Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Inspiracje kominkowe

pestka56

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

och moja tapeta inspiracyjna na pulpit :) Z inspiracjami tak już jest, że życie się z nimi trochę rozmija :D Wybierałam do niej tylko kominki w jednym konkretnym układzie. Inne moje inspiracje kominkowe tu ale niewiele, bo jak juz złapałam czego chcę przestałam zbierać inspiracje :)

o ten Ci chodzi? ---LINK---

wygląda na beton albo jakiś tynk lub farbę strukturalna od biedy ale chyba beton

Witam sięi od razu przychodzę z pytaniem. Od 2 lat mam w domu kominek, ale dopiero teraz obejrzał go kominiarz (tylko bez umoralniania proszę;). Stwierdził, że kominek nie ma wentylacji - tak napisał w protokole i że wrazie pożaru to ubezpieczyciel nie wypłaci mi pieniędzy. Ten, który kominek robił stwierdził, że "tak się nie robi". Tylko co teraz? Kominek jest w salonie połączonym z kuchnią i jadalnią w literę L. W kuchni jest wentylacja. To nie wystarczy?

Witam.

Masz pecha ... trafił Ci się sfrustrowany swoją bezużytecznością i niedouczony kominiarz, który podreperował sobie trochę swoje ego ...

Masz dwie drogi do wyboru:

1. Olać niedouczonego kominiarza

2. Udowodnić mu że nie ma racji

Jak wybierzesz to drugie to poproś tego Pana Kominiarza o podanie konkretnych zapisów prawnych potwierdzajacych jego opinię ...

Pozdrawiam.

Witam sięi od razu przychodzę z pytaniem. Od 2 lat mam w domu kominek, ale dopiero teraz obejrzał go kominiarz (tylko bez umoralniania proszę;). Stwierdził, że kominek nie ma wentylacji - tak napisał w protokole i że wrazie pożaru to ubezpieczyciel nie wypłaci mi pieniędzy. Ten, który kominek robił stwierdził, że "tak się nie robi". Tylko co teraz? Kominek jest w salonie połączonym z kuchnią i jadalnią w literę L. W kuchni jest wentylacja. To nie wystarczy?

Napisałam kilka słów u Andariel, ale ja nie jestem fachowcem.

Może zajrzy tu Piotr Batura, Forest, albo Zdun Darek. NA forum jest też Kominiarz, chociaż dawno go nie spotkałam. Najlepiej pytaj tu http://forum.muratordom.pl/showthread.php?166279-KOMINKI-Pomoge-i-doradze-we-wszystkim-co-dotyczy-komink%C3%B3w&p=6634137#post6634137

Kominiarz nie miał racji .

Wentylacja jest potrzebna ale w tym przypadku mamy jedno pomieszczenie łączące razem kuchnie z jadalnią i salonem .

Wymóg posiadanie wentylacji grawitacyjnej w pomieszczeniu gdzie jest kominek ,dotyczy także przypadku domu z wentylacją mechaniczna , może to trochę wydawać się nie logiczne ale tak jest w przepisach.

Najwyraźniej przepisy są z epoki kominków bez CDP , ten wymóg kratki wentylacyjnej podyktowany był głównie zapewnieniem dostarczania powietrza do spalania .

Z przepisami możemy się nie zgadzać ale nie możemy ich nie stosować , prawo budowlane wcale nie jest takie złe...

Zdun, Forest ale co mam powiedzieć temu kominiarzowi? On przygotowuje ten protokół, w którym pisze, że nie ma wentylacji. Protokół jest potrzebny w razie wypłaty z ew. ubezpieczenia. Sama sobie zakładam pętlę. Co mam powiedzieć? On widział te ciągi wentylacyjne w kuchni. Był nawet jeden za dużo - został wykorzystany w pokoju na górze, gdzie też jest kominek.

Witam.

Po prostu zakwestionuj ten protokół i zrób to jak najbardziej formalnie - na piśmie.

Sprawę reguluje dokładnie punkt 3, paragrafu 132, Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dn. 12.04.2002 r., w sprawie warunków technicznych, jakimi powinny odpowiadać budynki i ich sytuowanie, wraz z późniejszą nowelizacją z dn. 5.07.2013r, która obowiązuje od dn. 1.01.2014 r.

Darku ... nie masz do końca racji - przepisy ww. rozporządzenia nie mówią kompletnie nic o obowiązku posiadania wentylacji grawitacyjnej w pomieszczeniu gdzie znajduje się kominek. Mówią tylko i wyłącznie o:

- kubaturze jaką powinno spełniać pomieszcenie

- niemożliwości stosowania wentylacji mechanicznej przy kominkach pobierających powietrze do spalania z pomieszczenia

- przewodach kominowych odpowiednich dla kominków

- dopływie powietrza jaki powinno się zapewnić kominkowi

Jjana ... ustawa jaką wymieniłem to przepisy nadrzędne - jeżeli kominiarz będzie przytaczał jakieś "swoje" normy lub inne regulacje prawne, to powiedz mu że może sobie z nimi "iść na drzewo", bo jest to z jego strony zwykła nadinterpretacja ... :)

Pozdrawiam.

Witam,

A co w sytuacji, gdy mam kominek z dolotem powietrza z zewnątrz domu (rura pod podłogą) i wentylację mechaniczną.

Według Rozporządzenia Ministra Infrastruktury: par 150 ust 9 i 10:

"9. W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe, płynne lub urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzenie spalin przewodem do urządzenia stosowanie mechanicznej wentylacji wyciągowej jest zabronione.

10. Przepisy ust 9. nie stosuje się do pomieszczeń, w których zastosowano wentylację nawiewno-wywiewną zrównoważoną lub nadciśnieniową. "

Teoretycznie mam w kominie przewód wentylacyjny, ale póki co zamurowany. Dobrze myślę, że kominiarz nie powinien się przyczepić?

....."się nauczę wklejać " to coś załączę .

Tymczasem zapraszam do obejrzenia na naszej wystawie , mamy coś ponad 30 modeli, zarówno pracującego kominka z masą akumulacyjna jak i nowości we wkładach i piecykach .

Dla lubiących kafle , także dla tych którzy jeszcze nie wiedzą że je lubią , mamy mały pokoik z ofertą 9 kaflarni i piec Secesja biała ze złoceniami .

... a kuchnie pokazuje tylko po znajomości......

Pewnie od czasu, gdy byłam u Ciebie w Żabiej Woli sporo się zmieniło.

Wklejania zdjęć mogę nauczyć metodą obrazkową. Muszę poszukać gdzie wklejałam taką lekcję i wstawię tutaj.

Jest też założony przez Elfir wątek z instrukcją:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?197051-Jak-umie%C5%9Bci%C4%87-zdj%C4%99cie-na-forum