Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okładzina z kamienia

Recommended Posts

• 2 months później...
  • 9 months później...

Wyciągam ten temat na wierzch, bo strasznie skąpo na forum o okładzinach z kamienia. Czym różni się taka okładzina ok okładzin klinkierowych, w kontekście wykonania, trwałości itp...

Mam w projekcie komin obłożony kamieniem. Betonowe imitacje w postaci płytek wyglądają dość słabo. Szukam potwierdzenia, że to dobry pomysł, żeby obkładać komin kamieniem. Albo wręcz przeciwnie, że to niepraktyczne, głupie itd...

Pomóżcie.

Nie wiem jak jest z trwałością takich rzeczy, ale kamień jest piękny, naturalny. My będziemy robić taras z gładzonego piaskowca, podjazd z kostki granitowej. Co do elewacji, to wydaje mi się, że takie kamienne okładziny narzucają pewien styl i on nie wszędzie pasuje, tak jak w naszej okolicy, gdzie domy wykańczane są raczej na styl nowoczesny. Dlatego my na elewacji będziemy mieli częściowo tynk, a częściowo klinkier ryflowany - tak będzie bezpieczniej, a jednocześnie dom zachowa bardziej tradycyjny styl, czyli taki, o jaki nam chodzi :)

Poniewaz dom buduje w gorach kamien jest najczesciej spotykanym elementem wykonczenia domu, i nie tylko.W calej okolicy wykorzystuje sie poklady lupka ,granitu czy piaskowca.Jestem na etapie tynkow zewnetrzych i tez myslalam przez dlugi czas jak wykonczyc cokol budynku.Zdecydowalam sie oblozyc boniowka z piaskowca.W tej chwili produkowana jest o grubosci 2 lub 4 cm. o roznych wymiarach .

Mysle,ze dom z akcentem kamienia dobrze wkomponuje sie w otoczenie.

Pozdrawiam Terine