Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, mam zamiar zbudować rower na wlasne potrzeby cos podobnego do tego

http://www.cyclesmaximus.com/cargotrike.htm#hard

Chce go zbudować od podstaw i pytanie jaka spawarka wystarczy mi do pospawania ramy ze stali, Myślałem o czyms takim

http://www.ebay.co.uk/itm/Sealey-MIGHTYMIG100-Professional-No-Gas-MIG-Welder-100Amp-230V-/130712485757?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item1e6f123f7d

ale rownie dobrze moge wydac trzy razy wiecej na spawarke i sprzet, pytanie czy taka tania wystarczy do pospawania rurek i jakie korzysci moglbym miec z zakupu np. mig-mag..

Dziekuje za fachowe porady,

Witaj. Osobiście ze wzgledu na jakość spawałbym wszystkie rurki TIGiem. Ten "MIG" raczej Mag wyglada na coś co poradzi sobie z cienkimi blaszkami. Nie mam przekonania do takich wynalazków. Na siłę tym czymś też sobie zmajstrujesz ramę. Do zestawu musisz mieć oczywiście butlę z mieszanką gazu (CO2 lub Ar+CO2). Bez tego nie pospawasz :D. Powodzenia

a takie cos?

http://www.ebay.co.uk/itm/Welder-STAHLWERK-CT-520-with-PLASMA-CUTTER-50-A-HF-TIG-Inverter-MMA-ARC-STICK-/151345735348?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item233ce8a6b4

jaka spawarka spawa wszystko:)?? Czy takim tigiem pospawam kazdy materiał?

Chce oprocz tego spawac tlumiki i w sumie swiadczyc wszelakie uslugi. na pewno nie bede spawal statkow ani nie wiadomo czego. urzadzenie ma byc uniwersalne.. moge wydac te 2000zl.. a szukam na ebay w UK bo mieszkam w Londynie;)

Jak wyglada sprawa mocy?

200A poradzi sobie z jakiej grubosci blachą?

Edytowane przez Marczewski Dominik

• 1 month później...

Spawarka z linku to taki marketowy smarkacz. Nie nadaje się do niczego.

Jeśli chcesz pospawać ramę roweru z rurek stalowych - to faktycznie najlepszy będzie TIG. Kupisz za ~300 funtów jakiegoś inwertorowego chińczyka(Magnum, Welder Fantasy i klony) i spokojnie wystarcza. Do tego potrzebujesz maskę, porządne rękawice, butlę z argonem i reduktor. Możesz też kupić używaną maszynę jakiejś poważnej firmy(EWM, ESS, Merkle, Migatronic, Esab, Fronius) - jeśli sprzęt będzie sprawny i w niezłym stanie, to da więcej radości ze spawania niż każdy chińczyk. Ważne żeby był inwertorowy i miał HF. Niestety cena może być wyższa, ale w przypadku wymienionych firm warto dać parę funciaków więcej.

Natomiast problem z TIGiem jest taki, że spawa się trudniej niż MIGiem. Znacznie trudniej. Tak więc nie licz na to, że kupisz TIGa i na drugi dzień będziesz robił piękne styki. Trzeba trochę poćwiczyć, popytać doświadczonych spawaczy, oglądnąć trochę filmów na youtube i poczytać poradniki(Miller ma fajne).

Jeśli natomiast chciałbyś jednak MIGa - wtedy poszukaj invertorowego MIGa. Jednofazowy da spokojnie radę. Może być chiński. Do tego butla z mieszanką argonu i CO2, maska i można zaczynać.

• 2 weeks później...

Witam,

Z własnego doświadczenia może Pan jeszcze spróbować poszukać tanio spawarki marki Sherman.

z Migów podobnych do zaproponowanych, godny polecenia jest MIG 220D. Sam go mam i jestem bardzo zadowolony. Ma możliwość spawania MMA i Migiem.

W razie czego proszę pytać. Chętnie udzielę pomocy.

• 7 months później...
zanim zaczniesz wypytywać o poszczególne modele i marki, to sobie poczytaj ogólnie o spawarkach :) jest wiele poradników, takich jak ten (jak wybrać spawarkę - klik), gdzie masz wyjaśnione podstawowe parametry i na co zwracać uwagę przy zakupie. na moje, tak lepiej kupować, przynajmniej nie jesteś zdany na złotoustych sprzedawców :cool: