Kominki Piotr Batura 31.01.2018 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Produkując nie wiadomo gdzie, czasem trzeba się "podeprzeć" dobrym wzorcem. Tak to jest z tymi "norweskimi" wkładami, które nigdy Norwegii nie widziały. Dovre składa w Gnieźnie, Nordpeis w Trzciance... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 31.01.2018 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Bo taka to i norweska firma szkoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 31.01.2018 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2018 Inspiracje ? Jakieś pomysły na zabudowę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 01.02.2018 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Witaj DarkuPomysłów w tym wątku także na taką zabudowę jest całkiem sporo, ale szykuję się do dołożenia nowych, więc wezmę pod uwagę ten wkład.Podpiszesz go, co to za model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frytek1986 01.02.2018 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 W projektowanym domu kominek finalnie będzie na ścianie z oknami. Zaprojektowany mam kawałek ściany ok 90cm który jest między 2 oknami. Wnętrze na być w nowoczesnym minimalistycznym stylu do tego z wentylacją mechaniczną. Co polecacie? Standardowy wkład tylko podłączony tak, żeby zaciągał powietrze tylko z zewnątrz? Są w ogóle wkłady dedykowane jako "z zamkniętą komorą spalania"? A może coś nowoczesnego - wiszący nowoczesny z sufitu.. bez żadnej obudowy? Tylko pytanie - czy są takie w wersji z zamkniętą komorą spalania? Wyobrażam sobie to, że wtedy jeden komin zaciąga powietrze drugi je wyrzuca. Z jakiej firmy mogę coś takiego upolować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 01.02.2018 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 (edytowane) Frytek, są i takie, i takie. Do wyboru do koloru. Tylko niestety te wiszące bardzo drogie. Popatrz na FOCUS jakie mają kominki. Podłaczenie powietrza do paleniska może być wykonane na kilka sposobów. Taki, o którym piszesz też jest możliwy, ale dużo trudniejszy do wykonania, więc nie każdemu fachowcowi można zaufać, że zrobi to podłączenie dobrze. Może pomyśl o wolnostojącym eleganckim piecyku. Tu w wątku sporo takich pokazałam: ROMOTOP Luanco FOCUS Slim LOTUS WESTFIRE JOTUL Cube Edytowane 1 Lutego 2018 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 01.02.2018 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Możesz też wybrać wkład pionowy. SPARTHERM Arte NORDPEIS Ronda nie koniecznie musi być czarna LEHMO Rund RAIS Juno Ten nie wiem jakiej firmy, ale jak widzisz stoi calkiem dowolnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frytek1986 01.02.2018 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 Myślałem coś właśnie jak Focus Slim ale jak zobaczyłem 47tys.. Poza tym nie umiem znaleźć czy one są z zamknięta czy pobierają powietrze z otoczenia? A coś w bardziej zjadliwej cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 01.02.2018 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2018 (edytowane) Pytaj forumowego Zduna Darka o Romotopa. On ma przedstawicielstwo (chyba) tej firmy. Niestety Focus, to disain i to bardzo modny Ceny JOTULów sprawdzisz u nich na stronie, a jeśli nie to po prostu zadaj im pytanie https://jotul.com/pl/produkty/piece Zobacz THORMA. To czeska firma. Znajdziez w linkach poniżej http://www.wentor.pl/Piecyki-kominkowe/Piecyki-na-drewno/Naturalna-konwekcja/Polokragla-szyba?&Filtry=0&SortujPo=Order&KierunekSortowania=0&MocOd=7&MocDo=9&PowierzchniaGrzewczaOd=70&PowierzchniaGrzewczaDo=90&Odzysk+ciep%c5%82a=&Wylot+spalin=&Certyfikaty=&Spos%c3%b3b+ogrzewania=&Kszta%c5%82t+szyby=&Konstrukcja=&Rodzaj+paliwa=&Strona= http://www.wentor.pl/Piecyki-kominkowe/Piecyki-na-drewno/Naturalna-konwekcja/Prosta-szyba No, to odwaliłam za ciebie robotę, Frytek Pochwal się chociaż co wybierzesz. Edytowane 1 Lutego 2018 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 02.02.2018 04:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 Witaj Darku Pomysłów w tym wątku także na taką zabudowę jest całkiem sporo, ale szykuję się do dołożenia nowych, więc wezmę pod uwagę ten wkład. Podpiszesz go, co to za model?Faktycznie "inspirujące"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 02.02.2018 04:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2018 W projektowanym domu kominek finalnie będzie na ścianie z oknami. Zaprojektowany mam kawałek ściany ok 90cm który jest między 2 oknami. Wnętrze na być w nowoczesnym minimalistycznym stylu do tego z wentylacją mechaniczną. Co polecacie? Standardowy wkład tylko podłączony tak, żeby zaciągał powietrze tylko z zewnątrz? Są w ogóle wkłady dedykowane jako "z zamkniętą komorą spalania"? A może coś nowoczesnego - wiszący nowoczesny z sufitu.. bez żadnej obudowy? Tylko pytanie - czy są takie w wersji z zamkniętą komorą spalania? Wyobrażam sobie to, że wtedy jeden komin zaciąga powietrze drugi je wyrzuca. Z jakiej firmy mogę coś takiego upolować?"Polują" raczej na Ciebie. Dopaść klienta na drogi design, skroić i zostawić często z problemem...Szukaj dobrego wykonawcy, bo towaru nie brakuje - "wylewa się" z półek sklepowych...Dobry wykonawca, to taki który najpierw rozpozna Twoje potrzeby i możliwości nie tylko zasobności portfela. Nie "wciśnie " kawałka ukształtowanej blachy, których pełno za każdym rogiem. Może się okazać, że dopiero jak popalisz w tym co kupiłeś, wyjdzie prawda, jak szydło z worka....np, że urządzenie nie nadaje się do Twojego domu... Określ się najpierw, do czego ma służyć to urządzenie. Ma być, czy chcesz w nim palić? Jeśli zakładasz palenie, to też trzeba więcej rozważyć. Raz w tygodniu i podczas odwiedzin teściów, czy częściej i również w celach grzewczych?. Bo jak chcesz dogrzewać, to zapomnij o super designach, bocznych szybach, i dziwolągach....Zrobisz tym kłopot sobie, sprzedawcy i producentowi. Ci dwa często sprzedadzą Ci produkt, bo lubią sprzedawać, ale potem, w razie problemów, będą patrzyć jak skutecznie spuścić Cię na drzewo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciejka2 26.03.2018 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2018 Frytek, ja mam Romotopa (konkretnie Ovalis akum) z doprowadzeniem z zewnątrz powietrza i nie zamieniłabym go na nic innego Cenowo też był bardzo przystępny. Romotop ma dużo fajnych modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ideas 05.04.2018 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Może komuś się przyda inspiracja Kominek narożny z podnoszoną szybą model Hitze Albero 14 LG.H. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 17.01.2019 14:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 (edytowane) Piec wg. Piotra Batury w trakcie pracy i już częściowo wyfugowany. Nieczęsto Zduni pokazują co za kaflami piszczy. Po prostu, piękny Piotr nie chce pisać we wszystkich wątkach, to ja skopiuję opis z linka Piec w trakcie wykańczania (fugujemy). Technika zduńska mojego (czyli Piotra Batury) konceptu. Piec raczej 12 godzinny, bo to najrozsądniejsze w naszym klimacie. W górach wysokich i w Augustowie, można podkręcić parametry....Jeden taki piec, oczywiście odpowiednio modyfikowany, może ogrzewać do 200 m2. Większe domy lepiej grzać dwoma piecami. Jeden piec robimy wtedy duży drugi mały. Pozwala to na korzystanie z nich w miarę potrzeb (warunków atmosferycznych). Można uruchomić mały, można duży, można oba jak mróz trzaska i piździawka...... Większość powierzchni budynku grzeje promieniowanie podczerwone. Odległe, niedostępne miejsca można ogrzać powietrzem "goniąc" je tam kanałami podobnie jak w kominkach. Oczywiście duży piec (np jeden na 300 m2) też może być, ale jego główna zaleta: masa i bezwładność - czasem staje się kulą u nogi. Problem załatwia wówczas mała kózka towarzysząca piecuchowi, odpalana w ciepłe zimowe wieczory...jakich coraz więcej w naszym klimacie. Można też we wnętrzu dać wymiennik stalowy do szybkiego nagrzewania pomieszczeń ciepłym powietrzem. Kafle z Kaflarni Grochowskich... Edytowane 17 Stycznia 2019 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 17.01.2019 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Opisałem piecucha trochę tutaj: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?166279-KOMINKI-Pomoge-i-doradze-we-wszystkim-co-dotyczy-komink%C3%B3w&p=7772432&viewfull=1#post7772432 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 18.02.2019 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2019 Dwa piękne pieco-kominki „produkcji” Piotra Batury. Czerwony ma kafle z Riwala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 25.03.2019 23:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2019 Wokół komina Reszta TUTAJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 26.03.2019 00:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 26.03.2019 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 [ATTACH=CONFIG]428470[/ATTACH]Surowa blacha....Pożytku oprócz ŁAŁ niewiele, ale czapki z głów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 26.03.2019 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Piękny jest, to prawda A co z pożytkiem jakby obudować kominek (nie o takim dużym palenisku) szamotem i na tę obudowę nałożyć taką blachę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts