Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ze stodoły dom jednorodzinny - jak to zrobić?

Edek W

Recommended Posts

Witam !!!

Mam oto taki problem. Dostałem od rodziców działkę z domem i budynkiem gospodarczym – stodołą. Dom jest mały i mieszkają w nim rodzice. Postanowiłem, więc zaadoptować stodołę jako dom jednorodzinny. Tak też zrobiłem, jednak bez żadnych papierów i pozwoleń. W jaki sposób mam teraz postąpić by zalegalizować tą samowolę budowlaną i spać spokojnie. Nieoficjalnie dom już stoi.

Pozdrawiam

Ed

Witam !!!

Mam oto taki problem. Dostałem od rodziców działkę z domem i budynkiem gospodarczym – stodołą. Dom jest mały i mieszkają w nim rodzice. Postanowiłem, więc zaadoptować stodołę jako dom jednorodzinny. Tak też zrobiłem, jednak bez żadnych papierów i pozwoleń. W jaki sposób mam teraz postąpić by zalegalizować tą samowolę budowlaną i spać spokojnie. Nieoficjalnie dom już stoi.

Pozdrawiam

Ed

placisz kare jak dom bedzie zbudowany zgodnie z wszystkimi zasadami to nie orzeka o rozebraniu, wg mnie to lepiej cich siedziec :wink:

Musisz zrobic projekt, ocene zgodnosci z miejscowym planem i zaplacic kare legalizacyjna.

I tu tkwi paranoja naszego ustawodawcy a mianowicie czy postawisz zaklad produkcyjny dajmy na to 2 tys. m2 czy jak ty dom zaplacisz taka sama kare legalizacyjna i w obu przypadkach zalegalizujesz budowe a na twoim miejscu to cicho bym siedzial

Lepiej siedzieć cicho może zmieni się prawo budowlane i będą większe możliwości legalizacji samowoli albo inne wyjście , do tego co już masz zrób projekt i spróbuj uzyskać pozwolenie na budowę, potem znajdz kierownika budowy i na papierze ją zacznij, tak naprawdę nikt w gminie nie sprawdza na jakim etapie jest budowa i remont, jak będziesz miał szczęście to powinno się udać.

Ze stodoły dom jednorodzinny - jak to zrobić?

W praktyce już to zrobiłeś.

By spać spokojnie to rzeczywiście musisz stan faktyczny zalegalizować.

Racje maja przedmówcy - to jednak bedzie kosztowało.

Pytanie- dlaczego dokonałeś adaptacji samowolnie bez zgody urzedu? Czy z jakichś tam względów uzyskanie takiej zgody było wówczas niemożliwe?

Czy uwarunkowania ewentualnej zgody obecnie się zmieniły?

Jeśli nie to wątpię byś i teraz mógł zalegalizowć ten obiekt.

Kara legalizacyjna stanowi iloczyn stawki oplaty (s),współczynnik kategorii obiektu budowlanego (k) i wspołczynnik wielkosći obiektu budowlanego (w) - okreslone w zalaczniku ustawy Prawo Budowlane.

Stawka opłaty nie może przekroczyć 15% ceny 1 m2 pow. użykowej budynku mieszkalnego oglaszanej przez Prezesa GUS.

W Twoim przypadku stawke opłaty mnoży sie jeszcze przez 5.

Nie wiem skąd pitbul taki wyliczenia wytrzasnął, ale jak pisze to pewnie wie! Ja myślałem , że samowola(jakakolwiek)przy domu jednorodzinnym to stała opłata 30000 zł.

Pamiętaj , że sama opłata to jedno a do legalizacji trzeba przedstawić dokumentację techniczną tej przebudowy!

P.S. Podobno w obecnym prawie nie ma pojęć: rozbudowa , przebudowa , nadbudowa ,itp.

Wszystko jest albo remontem albo budową,na którą oczywiście potrzeba pozwolenia

P.S. Podobno w obecnym prawie nie ma pojęć: rozbudowa , przebudowa , nadbudowa ,itp.

Wszystko jest albo remontem albo budową,na którą oczywiście potrzeba pozwolenia

Są te pojęcia tylko zostały sprowadzone do terminu budowa.

Budowa - wykonywanie obiektu budowlanego w określonym miejscu, a także odbudowę, rozbudowę, nadbudowę obiektu budowlanego.