Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Inspiracje kominkowe

pestka56

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wczoraj ze znajomymi BYŁAM W 2 SALONACH KOMINKOWYCH, tzw. salonach powinnam dodać.

Jeden prowadzi pan, który przedstawił się nam jako zdun z 20-letnim doświadczeniem.

Drugie miejsce to salon firmowy, a raczej wystawa jednego producenta, gdzie obsługujący nie miał zielonego pojęcia jakie wkłady i akcesoria ma na stanie. Nie ma nic do opowiadania, bo nie odpowiedział na żadne pytanie bez zaglądania do katalogu.

Zdun z pierwszego „salonu” miał do zaoferowania wkład Dovre, jeden Bef, kilka z Kratek i jeden piecyk w obudowie steatytowej. Pytany o inne propozycje nie umiał nic zaproponować. W sumie było mu obojętne gdzie i jaki kominek będzie obudowywał. Nie zadał ani jednego pytania o dom, komin, wielkość pomieszczenia. Nie zaproponował wizyty w celu obejrzenia miejsca. „Państwo sobie wybiorą wkład, wyślę mailem wycenę i możemy umówić się na montaż za 3 tygodnie.”

Szczęka mi opadła, skuliłam się w sobie i tylko pilnowałam, żeby czegoś nie powiedzieć :sick:

Witam.

Ja bym, nie szczypiąc się opisał to tak ... idiota zaprojektował, drugi idiota wykonał ...

Trochę to dziwi, bo na 20-tu cm wokół paleniska, zamarkować imitację takiej deski z betonu pokrytego stiukiem identycznie wyglądającym jak reszta drewna na tym kominku, żadną sztuką nie jest ... tudzież wymyślenie ładnego i pasującego obramowania z innego materiału wokół wkładu ...

Nawet biorąc pod uwagę że jest to wkład z płaszczem wodnym.

Kiepska pod względem technicznym jest też reszta zabudowy - brak jakiegokolwiek dostępu do śrubunków na wkładzie i elementów wymagających okresowej kontroli.

Pozdrawiam.

• 2 weeks później...

Specjalnie dla Nk seria kominków postawionych w centrum pomieszczenia, gdzie komin jest posadowiony nad wkładem, albo przynajmniej można sądzić, że takie rozwiązanie jest prawdopodobne.

Nk wprawdzie jest zainteresowany kominkiem z akumulacją, ale akumulację także można bardzo różnie zabudować i dobry Zdun przyjmie takie nie tuzinkowe, odpowiedzialne zadanie na pewno z przyjemnością.

Zdjęcia, które wstawiam warte są też obejrzenia i zastanowienia pod innym niż użytkowa funkcja kominka. Warto pamiętać, że kominek może i powinien być w domu „wisienką na torcie”, dopełnieniem wnętrza, elementem decydującym o rozkładzie i funkcji części pomieszczenia.

attika-wood-fireplace-x-board.jpg Screen shot 2012-05-27 at 7.44.55 PM.jpgJessXtra_6.jpgFIREPLACE-Sommelier-Home-08-4.jpgFIREPLACE-JOTUL-Motiv_08_I400_Harmony__display_hr_117.jpg

Edytowane przez pestka56