany no chyba że ścianek działowych jeszcze nie ma i mogą ci je postawić gdzie chcesz.

Cześć Aśku. Witam sie i ja. :)

Mam fajny pomysł na to mieszkanie ale muszę wiedzieć czy Ty będziesz mieszkać tam sama? Czy planujesz rodzine? Czy zapraszasz znajomych na kolacje? Czy potrzebujesz miejsce na książki, oglądasz tv? Czy potrzebujesz miejsca do pracy. No i w jakim to ma byc stylu? :rolleyes:

Chcialam Ci narysować mój pomysł, ale nie widzę wszystkich wymiarów. Czy możesz zrobic lepsze zdjęcie tego rzutu?

nie zrobiłam porządnie dokumentu :D Gdybym zrobiła odruchowo bym ctr s wciskała. Idę robić wizkę, bo miałam przerwę na uruchomienie po raz pierwszy pralki. Pranie nastawione i nie mogę się już doczekać aż zrobię wizkę i czy się Asi spodoba :D

http://ta2.com.pl/fm/rzut_Asku.png

w korytarzu jedna długą szafa

z korytarza wejście do łazienki. W miejscu osobnego wc prysznic. Nie rysuję wanny, bo nie wiem jaka chcesz ale generalnie można to jeszcze przesuwać. Na przeciwko wc umywalki pod blatem pralka - w zależności od tego ile chcesz mieć miejsca na blat. Można zrobić zabudowaną albo można zrobić bardzo długi blat z jedną lub dwiema umywalkami (chociaż dwie to chyba bez sensu)

Drugie wyjście z łazienki prowadzi do garderoby i dalej do sypialni. Bez drzwi

Można tu zrobić tak jakbyś chciała, czyli ścianę a za nią garderobę, można zrezygnować z połączenia łazienki z sypialnia i garderobą ale tak będzie Ci wygodniej nie będziesz musiała kilometrów robić żeby się gdzieś dostać.

z sypialni również otwarte wyjście na salon. Salonu nie wymyślam, bo na razie skupiłam się na ogólnej koncepcji podziału pomieszczeń. Masz tam ogromnie dużo miejsca i biblioteka zmieści Ci się wszędzie. Tak samo kominek czy tv - ale to już trzeba szczegółowo przemyśleć

Kuchnia z wyspą dosuniętą do ściany. Można połączyć ją z drugim ciągiem ale chyba aż tylu szafek nie potrzebujesz... zawsze można na ścianie dać wiszące szafki lub całą ścianę zabudowaną szafkami jak u mi_małej - bardzo fajnie to wygląda i jest wygodnie i kompaktowo. Lodówkę przewidziałam małą pod blatem w rogu, obok zlewu

Jak widzisz przewidziałam tylko jedne drzwi wewętrzne

Cześć Aśku. Witam sie i ja. :)

Mam fajny pomysł na to mieszkanie ale muszę wiedzieć czy Ty będziesz mieszkać tam sama? Czy planujesz rodzine? Czy zapraszasz znajomych na kolacje? Czy potrzebujesz miejsce na książki, oglądasz tv? Czy potrzebujesz miejsca do pracy. No i w jakim to ma byc stylu? :rolleyes:

Chcialam Ci narysować mój pomysł, ale nie widzę wszystkich wymiarów. Czy możesz zrobic lepsze zdjęcie tego rzutu?

Ja nie Aśku ale po krótkim wywiadzie i po obserwacjach własnych mogę coś podpowiedzieć.

Mieszkanie dla singielki z kotem. Styl loftowy + nowojorski ale elegancki i bez ekstrawagancji - moja dmuchana lampa i poduszki imitujące kamienie zupełnie się jej nie spodobały więc pewnie same naturalne materiały.

Co do miejsca do pracy, to nie wiem ale biurko lub ława do postawienia laptopa / tabletu byłaby wygodną opcją - aczkolwiek może łóżko / kanapa wystarczą ;p Książki jak każdy dorosły człowiek zapewne ma i potrzebuje na nie miejsca.

Znajomi są zapraszani, nawet na posiłek :)

Sry, że piszę za nią ale poszła na imprezę i pewnie jutro odpowie :)

Większe zdjęcie rzutu tu

Andzia, brawo:wiggle: Bardzo podobny układ miałam na myśli, dlatego pytałam o szczegóły.

Jedynie inaczej postawiłabym ścianki oddzielające garderobę i sypialnię. Wykorzystałam Twój rzut, ale i tak próbuję odczytać te wymiary i coś narysować. Mam jeszcze jedną wersję, ale chyba jednak nie zmieści się wszystko tak jak chciałam.:no:

rzut_Asku.jpg

Ja nie Aśku ale po krótkim wywiadzie i po obserwacjach własnych mogę coś podpowiedzieć.

Mieszkanie dla singielki z kotem. Styl loftowy + nowojorski ale elegancki i bez ekstrawagancji - moja dmuchana lampa i poduszki imitujące kamienie zupełnie się jej nie spodobały więc pewnie same naturalne materiały.

Co do miejsca do pracy, to nie wiem ale biurko lub ława do postawienia laptopa / tabletu byłaby wygodną opcją - aczkolwiek może łóżko / kanapa wystarczą ;p Książki jak każdy dorosły człowiek zapewne ma i potrzebuje na nie miejsca.

Znajomi są zapraszani, nawet na posiłek :)

Sry, że piszę za nią ale poszła na imprezę i pewnie jutro odpowie :)

Większe zdjęcie rzutu tu

Sis to jednak mnie zna. Odpowiedziała prawie tak, jakbym ja odpowiedziała.

Często przyjmuję znajomych więc musi być wygodnie w salonie zarówno na wypicie winka i pogadanie, ale chciałabym też mieć duży stół (dlatego zatsanawiam się czy ta moja wyspa, a raczej półwysep ma sens!) taki na 6-8 osób.

Jak tak czytam, co piszę, to powinnam miec 2 x tyle metrów... :(

Rozwiązanie Magdy i Agi bardzo mi się podoba!!! W życiu bym na to nie wpadła.

Mam jedynie wątpliwość, co do otwartej sypialni od strony salonu. Jako dusza towarzystwa mam często także nocujących gości. Chciłabym jednak móc zamknąć sypialnię. Może jakieś drzwi suwane szklane, albo zamknąc je przy oknie, a zrobić wejście przy tej nowostworzonej garderobie? Co sądzicie?

A!!! Czy ja dobrze rozumiem, że po zlikwidowaniu WC, mam łazienkę z wanna i prysznicem??????? :D

Magda, a w drugim projekcie co jest w starym WC? Podoba mi się otwarcie przestrzeni, czyli zburzenie ścianki od kuchni po prawej stronie od wejścia.

ZARAZ SPRÓBUJĘ OGARNĄC TE WYMIARY i podesłać.

Edytowane przez Aśku

Asiu, projekt jest do modyfikacji i do dopracowania.

Stół na 6-8 osób to już spory mebel i niezbędna jest przestrzeń na ten stół i wokół niego.

W łazience można zrobić prysznic, ale nie wiem ile dokładnie ma ta wnęka przy wejściu. U mnie 80 cm i wstawiłam tam pralkę. :D

Witam sie i ja w Twoim wątku.

Fajne mieszkanko i dające sporo możliwości.

Bardzo mi sie podoba pomysł magdy na część lewa patrzac o strony wejścia. Pomysł na wyrzucenie pralki z łazienki - genialny - sama miałam takie rozwiązanie przez dłuższy czas i chwaliłam sobie baaaaardzo. Jak jeszcze na pralke postawisz suszarke to odpada ci rozstawianie mokrych ubran po mieszkaniu. Popieram i polecam!

Wejscie do łazienki z sypialni - rewelka. Bardzo praktyczne i przydatne.

Co do strony prawej...

Nie przepadam za wyspami, a tym bardziej za płytami w wyspie wiec tu kombinowałabym mocno zeby w tym miejscu dac stół.

Kiepsko widac wymiary - daj lepszą fotke to i ja sie pobawię w projektantke:)

Bez wymiarów - przez to nie mam pojęcia czy skala odpowiednio zachowana. posługiwałam sie rysunkiem magdy34 - troszke przesunełam scianę, zmniejszajac rozmiar sypialni i powiększając salon.

1) w łazience mieści sie i prysznic i wanna - pytanie czy to nie nadmiar szczęścia przy tak niewielkich wymiarach mieszkania... :)

rzut2.JPG

2) w przypadku gdy szafy ważniejsze niz prysznic i wanna...

rzut3.JPG

Po pierwsze to wielkie dzięki, że ruszyłyście moją wyobraźnię i sprawiłyście, że wreszcie zaczęłam się cieszyć kupionym mieszkaniem!!!! A po drugie i wszystkie inne numery to...

Opcja z garderobą jest dla mnie absolutnie wymarzoną i pozwoli na zachowanie przestrzeni w pozostalych pomieszczeniach bo nie bede potrzebowala szaf, poza jedna w przedpokoju, by kurtki nie wisialy na wierzchu i buty sie nie walaly, bo tego nie znoszę!

Kwestia tylko wybrania najlepszej opcji oddzielenia jej od reszty, czyli gdzie przejście powinno się znaleźć i jak rozwiązać wejście do sypialni, by w przypadku odwiedzin gości zachować prywatność w sypialni?

I czy ścianki od garderoby, czyli ta do łazienki i do sypialni powinny być zwykłe kartongipsowe, czy np jak tu - ze szkłem (wiem, że ta opcja na pewno sporo droższa!)

a9813bb5f6e913c16ba21998d159efa3.jpg

Co do łazienki...

Mimo, że mam mieszkanie z opcją wykończenia, to Sis zaraziła mnie wanną, na którą dziś odłożyłam pierwsze 100zł :D!!!

http://www.fajnalazienka.com/pol_pl_Wanna-wolnostojaca-RITA-1570-BIALA-POLYSK-gratis-wyprodukowana-w-Polsce-3581_6.jpg

Prysznic nie jest dla mnie MUST HAVE, ale jesli powierzchnia lazienki pozwoli mi zaaranżować ją tak, aby było i jedno, i drugie - to chętnie!

Co do pralki i ew suszarki - nie mam zdania jeszcze - czy lepiej schować we wnęce, czy jak zaprojektowała Aga - pod długim blatem umywalkowym...

I jeszcze rozkminiam gdzie jakiś regał duży z książkami zrobić czy sypialnia, szezlong, fajna lampa, czy w salonie gdzieś ścianę tak zagospodarować?

Edytowane przez Aśku