violcia77 19.07.2014 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 Witam. Stelaż wc Koło TECHNIC GT - 99400 Wstawiony do gotowej łazienki, mocowany do obecnych płytek na ścianie i podłodze. NIE BĘDZIE chowany w ścianie, chce go zabudować. Pytanko: Płyta regips "zielona", docięta i przyklejona jakimś dobrym klejem bezpośrednio do TEGO stelażu, BEZ wiercenia w nim i wkrętów. Obudowę z regipsu machnąć unigruntem. Zamontować podwieszaną miskę wc i przycisk, a potem całą obudowę okleić otoczakami (plastry kamieni na siatce). Jakieś konkretne minusy? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 20.07.2014 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2014 Bez wkrętów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 20.07.2014 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2014 Witam. Stelaż wc Koło TECHNIC GT - 99400 Wstawiony do gotowej łazienki, mocowany do obecnych płytek na ścianie i podłodze. NIE BĘDZIE chowany w ścianie, chce go zabudować. Pytanko: Płyta regips "zielona", docięta i przyklejona jakimś dobrym klejem bezpośrednio do TEGO stelażu, BEZ wiercenia w nim i wkrętów. Obudowę z regipsu machnąć unigruntem. Zamontować podwieszaną miskę wc i przycisk, a potem całą obudowę okleić otoczakami (plastry kamieni na siatce). Jakieś konkretne minusy? Pozdrawiam Po zamontowaniu Stelaża do niego przykręca się po bokach samowiertkami stelaż regipsowy http://www.aspekt.bydgoszcz.pl/img/prods/zdj/232-1.jpg do ścian kołkuje się resztę do tego rusztu http://fotobudowa.pl/wp-content/uploads/2014/01/dsc00158-1390158313g48kn-520x292.jpg przykręca się płyty re-gipsowe zasłaniając stelaż dalej już prosto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 20.07.2014 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2014 Płyta regips "zielona", docięta i przyklejona jakimś dobrym klejem bezpośrednio do TEGO stelażu, BEZ wiercenia w nim i wkrętów. Obudowę z regipsu machnąć unigruntem. Zamontować podwieszaną miskę wc i przycisk, a potem całą obudowę okleić otoczakami (plastry kamieni na siatce). Jakieś konkretne minusy? Pozdrawiam Podstawowe pytanie: dlaczego chcesz sobie utrudniać życie (oklejanie tego stelaża nie będzie takie proste) i ryzykować przy tym, że "jakiś dobry klej" okaże się nie dość dobry, zwłaszcza, że chcesz powiesić na nim znaczny ciężar (te otoczaki, podejrzewam, ważą więcej, niż typowa glazura)? Płyty w zasadzie powinny być dwie warstwy - to po pierwsze. Po drugie - oklejając już zamontowany przycisk właściwie pozbawiasz się możliwości jego zdejmowania, a więc możliwości serwisowania spłuczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
violcia77 20.07.2014 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2014 (edytowane) Tak, widziałam filmki gdzie bezpośrednio do stelaża "koło technic gt" przykleja się płytę regipsową, bez wkrętów. Pomyślałam, że będzie szybciej i łatwiej, bo wkręcać wkręty w ten metalowy stelaż chyba nie tak prosto. Ale ok, postaram się go przykręcić. Też gdzieś wyczytałam, że dobrze jest przednia ściankę regipsu dać x2. Mam wnękę 45cm, nie chce mi się bawić i wciskać dodatkowo stelaż aluminiowy. Chcę w tę wnękę wstawić ten gotowy stelaż 40cm, wypośrodkować i zabudować. Otoczakami będę oklejała jak już miska i przycisk będą zamontowane. NIE pozbawię się zdejmowania przycisku itp. NIE zabuduję go szczelnie kamykami Edytowane 20 Lipca 2014 przez violcia77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 20.07.2014 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2014 Choćby ze względu na czas schnięcia kleju prościej będzie na wkręty. Przykręcasz i masz zrobione, możesz jechać dalej z robotą, podczas gdy przy kleju masz przerwę technologiczną, a niewykluczone, że i mnóstwo problemów (zwykle nie pokazywanych na filmikach reklamowych) z prężącą gdzieś płytą, którą trzeba podpierać, dociskać...Problemu z przykręcaniem nie ma w ogóle, trzeba użyć albo wkrętów samowiercących albo wiercić wcześniej otwory wiertłem. Co do przycisku - nie znam systemu Koła, ale we wszystkich mi znanych demontowanie przycisku polega na jego lekkim przesunięciu w bok. Jeśli tu jest tak samo, to oklejając przycisk musisz zostawić te kilka mm miejsca na taką możliwość, to by nie wyglądało zbyt atrakcyjnie zdaje się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts