Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Only sky is the limit

Recommended Posts

• Odpowiedzi 123
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Magda, podaj proszę :) Jakby coś, masz moją pełną zgodę i błagalną prośbę u mnie :)

Oprócz Andzi, nikt już do mnie nie zagląda, a zostawiałam dla Was coś smacznego i początek kamienicy. :) Jak się dobrze przyjrzycie wizce to...;)

Moja siostra jest szurnięta. Zrezygnowała z wykończeń całkowicie. Wiecie co to oznacza? Że się wkręciła na maxa w wykańczanie :D I dobrze. Będzie miała dokładnie to co będzie chciała.

I bardzo dobrze Jej doradziłaś Aga. Już kiedyś zetknęłam się z takim pakietem od dewelopera i to jest policzone sporo drożej, niż wykańczanie na własną rękę. Miałam taką sytuację przy projekcie dla osoby niepełnosprawnej. Mieszkanie 73 m2- kosztorys 85 tys. I to bez zmian w elektryce, bez przestawiania ścian. Po prostu wchodzą i robią na tym co jest. Nam wyszło chyba o 10 tys. taniej, ale mamy włoskie kafle Marazzi, porządne panele (ze względu na wózek inwalidzki), poprzestawiane ściany i poszerzone otwory drzwiowe tak aby można było swobodnie się przemieszczać. Kuchnia, łazienka i wc zaprojektowana specjalnie dla tej osoby. W żadnym pakiecie tego nie było. :no:

No widziałam, nawet się wypowiadałam, proszę mi nie mówić, że nie zaglądałąm :cool:

Na wizce widzę logotyp, ale nie odnajduję w googlach strony... Chyba że są inne wskazówki, a ja ślepak jestem :(

EDIT: Znalazłam, Andzia tam jest, więc domniemuję, że poprawnie :)

EDIT 2: zdjęcia łazienki z 1 listopada - to są jakieś konkretne płytki, te szare?

I muszę napisać: przepiękna jesteś :)

Edytowane przez mi_mała

No widziałam, nawet się wypowiadałam, proszę mi nie mówić, że nie zaglądałąm :cool:

Na wizce widzę logotyp, ale nie odnajduję w googlach strony... Chyba że są inne wskazówki, a ja ślepak jestem :(

EDIT: Znalazłam, Andzia tam jest, więc domniemuję, że poprawnie :)

EDIT 2: zdjęcia łazienki z 1 listopada - to są jakieś konkretne płytki, te szare?

I muszę napisać: przepiękna jesteś :)

Udało się znaleźć:wiggle: Mi, jakiego Ty masz ślicznego kota :)

Wygląda jak ten ze Shreka :)

Te płytki to Casalgrande Padana Architecture ale wymiarowo 90x90 cm

Mi, ale Ty piszesz o zdjęciu ze strony?

Edytowane przez Magda 34

Hej

Bardzo Was przepraszam, że wpadam tu dość rzadko jak na właściciela wątku, ale moja praca ewidentnie nie sprzyja kupowaniu mieszkania... :(

Madzia - oczywiście, że możesz reklamować się wdłuż i wszerz na moim wątku!!! Sama chętnie obejrzę Twoją stronę!

Niestety sprawy mi się komplikują bardziej niż sądziłam. I raczej nie będę mogła zrezygnować z pakietu wykończenia, więc go chyba podniosę.

Powiem Wam, że powinno zabronić się kobietom o kolorze włosów blond, z tenedencją do szybkiego podejmowania decyzji, samodzielnie kupować mieszkanie!

Otoz rezygnacja z pakietu pociągnelaby za soba koniecznosc ponownego procesowania wniosku kredytowego w banku, a na to nie mam juz czasu.

Ponadto, zaczelam wyliczac, przeliczac, wymyslac i... wykonczenie w standardzie I kosztuje mnie 34000 na cale mieszkanie. W tym sprzet AGD. Po przeanalizowaniu stwierdzam, ze podniosę standard wykonczenia w calym M. płacąc za to 44300zł. Prawda jest taka, że za tyle nie wykoncze mieszkania sama, a jako samotna kobieta bede miala z bańki ekipę, dowożeie brakującej rurki, srurki, co przy moim trybie pracy oznaczałoby remont przez 3 miesiące!

W tym standardzie II jest juz w czym wybierać, więc ocierając łzy pocieszam się myślą, że może jednak uda mi się z tego, co mam do wyboru stworzyć śliczne mieszkanie.

Ktoś mądry kiedyś mi powiedział, że "nie można mieć wszystkiego". A ja przecież nie wykończe własnymi siłami mieszkania 50m za 44tys! A i prawda jest taka, że głowy nie mam do pilnowania ekipy, jeżdżenia po sklepach i wybierania każdej jednej rzeczy. Za dużo mam na głowie :(

Pewnie Was zawiodłam tą decyzją. Wiem :(

Nie zawiodłaś. To jest Twoja decyzja. My jesteśmy tu tylko by Ci pomóc, podpowiedzieć.

Nie mam pojęcia ile kosztuje wykończenie całego mieszkania, bo jak wiesz u mnie żadnego fachowca nie było - ostatnio tylko przyjechał pan od gazu przyciąć rurkę. Dowiadywałam się jedynie o cenę kuchni wraz z projektem i wiem, że pan projektant od momentu przyjęcia zlecenia jest w tym do końca - to on zleca ekipie, dobiera fachowców i materiały, on odbiera pracę. Ty tylko mówisz, czy jesteś zadowolona i bulisz kasiorkę :D

Napisałam na fejsie. Podejmij decyzję co dalej. Jak wybierzesz opcję z urządzaniem w pakiecie, to pomożemy wybrać materiały i zniwelować straty moralne jakimiś pomysłami dekoracyjnymi.

Ale rozumiem, że ściany mogą być takie jak ustaliłyśmy? Bo jeśli tak, to i tak będzie bosko.

Nie załamuj się. Zobaczysz prześpisz się z decyzją i jutro będziesz bardziej zadowolona. Nie można mieć wszystkiego ale należy się cieszyć z tego co się udaje mieć mimo wszystko, bo najważniejsze, to nie rezygnować z marzeń :)

A więc tak:

podłoga - do wyboru kilka rodzajów paneli oraz do łazienki ceramika podłogowa

ściany - farby oraz w łazience plytki, a w kuchni lacobel

KUCHNIA - szafki w kuchni ze sprzetem AGD BOSH - lodówka, płyta ceramiczna, piekarnik, okap z filtrem węglowym (dodatkowo place za zmywarke), zlew, baterie

ŁAZIENKA - wanna lub prysznic (tu nie wiem jak zrobic zeby sie nie przyczepili, ze moje materialy. Wylewka jest zrobiona, wiec nie wiem czy jest opcja na walk-in. moge zrobic od nich prysznic, a na wanne zostawic miejsce, ale wtedy co zrobic z przylaczami?? CONFUSED!!!)

Drzwi wewnętrzne, ktore zgodnie z naszym nowym projektem, bede miala w liczbie aż 1 szt.

Nie wiem czy o czyms nie zapomnialam.... Ale chyba tak to wygląda...

Hej

Bardzo Was przepraszam, że wpadam tu dość rzadko jak na właściciela wątku, ale moja praca ewidentnie nie sprzyja kupowaniu mieszkania... :(

Madzia - oczywiście, że możesz reklamować się wdłuż i wszerz na moim wątku!!! Sama chętnie obejrzę Twoją stronę!

Niestety sprawy mi się komplikują bardziej niż sądziłam. I raczej nie będę mogła zrezygnować z pakietu wykończenia, więc go chyba podniosę.

Powiem Wam, że powinno zabronić się kobietom o kolorze włosów blond, z tenedencją do szybkiego podejmowania decyzji, samodzielnie kupować mieszkanie!

Otoz rezygnacja z pakietu pociągnelaby za soba koniecznosc ponownego procesowania wniosku kredytowego w banku, a na to nie mam juz czasu.

Ponadto, zaczelam wyliczac, przeliczac, wymyslac i... wykonczenie w standardzie I kosztuje mnie 34000 na cale mieszkanie. W tym sprzet AGD. Po przeanalizowaniu stwierdzam, ze podniosę standard wykonczenia w calym M. płacąc za to 44300zł. Prawda jest taka, że za tyle nie wykoncze mieszkania sama, a jako samotna kobieta bede miala z bańki ekipę, dowożeie brakującej rurki, srurki, co przy moim trybie pracy oznaczałoby remont przez 3 miesiące!

W tym standardzie II jest juz w czym wybierać, więc ocierając łzy pocieszam się myślą, że może jednak uda mi się z tego, co mam do wyboru stworzyć śliczne mieszkanie.

Ktoś mądry kiedyś mi powiedział, że "nie można mieć wszystkiego". A ja przecież nie wykończe własnymi siłami mieszkania 50m za 44tys! A i prawda jest taka, że głowy nie mam do pilnowania ekipy, jeżdżenia po sklepach i wybierania każdej jednej rzeczy. Za dużo mam na głowie :(

Pewnie Was zawiodłam tą decyzją. Wiem :(

A to mieszkanie to dziura w ziemi czy gotowiec, do którego może już wchodzić beygada a Tobie zależy na szybkiej przeprowadzce?

(

A dlaczego? Przekazał Ci tą informację deweloper czy bank?

Teoretycznie bank powinien być zainteresowany jedynie tym, abyś nie obniżyła założonego standardu wykończenia (rozumiem, że kredyt jest z ponad 100% LTV, czyli masz kredytowaną część wykończenia). Udowodnienie tego faktu powinno zakończyć sprawę (+ wykazanie, ze posiadasz wolne środki pozwalające na dokończenie remontu).

Prawdą jest, że realizująć swoją wymarzoną wizję, mozesz nie wyrobić się w założonym budżecie :yes:

Udało się znaleźć:wiggle: Mi, jakiego Ty masz ślicznego kota :)

Wygląda jak ten ze Shreka :)

Ten rudy? To nie mój, ale moje dachy równie piękne są :)

Te płytki to Casalgrande Padana Architecture ale wymiarowo 90x90 cm

Na moje metraże nie będą dobrze wyglądać tak duże płytki. 60x60 max :) Ale widzę, że są takie w ofercie - kojarzysz może cenę?

Mi, ale Ty piszesz o zdjęciu ze strony?

Tak :)

Mieszkanie jest prawie gotowe. Oddanie budynku w grudniu, odbiór mieszkań w styczniu (niby). W opcji z wykończeniem w styczniu odbiór wykończonego.

Iwestycja BI La tour: http://www.bi-polska.pl/inwestycja/la-tour-residence/opis

Co do kredytu mam 90 % LTV. Wycena nieruchomosci była wraz z wykończeniem, zatem wartość zabezpieczenia była przez to wyższa. Stąd pojawiła się konieczność zrobienia aneksu do operatu i zmian we wniosku kredytowym.

Już się z tym pogodziłam i nawet sonie przetłumaczyłam jakoś. I tak mogę wziąć np tylko prysznic lub tylko wannę, więc coś wykombinuję, aby tu było dobrze. W tym II pakiecie mam naprawdę dużo opcji wszystkiego. Przed chwilą przejrzałam po raz pierdylion czwarty, więc nabieram przekonania. Będzie ok. :) Musi!

Co do ścian - wszystko mogę pozmieniać tylko ASAP. Bo miałam mega farta - dzień po podpisaniu przeze mnie umowy rezerwacyjnej zabronili już dokonywania zmian. Ale ja mam ten zapis w umowie, więc mimo że w mieszkaniach ścianki są już postawione, obowiązuje mnie zapis z umowy o prawie do wprowadzenia tych zmian w 14 dni po podpisaniu aktu notarialnego. Tyle mojego!!! Pokazuje Wam okna, bo wczoraj znowu byłam w mieszkaniu pokazowym.

10514983_10203613551155314_897755986_n.jpg

10563419_10203613551955334_1908096971_n.jpg

10564879_10203613550115288_899999576_n.jpg

10566297_10203613551355319_1309152589_n.jpg

10567446_10203613551835331_1390659248_n.jpg

Myślę, że opcję z własnym wykończeniem dałoby się przewalczyć - ale rozumiem, że nie masz na to czasu ani ochoty - byłoby z tym trochę zachodu...

Jeśli pakiet II jest dla Ciebie OK, to super - oszczędzasz masę czasu i nerwów w pilnowaniu brygady - odpowiedzialność za jakość wykończenia ponosi deweloper :) To bardzo duży plus.

Okno w salonie genialne - szklana ściana. Przeszłam się wirtualnie po pokazowym mieszkanku - jest bardzo w porządku :)