Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fundamenty prosze o pomoc

Orson000

Recommended Posts

Witam , z gory uprzedzam ze jestem nowy i mam problem, zdaje sobie sprawe z tego ze podobnych tematow jest kilkadziesiat na tym forum ,ale bardzo zalezy mi na podejsciu indywidualnym przez doswiadczonych forumowiczow. Mianowicie podczas kopania pod lawy fundamentowe zaczela podchodzic woda z racji wczesniejszych opadow deszczu ( teren zmeliorowany) co zaczelo odbijac sie na wykopach tzn w niektorych miejscach oberwala sie ziemia ,porobily sie wyrwy i lawa wyszla gdzieniegdzie zamiast 40cm nawet do 60 . beton ulany zostal na wysokosc okolo 70cm , na tym 3 warstwy pustakow szalunkowych ( czyli 75cm ) moje pytanie jest nastepujace , czy wystarczy ze ocieple tylko pustaki szalunkowe, czy tez musze ocieplic lawy jesli tak to czym z racji nierownej powierzchni lawy fundamentowej:sick:. Prosze o konkretne opinie i pomoc . Jesli chodzo o podloze to 40- 50cm ziemia pozniej piasek Edytowane przez Orson000

To to co zaoszczedziłes na szalunku dołozysz teraz na odkopanie tej ławy, na oczyszczenie a to latwe nie będzie potem pewnie potrzbna będzie rapówka i to możesz izolować. Czy potrzba izlowoać - tak mniej wiecej 80-100cm poniżej otaczającego gruntu warto izlowoać.

Dlaczego pozwoliłeś zrobic sobie takiego babola?