AldiS 01.10.2014 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 Podoba mi się trochę ta aranżacja zamieszczona http://ta2.com.pl/fm/tlo1.jpg 4 zjdęcie od góry- ale do mojego salonu musiałabym zastosować trochę inny kolor. Chyba zamieszczone przez >andariel a czym to jest wykonane? Jakaś farba czy coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andariel 01.10.2014 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 och moja tapeta inspiracyjna na pulpit Z inspiracjami tak już jest, że życie się z nimi trochę rozmija Wybierałam do niej tylko kominki w jednym konkretnym układzie. Inne moje inspiracje kominkowe tu ale niewiele, bo jak juz złapałam czego chcę przestałam zbierać inspiracje o ten Ci chodzi? ---LINK--- wygląda na beton albo jakiś tynk lub farbę strukturalna od biedy ale chyba beton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz69karolina 03.10.2014 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 o o ja też potrzebuję wkładu jaknajpłytszego wstępnie, dzięki pomocy Pestki , mamy wybraną właśnie blankę z kratek... ale konkurs nadal trwa zaczęłam rozważać narożne ale chyba u mnie nie będą pasować - prawda Pestko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 03.10.2014 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2014 Never say never... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 07.10.2014 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Szyby ze szprosami: Dorzucę jeszcze jeden model dość rozsądny cenowo: DOVRE 2175 CBS3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 10.10.2014 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 I trafiłem na jeszcze jeden, nowość w ofercie tej firmy:Romotop KV 6.6.3 C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjana 12.10.2014 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Witam sięi od razu przychodzę z pytaniem. Od 2 lat mam w domu kominek, ale dopiero teraz obejrzał go kominiarz (tylko bez umoralniania proszę. Stwierdził, że kominek nie ma wentylacji - tak napisał w protokole i że wrazie pożaru to ubezpieczyciel nie wypłaci mi pieniędzy. Ten, który kominek robił stwierdził, że "tak się nie robi". Tylko co teraz? Kominek jest w salonie połączonym z kuchnią i jadalnią w literę L. W kuchni jest wentylacja. To nie wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 12.10.2014 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Witam.Masz pecha ... trafił Ci się sfrustrowany swoją bezużytecznością i niedouczony kominiarz, który podreperował sobie trochę swoje ego ... Masz dwie drogi do wyboru:1. Olać niedouczonego kominiarza2. Udowodnić mu że nie ma racjiJak wybierzesz to drugie to poproś tego Pana Kominiarza o podanie konkretnych zapisów prawnych potwierdzajacych jego opinię ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 12.10.2014 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Witam sięi od razu przychodzę z pytaniem. Od 2 lat mam w domu kominek, ale dopiero teraz obejrzał go kominiarz (tylko bez umoralniania proszę. Stwierdził, że kominek nie ma wentylacji - tak napisał w protokole i że wrazie pożaru to ubezpieczyciel nie wypłaci mi pieniędzy. Ten, który kominek robił stwierdził, że "tak się nie robi". Tylko co teraz? Kominek jest w salonie połączonym z kuchnią i jadalnią w literę L. W kuchni jest wentylacja. To nie wystarczy? Napisałam kilka słów u Andariel, ale ja nie jestem fachowcem. Może zajrzy tu Piotr Batura, Forest, albo Zdun Darek. NA forum jest też Kominiarz, chociaż dawno go nie spotkałam. Najlepiej pytaj tu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?166279-KOMINKI-Pomoge-i-doradze-we-wszystkim-co-dotyczy-komink%C3%B3w&p=6634137#post6634137 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjana 12.10.2014 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Forest, tak się wkurzyłam, że nie zapytałam o przepisy. Zamierzam to zrobić jak pójdę odebrać ten protokół. Boję się jednak o to ubezpieczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 12.10.2014 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Kominiarz nie miał racji . Wentylacja jest potrzebna ale w tym przypadku mamy jedno pomieszczenie łączące razem kuchnie z jadalnią i salonem .Wymóg posiadanie wentylacji grawitacyjnej w pomieszczeniu gdzie jest kominek ,dotyczy także przypadku domu z wentylacją mechaniczna , może to trochę wydawać się nie logiczne ale tak jest w przepisach. Najwyraźniej przepisy są z epoki kominków bez CDP , ten wymóg kratki wentylacyjnej podyktowany był głównie zapewnieniem dostarczania powietrza do spalania .Z przepisami możemy się nie zgadzać ale nie możemy ich nie stosować , prawo budowlane wcale nie jest takie złe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 12.10.2014 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 I trafiłem na jeszcze jeden, nowość w ofercie tej firmy: Romotop KV 6.6.3 C Mamy już zamontowane pierwsze stuki KV 6.6.3 L/R [narożnych] Na wystawie eksponujemy KV.6.6.3 C trójstronny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjana 12.10.2014 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Zdun, Forest ale co mam powiedzieć temu kominiarzowi? On przygotowuje ten protokół, w którym pisze, że nie ma wentylacji. Protokół jest potrzebny w razie wypłaty z ew. ubezpieczenia. Sama sobie zakładam pętlę. Co mam powiedzieć? On widział te ciągi wentylacyjne w kuchni. Był nawet jeden za dużo - został wykorzystany w pokoju na górze, gdzie też jest kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 12.10.2014 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Witam. Po prostu zakwestionuj ten protokół i zrób to jak najbardziej formalnie - na piśmie. Sprawę reguluje dokładnie punkt 3, paragrafu 132, Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dn. 12.04.2002 r., w sprawie warunków technicznych, jakimi powinny odpowiadać budynki i ich sytuowanie, wraz z późniejszą nowelizacją z dn. 5.07.2013r, która obowiązuje od dn. 1.01.2014 r. Darku ... nie masz do końca racji - przepisy ww. rozporządzenia nie mówią kompletnie nic o obowiązku posiadania wentylacji grawitacyjnej w pomieszczeniu gdzie znajduje się kominek. Mówią tylko i wyłącznie o: - kubaturze jaką powinno spełniać pomieszcenie - niemożliwości stosowania wentylacji mechanicznej przy kominkach pobierających powietrze do spalania z pomieszczenia - przewodach kominowych odpowiednich dla kominków - dopływie powietrza jaki powinno się zapewnić kominkowi Jjana ... ustawa jaką wymieniłem to przepisy nadrzędne - jeżeli kominiarz będzie przytaczał jakieś "swoje" normy lub inne regulacje prawne, to powiedz mu że może sobie z nimi "iść na drzewo", bo jest to z jego strony zwykła nadinterpretacja ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jjana 12.10.2014 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 Forest dzięki - tak mu powiem. A czy jest jakaś określona kubatura pomieszczeń do jednej kratki? Salon wraz z kuchnią i jadalnią ma jakieś 40 m2 w kształcie litery L - na jednym końcu L jest kominek, a na drugim ta kratka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drimeth 13.10.2014 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Witam,A co w sytuacji, gdy mam kominek z dolotem powietrza z zewnątrz domu (rura pod podłogą) i wentylację mechaniczną.Według Rozporządzenia Ministra Infrastruktury: par 150 ust 9 i 10: "9. W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe, płynne lub urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzenie spalin przewodem do urządzenia stosowanie mechanicznej wentylacji wyciągowej jest zabronione.10. Przepisy ust 9. nie stosuje się do pomieszczeń, w których zastosowano wentylację nawiewno-wywiewną zrównoważoną lub nadciśnieniową. " Teoretycznie mam w kominie przewód wentylacyjny, ale póki co zamurowany. Dobrze myślę, że kominiarz nie powinien się przyczepić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 13.10.2014 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Mamy już zamontowane pierwsze stuki KV 6.6.3 L/R [narożnych] Na wystawie eksponujemy KV.6.6.3 C trójstronny A możesz cyknąć pare fotek 'w realu' bo wszystko co znalałzem to tylko grafiki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 13.10.2014 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Też mam PROŚBĘ ogromną do każdej osoby, która pisze o tutaj o kominkach, a przede wszystkim do Zdunów ZAMIESZCZAJCIE ZDJĘCIA nie piszcie tylko model jakiś tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 13.10.2014 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 ....."się nauczę wklejać " to coś załączę .Tymczasem zapraszam do obejrzenia na naszej wystawie , mamy coś ponad 30 modeli, zarówno pracującego kominka z masą akumulacyjna jak i nowości we wkładach i piecykach . Dla lubiących kafle , także dla tych którzy jeszcze nie wiedzą że je lubią , mamy mały pokoik z ofertą 9 kaflarni i piec Secesja biała ze złoceniami . ... a kuchnie pokazuje tylko po znajomości...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 13.10.2014 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Pewnie od czasu, gdy byłam u Ciebie w Żabiej Woli sporo się zmieniło. Wklejania zdjęć mogę nauczyć metodą obrazkową. Muszę poszukać gdzie wklejałam taką lekcję i wstawię tutaj. Jest też założony przez Elfir wątek z instrukcją:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?197051-Jak-umie%C5%9Bci%C4%87-zdj%C4%99cie-na-forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts