Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Usuwanie farby ze ścian

Recommended Posts

Drodzy,

Potrzebuję megamądrej głowy. Kupiłam wymalowane ciemnym fioletem i tym podobnymi całe mieszkanie. Ciemny fiolet, niebieski, ciemny niebieski, czerwony, turkusowy. To są farby z mieszalnika dulux. Sufit także jest pomalowany, cale 45 metrow kw. w ciemnych i internsywnych kolorach. Jeden sufit maly jest pomalowany taką błyszczącą farbą. Mieszkanie jest w miarę nowe, budowany blok 6 lat temu. Farby te nałożone były na białą od nowości, poza dwoma, na których jest teraz druga warstwa farby. Jak ja mam to usunąć? Bardzo dobrze trzymają się podłoża, ale przy próbie zamalowania białą farbą, bo chce mieć białe ściany, prześwituje kolor. Trzy razy malowalam kawałek ściany i nic :( błagam o pomoc, bo oszaleje w takich kolorach! Chciałabym to zrobic sama, bo nie mam zaufania do firm budowalnych - piją, robią chałturę i zdzierają pieniądze zamiast farby ze ścian:)

Załączam podglądowe zdjęcie.

image.jpg

Wszystko da się usunąć zależy tylko co jest podłożem pod farbą. Czy malowanie było na goły tynk cementowo-wapienny, czy tez może był on gipsowany. Może jednak jest tam tynk gipsowy? Można użyć specjalnych środków do rozpuszczania farb - jednak ich koszt to foooortuna. Można spróbować opalarką, szlifierką itd Najlepiej zeszlifować starą powłokę, lub też zmatowić ją aby ta nowa lepiej przywierała.

Przy okazji farba do tynków, zewnętrzna, nie zależnie jakich czy do środka czy nie, wpija się w tynk, po to by nie było tak, że porysujesz czymś i widzisz co było pod spodem.

Po 1. idź do Duluxa i powiedz jaki masz problem, może oni mają jakiś patent po konkretny rodzaj farby, jeśli nie to to co koleżanka z tymi wielkimi oczętami mówiła (to po 2), jeśli nadal będzie się przebijało, to trzeba będzie dać jakąś warstwę na to która będzie fałszywym podkładem pod nowy tynk i po zagruntowaniu to ją będziesz malować (to po 3.)

PliP: upsi... przepraszam... ale te oczęta ;)...

W kwestii bardziej adremowej: jeśli radzą mechanicznie to zostanie jedynie szlifiera papier i zdrapanie, a potem w zależności od tego co pod spodem - grunt, lub stworzenie jakiejś nowej warstwy sczepnej dla farby i tyle...

Hmm. A czy oby tej szlifierki nie musze podlaczyc do jakiejs maszyny ktora odsysa pył? I czy te drobinki startej farby moga zaszkodzic przy wdychaniu ( dzieci, zwierzaki) i ja bezposrednio narażona?

Dajcie człowiekowi jakiegos linka do takich szligierek, bo za cholere nie wiem jakiego to typu powinna byc.

szlifierka typu żyrafa https://www.google.pl/search?q=szlifierka+%C5%BCyrafa&es_sm=93&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=N7vOU-ewJIPE7Abqk4DgDw&ved=0CEYQsAQ&biw=1366&bih=645

Nie kupuj, wypożycz w najbliższej wypożyczalni. Jeżeli masz dom w stanie "budowlanym", nie musisz podłączac do odkurzacza, jeżeli w stanie remontowym, to trzeba podpiąc pod odkurzacz budowlany.