Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Papa + wentylacja

laskim

Recommended Posts

Witam,

Chciałbym się poradzić drogich forumowiczów w kilku kwestiach odnośnie dachu.

Pierwsza sprawa to jaką papę polecicie do wstępnego pokrycia dachu. Powierzchnia dachu to 330m2. Dach ma być odeskowany i pokryty papą. Tak postoi 2-3 lata aż uzbieramy na właściwe pokrycie.

Druga sprawa to wentylacja takiego dachu. Jak to wykonać poprawnie. Krokwie będą miały przekrój 8x18. Planuję dać 15cm wełny między. Czy 3 cm przerwy między deskowaniem wystarczy czy trzeba nabijać jeszcze jakieś cienkie listewki na krokwie? Jak zrobić wywietrzenie przy kalenicy/cach (zaznaczyłem na czerwono) Zastosować wywietrzniki jak na gonty? Czy coś innego. Ostatnie pytanie jakie mnie nurtuje to jak robi się wentylację przy krokwiach grzbietowych które nie dochodzą do kalenicy? Nacina się je na samej górze żeby powietrze przechodziło wyżej?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam

http://images68.fotosik.pl/15/43babc1026f39607m.png

http://images70.fotosik.pl/15/8bd4397558761759m.png

Dzięki, też właśnie myślałem o takich nacięciach tylko czy to nie osłabi konstrukcji i czy robić tak na wszystkich krokwiach które dochodzą do krokwi grzbietowych? Panie Andrzeju wiem że najlepiej byłoby pokryć od razu dach i zrobic właściwą wentylację. Czy w tylko opapowanym dachu robi się jakieś zabiegi wentylacyjne jak przez te kilka lat nie będzie właściwego pokrycia?