pestka56 22.07.2014 17:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 (edytowane) Kominki Kozlowski Kiminek MCZ-Rimini z wkładem Forma 95 DX/SX Edytowane 22 Lipca 2014 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 22.07.2014 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 Piękny pomysł Duńczyków – pieco-kominek z drewnianą ławeczką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 22.07.2014 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 Andariel, ja też się nie znam, ale tak to sobie wstępnie wymyśliłam Przecież obudowa jest zrobiona z materiałów izolujących, więc nie powinna się zbytnio nagrzewać. Sama nie wiem, pójdę zapytać na kominkowy Tomkowa, obudowa może być zimna, czyli izolująca komorę wokół wkładu tak, że ściana na zewnątrz ma temperaturę pokojową. całe ciepło wydostaje się przez kratki i kanały powietrzne jeśli kominek ma grzać inne pomieszczenia. Tzw. ciepła obudowa nagrzewa się i przekazuje ciepło do pomieszczenia, w którym jest kominek. Oprócz tego można przeslać ciepłe powietrze do innych pomieszczeń kanałami jak z kominka w zimnej obudowie. ławeczka myślę że nie będzie niewygodna - położy się poduchy i już pupka ma miękko... jedyne co to może być gorąco - ale na tym się jeszcze nie znam, bo nie mamy kominka narazie a tv z kominkiem na jednej ścianie też będę mieć, oddalone od siebie o metr gdzieś, mam nadzieję że w tym miejscu już nie będzie ta temperatura zbyt wysoka... na amerykańskich inspiracjach jest bardzo często tv nad kominkiem powieszony - to dopiero jest coś ja bym się tak bała jednak właśnie tych temperatur Będzie dobrze Karolina. - Aga Tak, wiem, Jak panowie nam instalowali kominek Michał dokładnie wypytywał jak obudować. Wiemy, ze te magiczne płyty super drogie nie mogą dotykać wkładu. Michał je tak obuduje, że nic nie będzie go dotykać. u nas grzecznie stoi na nóżkach i może dlatego nie można tam nic kitrać... już nie wiem [ATTACH=CONFIG]271193[/ATTACH] Aga Płyty wapnowo-krzemianowe są drogie, ale też mają poza izolacyjnością wiele zalet, których nie mają płyty KG i wełna. Jak chcesz to wyślę Ci linki do filmików pokazujących fachowy montaż z takich płyt. Te nóżki pod Zuzią to nie problem. Można każdą osobno obudować. Zrobić słupki, a półkę wysunąć ciut do przodu i będzie miejsce na drewno Bezpośrednio pod wkładem możesz trzymać zapas cienkich polan i „drzazgi” na rozpałkę. Będą cudownie wysuszone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 22.07.2014 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 http://www.kominki-batura.pl/rustykalny5.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 22.07.2014 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 Pesteczko, super, wielkie dzięki Obrazek, który najbliższy jest temu, jak wyobrażałam sobie tę ścianę u mnie to ten: Tylko raczej część ściany z tv będzie grafitowa, aby sprzęt maksymalnie stapiał się ze ścianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piazzetta 23.07.2014 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 (edytowane) Mi osobiście nie podoba się układ kominek + TV. Obawiam się że oglądanie TV pod którym znajduje się kominek może być uciążliwe. Myślę że ogień rozpraszałby moją uwagę. Niestety jeśli metraż salonu nie jest pokaźny trzeba jakoś pogodzić te dwa elementy. Na podstawie obserwacji rynkowych trendów trzeba przyznać, że w ostatnim okresie dominuje popyt na wkłady z trzema lub dwoma przeszkleniami. Przynajmniej w mojej firmie. Przez ostatnie 2 lata największa liczba klientów szuka trzyszybówek, dużych panoram ponad 120cm szerokości itd. Jest tutaj jakieś uzasadnienie bo fajnie mieć widok na kominek z każdego miejsca w salonie Ostatnie tygodnie pokazały mi jednak, że coraz częściej klienci wracają do minimalizmu. A oto kilka zdjęć z ostatnich realizacji trzyszybówek Chciałbym poznać Waszą opinię na temat takich form Aby nie zaśmiecać tego bardzo rzeczowego i wreszcie przydatnego dla forumowiczów wątku podaję informacje o które prosiła pestka Wkłady zastosowane w obudowach 1,2,4 to Piazzetta MA 272 SL Wkład ze zdjęcia nr 3 to Piazzetta MA 271 SL Wszystkie obudowy zimne. A dokładne info na temat obłożenia obiecuję udostępnić wkrótce Edytowane 25 Lipca 2014 przez Kominki Piazzetta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.07.2014 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Pesteczko, super, wielkie dzięki Obrazek, który najbliższy jest temu, jak wyobrażałam sobie tę ścianę u mnie to ten: [ATTACH=CONFIG]271293[/ATTACH] Tylko raczej część ściany z tv będzie grafitowa, aby sprzęt maksymalnie stapiał się ze ścianą. Myślę, że to bdb decyzja z tą grafitową ścianą. W tej serii zdjęć jest też drugie zdjęcie tego samego kominka z pólkami ponad i obok TV. Specjalnie wstawiłam dla porównania jak zmienia się cała kompozycja. Zwróciłaś uwagę na nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.07.2014 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 (edytowane) Mi osobiście nie podoba się układ kominek + TV. Obawiam się że oglądanie TV pod którym znajduje się kominek może być uciążliwe. Myślę że ogień rozpraszałby moją uwagę. Niestety jeśli metraż salonu nie jest pokaźny trzeba jakoś pogodzić te dwa elementy. Na podstawie obserwacji rynkowych trendów trzeba przyznać, że w ostatnim okresie dominuje popyt na wkłady z trzema lub dwoma przeszkleniami. Przynajmniej w mojej firmie. Przez ostatnie 2 lata największa liczba klientów szuka trzyszybówek, dużych panoram ponad 120cm szerokości itd. Jest tutaj jakieś uzasadnienie bo fajnie mieć widok na kominek z każdego miejsca w salonie Ostatnie tygodnie pokazały mi jednak, że coraz częściej klienci wracają do minimalizmu. A oto kilka zdjęć z ostatnich realizacji trzyszybówek Chciałbym poznać Waszą opinię na temat takich form [ATTACH=CONFIG]271335[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]271336[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]271337[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]271338[/ATTACH] Witaj Piazzetta. Ładne bryły kominków pokazałeś Mnie się bardzo podobają. W 2-gim i 3-cim dałabym zamiast standardowych kratek te typu luft albo tunel. Te, które są psują efekt. Czy mógłbyś na użytek forumowiczów napisać o nich coś więcej? Najlepiej opisz je od 1 do 4 – jaki wkład, jaki typ obudowy (ciepły, zimny) oraz czym obłożone lub otynkowane/pomalowane są obudowy? Ja ciekawa jestem też zdjęć z budowy kominka przy schodach. Kominek + schody w jednej kompozycji Jeśli chodzi o Twoją uwagę o wkładach jakie Twoi klienci preferują ostatnio, to odpowiedź jest prosta – CENA. Coraz więcej osób szuka wkładów w niższej cenie. Edytowane 23 Lipca 2014 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 23.07.2014 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Myślę, że to bdb decyzja z tą grafitową ścianą. W tej serii zdjęć jest też drugie zdjęcie tego samego kominka z pólkami ponad i obok TV. Specjalnie wstawiłam dla porównania jak zmienia się cała kompozycja. Zwróciłaś uwagę na nie ? [ATTACH=CONFIG]271360[/ATTACH] Zwróciłam! Obie właśnie biorę pod uwagę Gdzie są tu schowane telewizyjne niezbędniki typu dekoder itp.? U mnie wszystko zależy od tego ile miejsce zabierze mi kominek z obudową. Czaję się na wkład Nadia, ale to nie od wyboru wkładu podobno powinnam zacząć Ściana ma 325 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.07.2014 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Dlaczego nie od wkładu? No chyba, że dlatego, że wkład musi mieć odpowiedni komin (wysokość i rozmiar przewodu dymowego). Innych przeciwwskazań raczej nie ma. Pewnie, że nie może być w stosunku do pomieszczenia za duży, ale tego o Nadii powiedzieć nie można. Niezbędniki stoją na dolnej półeczce, a głośników nie widzę. Być może to jest TV, ktory ma je wbudowane, a mieszkańcy nie mają zbytnich wymagań co do jakości dźwięku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 23.07.2014 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Pesteczko, zerknij tu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkowa 23.07.2014 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 (edytowane) Projekt kominka Oliwkiwawa [ATTACH=CONFIG]271243[/ATTACH] Kominek jest już gotowy. Obłożono go płytami czarnego łupku. Gdzie można obejrzeć ten kominek? Po chwili.. już znalazłam Edytowane 23 Lipca 2014 przez Tomkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orcio_kr 23.07.2014 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 (edytowane) Miałem podobne inspiracje jak w tym wątku się pojawiają z tym drewnem do góry i telewizorem z boku. Ostatecznie wyszło jak na fotce. Wygrała raczej praktyczność nad wyglądem więc wnęka na drrewno do użytku a nie tylko dla wyglądu;) Telewizor miał być pierwotnie w ramce ale niezbyt by pasowało do tych nierównych cegieł. Może kiedys ramka się jeszcze pojawi, może nie :/ Telewizorowi się nic nie stanie jeśli obudowa nie jest ciepła, nie dmucha na niego powietrzem z kratek ani nie promieniuje na niego ciepło z szyby. Edytowane 23 Lipca 2014 przez orcio_kr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 23.07.2014 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Orcio, komin potęga. Dałabym 2 razy grubsze te półki i jeszcze ze dwie nad tv. Ramkę sobie daruj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 24.07.2014 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Miałem podobne inspiracje jak w tym wątku się pojawiają z tym drewnem do góry i telewizorem z boku. Ostatecznie wyszło jak na fotce. Wygrała raczej praktyczność nad wyglądem więc wnęka na drrewno do użytku a nie tylko dla wyglądu;) Telewizor miał być pierwotnie w ramce ale niezbyt by pasowało do tych nierównych cegieł. Może kiedys ramka się jeszcze pojawi, może nie :/ [ATTACH=CONFIG]271468[/ATTACH] Telewizorowi się nic nie stanie jeśli obudowa nie jest ciepła, nie dmucha na niego powietrzem z kratek ani nie promieniuje na niego ciepło z szyby. Kupa fajnej cegły Orcio. Brawo! A mógł być beton barwiony na czerwono...Był pod ręką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariusz Godzic 24.07.2014 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Wiele ciekawych inspiracji można znaleźć na Pinterest: - kominki z całego świata - kominki rustykalne - Piece i kominki kaflowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 24.07.2014 08:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Wiele ciekawych inspiracji można znaleźć na Pinterest: - kominki z całego świata - kominki rustykalne - Piece i kominki kaflowe Witam serdecznie. Wiele się dowiedziałam o kominkach z państwa strony. Uważam za bardzo ważne, żeby przyszli posiadacze kominków mieli wiedzę zanim zdecydują się na posiadanie kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 24.07.2014 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Witam serdecznie. Wiele się dowiedziałam o kominkach z państwa strony. Uważam za bardzo ważne, żeby przyszli posiadacze kominków mieli wiedzę zanim zdecydują się na posiadanie kominka. To tylko w naszym kraju obowiązuje taki dogmat. W krajach ościennych majster ma wiedzę (przed przystąpieniem do budowy kominka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 24.07.2014 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 (edytowane) Piotrze, a nie masz czasem wrażenia, że inwestor coś Ci zleca, a potem okazuje się, że jest zdziwiony i niechętny ponoszonym kosztom? Myślę, że tkwi w nas niewłaściwe wyobrażenie o kominkach i możliwościach jakie posiadanie tego sprzętu daje. Jest też masę pseudo zdunów, powinnam powiedzieć partaczy, którym wydaje się, że mogą każdy kit wcisnąć zleceniodawcy. Powinniśmy umieć się zorientować, że coś jest nie tak. Niestety mało osób chce czytać i dowiadywać się. Mam przykład mojej córki. W ich małym 100m2 domku, który kupili razem z działką, był piec węglowy. Namówiłam ich na zmianę na kominek / kozę z płaszczem wodnym. Wybrali kozę Alicję z Kratek. Użyłam swoich możliwości i dostali potężną zniżkę, ale na tym moje uczestnictwo w procesie instalowania się skończyło. Chcieli sami dać sobie radę. Paleta z kozą przyjechała z Radomia i jacyś żyrardowscy fachowcy wykonali przeróbkę instalacji i pojechali. Pierwsze rozpalanie w kozie „dzieci” zrobiły samodzielnie. Koza grzeje i to świetnie, po 15 minutach od rozpalenia w całym domku robi się cieplutko. Tyle, że palenisko swoim wyglądem mnie przeraziło, gdy zjechałam podziwiać po 2 tygodniach. Zobaczyłam ścianki oblepione grubą warstwą lepkiego ohydztwa. Jak oznajmiły „dzieci” żyrardowski fachowiec powiedział, że zbyt szybko otworzyli zawór wodny podczas pierwszego rozpalania i kazał kupić jakiś specyfik, który wrzucony do ognia podobno przeczyszcza kominy. Nic to nie pomogło. Szlag mnie trafił Edytowane 24 Lipca 2014 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 24.07.2014 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 I jedno i drugie. Przy czym braku wiedzy inwestorów, trudno się dziwić, jak to często pierwszy w życiu kominek czy kontakt z ogniem. Ludziska przez 100 lat byli na odwyku od palenia, znajdując wygodniejsze źródła ciepła, i myśląc że piec kaflowy to zło najokropniejsze. Aż tu nagle, bęc! Musi być ogien w domu, bo bez tego nie ma życia. No i trza wszystko od nowa ćwiczyć, bo ostatnia prababka która mogła nas czegoś nauczyć w kwestii ogniowej, zmarła pól wieku temu... Natomiast wyczynów majstrów, wolę dziś nie komentować, bo mam za dobry nastrój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts