bowess 19.07.2014 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2014 Czy ktoś z Forumowiczów posiada prysznic solarny ogrodowy lub basenowy i mógłby podzielić się wrażeniami z użytkowania i opinią? Znalazłam w sieci jedynie opisy handlowe i informacje producentów, a chciałabym dowiedzieć się jak taki prysznic spisuje się w normalnym użytkowaniu. Przede wszystkim ciekawi mnie szybkość podgrzewania wody w zależności od nasłonecznienia i co się z tym wiąże - od której do której mniej więcej godziny można liczyć na ciepłą wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 28.07.2014 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Ja zrobiłem prosty prysznic grawitacyjny za 30 zł. pomysł z tej strony prysznic ogrodowy grawitacyjny Może się przyda Wiesz...to nie wypada, bez elektroniki, bez nakładów finansowych wymagających planu budżetowego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
G.N. 29.07.2014 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2014 Używałem kiedyś na mazurach na łódce takiego tzw turystycznego czyli spory czarny worek z grubej folii z uchwytem do powieszenia np. na gałęzi i korkiem z kranikiem. Przywiązywaliśmy takie dwa na pokładzie i jak było słonecznie to wieczorem woda była ciepła a czasami wręcz gorąca. Jak było deszczowo i pochmurnie to letnia ze wskazaniem na chłodna. Pamiętam jeszcze, choć mgliście bo to było w czasach kiedy na stojąco pod stołem przechodziłem, taki wynalazek z Sukhumi. Czarna beczka na 3 słupkach kranik i jakaś zasłonka. Z tego co pamiętam to wieczorem woda była bardzo gorąca, ale to Gruzja, więc klimat jakby trochę inny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 30.07.2014 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Dzięki za odzew. Wersję DIY również biorę pod uwagę. Widziałam filmiki prezentujące własne konstrukcje z regulacją temperatury i to wydaje mi się lepsze od wersji "jednowężowej", bo po pierwsze w godzinach gdy słońce mocno grzeje, woda w wężu może mieć grubo powyżej 40 stopni, a to zdecydowanie za gorąca, po drugie po zmieszaniu gorącej z zimną można sie dłużej polewać, bo do dyspozycji będzie większa objętość wody. Druga opcja to kupno gotowego prysznica chociażby takiego. http://img16.allegroimg.pl/photos/oryginal/44/34/57/25/4434572503 Tu plusem jest dość estetyczna, wolnostojąca i kompletna konstrukcja, bez potrzeby umieszczania gdzieś wyżej części "kolektorowej". Liczę, że takie urządzenie mogłoby posłużyć parę lat i nie zajmowałoby dużo miejsca przechowywane poza sezonem. Taki prysznic kosztuje pomiędzy 300 a 400 zł, ale są i urządzenia trochę droższe i dużo droższe. Czy jakoś różnią się wydajnością i trwałością niestety pozostaje dla mnie zagadką. A może te za 350 zł są z taniego plastiku, który wystawiany regularnie na słońce po jednym sezonie się rozleci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomaszKow85 12.06.2015 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2015 Ja się pochwalę swoim. Nowoczesny, minimalistyczny design właśnie takiego szukałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts