wemil 31.05.2004 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 ktore tynki sa lepsze, wapienne czy gipsowe?? Nie chodzi mi o cene, lecz o praktyczne zastosowanie, wplyw na zdrowie, wilgotnosc w domu itepe. Podobno gipsowe bardzo chlona wilgoc. Za to ladniej wygladaja. z gory dziekuje za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 31.05.2004 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 A moze pod spodem cementowo wapienne a na wierzchu gladz gipsowa?? Pytanie stare wrecz jak swiat i nie dostaniesz jednoznacznej odpowiedzi, bo jedni lubia takie inni inne, i przez to kazdy bedzie zachwalal to co ma i lubi. Osobiscie uwazam ze tynk to tylko warstwa wyrownujaca sciane i na tym sie jego rola konczy, tak wiec jaki on bedzie nie ma najmniejszego znaczenia - ale zaraz bedzie podniesiony krzyk na to stwierdzenie A co do oddychania - sciana nie ma oddychac bo to nie zywy organizm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 31.05.2004 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 Jeśli chodzi o strony praktyczne to na gładziach gipsowych bardziej znać zabrudzenia wywołane ruchem powietrza w pomieszczeniach. Np przy kratkach wentylacyjnych, grzejnikach itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wemil 01.06.2004 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2004 Dzieki za odpowiedzi.Rozumiem wiec, ze nie ma istotnej roznicy. A moze ktores sa trwalsze? Gipsowe chyba sie szybciej naklada (maszynowo), wiec raczej bede sie sklanial ku temu rozwiazaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 01.06.2004 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2004 A moze ktores sa trwalsze? Nie da sie tego okreslic jednoznacznie - trwalsze na co?? na zdzieranie, na wycieranie, przeciez to jest sciana a nie podloga wiec po tym sie ani nie chodzi, ani nie wyciera - wiec to bez znaczenia. Od dawna byly kladzione wapienne, cementowo-wapienne i przetrwaly latami, gipsowe pojawily sie stosunkowo niedawno, ale tez sa na scianach juz jakis czas i nie odlaza. Gipsowe chyba sie szybciej naklada (maszynowo), wiec raczej bede sie sklanial ku temu rozwiazaniu. Kazdy tynk mozna maszynowo nalozyc, tylko pozniej trzeba je i tak rownac, zacierac wiec praca podobna. Gipsowy z automatu + sprawna ekipa i cementowo-wapienny recznie rzucany + sprawna ekipa jednak przewage uzyskuje automat, bo szybciej sie narzuci mieszanke na sciane - a czy bedzie taniej z automatu?? nie wiem, mozna znalezc ekipe "reczna" za 12-13 zl/m2 (robocizna) a z automatem - nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 25.06.2004 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2004 Kazdy tynk mozna maszynowo nalozyc, tylko pozniej trzeba je i tak rownac, zacierac wiec praca podobna. Gipsowy z automatu + sprawna ekipa i cementowo-wapienny recznie rzucany + sprawna ekipa jednak przewage uzyskuje automat, bo szybciej sie narzuci mieszanke na sciane - a czy bedzie taniej z automatu?? nie wiem, mozna znalezc ekipe "reczna" za 12-13 zl/m2 (robocizna) a z automatem - nie wiem. Chyba nie bardzo - tynk gipsowy maszynowo kładzie się szybko i od razu na gotowo... po wyschnięciu niczego już się nie równa, jast gładki jak szkło i gotowy do malowania. ZDECYDOWANIE POLECAM GIPSOWY Z MASZYNY! Zrobią Ci szybko i bez żadnego kurzenia (szlifowania) za 21 zł z materiałem, ale musisz uważać: - po pierwsze zrób to przed wylewką (bo jest niezłe błoto na podłodze w trakcie nakładania) - patrz im na ręce i sprawdzaj poziomicą wszystko co może być zrobione krzywo - każ im stosować zatapiane prowadnice (bo inaczej będziesz miał miejscami 5cm, albo 5mm) - sprawdzaj równość ścian łatą (NIC NA OKO!!! bo na oko to wszystko wydaje się równe... dopóki mebli nie przystawisz). A jak nie masz jeszcze wylewki (posadzki) to bezwzględnie polecam z automatu (miksokreta) po ok. 14 zl za robociznę. Podłoga jest idealnie gładka i nie pyli - od razu można przyklejać parkiet lub kafle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 25.06.2004 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2004 A moze pod spodem cementowo wapienne a na wierzchu gladz gipsowa?? No nie, litości... najpierw kłaść badziewie, żeby je zaraz poprawiać! - koszt robocizny 12zł za ręczne badziewie + 20 zł za gładź - czas pracy trzy razy dłuższy niż przy tynkach z automatu - no i kupa gipsu w płucach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neptunek 25.06.2004 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2004 No nie, litości... najpierw kłaść badziewie, żeby je zaraz poprawiać! - koszt robocizny 12zł za ręczne badziewie + 20 zł za gładź Niezle ceny masz - to ja sie chetnie za takie stawki najme do robienia tego badziewia - chyba ci sie cos pomylilo - te 20 zl to juz za caly tynk to sie zgodze, a nie za gladz. - czas pracy trzy razy dłuższy niż przy tynkach z automatu - no i kupa gipsu w płucach To wszystko zalezy co kto lubi, mi sie osobiscie nie podobaja tynki z automatu - widzialem w paru domach i na oko jest OK ale jak sie zapali np swiatlo to sufit i sciany przemienia sie w gory i doliny. Oczywiscie moze i mozna to zrobic rowno, ale trzeba wlozyc wiecej pracy a przy automacie to sie malo komu to chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotruspan2000 25.06.2004 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2004 Polecam tylki cem-wap z kilku powodow: - jezeli masz dobra ekipe to sa super rowne- zazwyczaj po gipsowaniu sciany wygladaja super ale jak zapalisz swiatlo trzeba poprawiac- jezeli zastosujesz piasek kwarcowy do ostatniej warstwy bedzierz mial bardzo drobniutka fakturke ktora prawie zniknie po malowaniu- nie jest prawda ze tynki cemwap kladzie sie dlugo - u mnie 770m2 robili 9 dni roboczych - sa tansze niz gipsowe - cena niecale 20 pln za metr razem z materialem- cem wap nie chlona wilgoci i nie sa 'zimne' - tak jak gipsowe pozdrawiamPP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jędrzej 25.06.2004 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2004 NEPTUNKU! może trochę przesadziłem, ale na pewno wyjdzie sporo drożej i czasowo dużo dłużej.Z tymi górami i dolinami to chyba ty z kolei przesadziłeś! U mnie ich nie ma, ale niestety schrzanili jedną ściankę (że tak powiem "wypuczyli"). Jeśli chodzi o to zapalanie światła, to czasem może być widać nielednorodność materiału. Jeśli mieli kiepską pompę, to miejscami będzie gładko, a miejscami trohcę mniej. Na pewno trzeba im patrzeć na ręce... ale to właściwie zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caleb 02.07.2004 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2004 Gipsowe ostatnio sa modne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piątka 24.11.2008 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2008 hop do góry,no wlaśnie, jakie tynki polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts