Orbitus 25.07.2014 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 Taniej o minimum 50 000 zł wyjdzie zbudować poprawnie dom pasywny, a o zużyciu już szkoda pisać. Szanowny Panie. Przyłączam się do prośby. Proszę być tak uprzejmym i pisać na temat. Dla innych rozważań zalożyłem osobny wątek, w którym wszyscy zainteresowani mogą zamieszczać swoje uwagi.: Dom pasywny/NF15 a inne sposoby osiągnięcia zapotrzebowania 15 kWh/(m2*rok) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.maliniak 12.08.2014 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 " Czystość instalacji Należy stosować filtry klasy G4 lub F7 na nawiewie i G4 na wywiewie. Instalacja powinna być wykonana z kanałów sztywnych, wyposażona w otwory rewizyjne umożliwiające jej okresowe czyszczenie. Nie należy stosować kanałów elastycznych. Kratki wywiewne w kuchni należy zabezpieczyć dodatkowym siatkowym filtrem przeciwtłuszczowym. Pochłaniacze kuchenne nie mogą być podłączone bezpośrednio do kanałów wywiewnych." ...tak mówią zapisy z "Podręcznika dobrych praktyk" ...a co do izolacji to ten sam podręcznik zaleca co następuje: " Szczelność i izolacja kanałów System wentylacji powinien być szczelny oraz zaizolowany. Dotyczy to w szczególności kanałów, którymi powietrze jest czerpane z zewnątrz i doprowadzane do centrali oraz tych usuwających powietrze na zewnątrz za centralą. Minimalna grubość izolacji powinna wynosić 100 mm." ...i jak to interpretować? co ciekawe wysłałem zapytanie o wykonanie projektu WM spełniającej wymogi NF15 do mocno reklamującej się firmy od rekuperatorów i oni odpisali że w moim przypadku nie są w stanie spełnić wymogów programu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 14.08.2014 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 te dopłaty to gówno jest dla użytkownika ale gratka dla systemu,instalacja y uzyskać dopłatę (niepotrzebnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CzarnyIwan 14.08.2014 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 Jeżeli planujesz że wyjdziesz na tzw 0 po dopłatach to na bank będziesz na minusie. Buduje to wiem że z cenami nigdy nie ucelujesz dokładnie a zazwyczaj wychodzi drożej niż planowałeś. Dopłaty to sztuczny twór który w żaden sposób nie poprawi twoich warunków finansowych. Wszystko przejedzą banki... Przepraszam jeden bank ma monopol -- SICK:bash: a i tak bedzie trzeba im dołożyć. Już w podstawowym założeniu dopłaty odstraszają ponieważ zmuszają do wzięcia ( często kolejnego) kredytu... A mimo że lichwa to grzech ciężki banki z tego żyją. Przelicz ponownie i pomyśl. Kto Ci dziś daje coś za darmo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 14.08.2014 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 Re inżynier Maliniak: "Podręcznik dobrych praktyk" to ZUPEŁNIE NIEOBOWIĄZUJĄCY do otrzymania dotacji zestaw dobrych rad, które naprawdę ułatwiają zbudowanie domu pasywnego. Jednak rozdział o wentylacji jest tam po prostu żywcem przerżnięty z jakiejś normy (nie chce mi się szukać z jakiej, bo i po co), więc stoją tam kanały spiro, jak w każdej normie Zapewniam, że kanały spiro jak i cały "Podręcznik.... " nie są obowiązkowe, co zresztą pisze na pierwszej stronie "Podręcznika.... " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.maliniak 15.08.2014 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2014 Re inżynier Maliniak: "Podręcznik dobrych praktyk" to ZUPEŁNIE NIEOBOWIĄZUJĄCY do otrzymania dotacji zestaw dobrych rad, które naprawdę ułatwiają zbudowanie domu pasywnego. Jednak rozdział o wentylacji jest tam po prostu żywcem przerżnięty z jakiejś normy (nie chce mi się szukać z jakiej, bo i po co), więc stoją tam kanały spiro, jak w każdej normie Zapewniam, że kanały spiro jak i cały "Podręcznik.... " nie są obowiązkowe, co zresztą pisze na pierwszej stronie "Podręcznika.... " ...przecież ja nie napisałem że jest obowiązkowy ale jeśli ktoś trafi na weryfikatora który będzie się trzymał tych zapisów ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 16.08.2014 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2014 Jeszcze nie trafiłem na takiego, żaden się nawet nie zapytał dlaczego nie ma spirówek. Teraz podchodzę do tematu osiedla domków w NF15, więc za niedługo podzielę się praktyczną wiedzą z zakresu jak spełnić NF15, a nie tylko NF40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raźny 21.09.2014 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2014 Indiana - informacyjnie dla Ciebie i innych. Buderus w Modelu GB 162 nie dopuszcza stosowania wody zmiękczonej w układzie. Na swojej stronie warto to zaktualizować. Prawdopodobnie inni producenci tego typu wymiennika również. Tak jest napisane w mojej instrukcji obsługi i to samo potwierdził mi serwisant Buderusa. Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 22.09.2014 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 Większość producentów kotłów ma wyraźny wymóg gwarancyjny aby stosować wodę o twardości nieprzekraczającej 7'dH. U nas woda ma >20'dH, więc konieczne jest obniżenie jej twardości. Mam do tego specjalny zmiękczacz do napełniania instalacji SYR-a, który można wyposażyć we wkład demineralizujący lub zmiękczający.Wkład zmiękczający (taki jak do domowych zmiękczaczy) pozostawia w wodzie jony sodu, wkład demineralizujący nie - więc woda po wkładzie demineralizującym jest pozbawiona nadmiernej twardości a jednocześnie nie zawiera jonów sodu i może być użyta do napełniania obiegów grzewczych, również tych od Buderusa. O ten szczegół chodzi Buderusowi, gdyż jony sodu są bardziej agresywne od jonów wapnia i magnezu z twardej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 22.09.2014 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 hm... skoro nie ma chętnych, to ja się przyznam. Mam instalację na kanałach elastycznych w domu budowanym zgodnie z NF15. Jak dotarło do mnie, jak słabym rozwiązaniem jest klasyczne spiro, to nie miałam wątpliwości, co chcę wybrać. Trzymać się należy tabeli do wymagań na NF15 i NF40 oraz obszernych zapisów pod nią. Przestudiowałam je, instalator również- wielokrotnie i doszliśmy do wniosku, że nie ma zakazu. Pojawił się mały problem użycia rozdzielaczy, które chcieliśmy ; nie mieściły się do nich kanały w potrzebnej ilości, i każdy zaizolowany grubością 3cm. Dlatego końcówkę kanałów przy rozdzielaczach zaizowaliśmy całą- wszystkie kanały razem. O to pytałam weryfikatora (o elastyczne kanały również)- i najwyraźniej nie byliśmy pierwsi, którzy zastosowali takie rozwiązanie- bo weryfikator od razu na to przystał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 22.09.2014 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 Dodam, że duża firma: rekuperatory.pl robiła mi ofertę na instalację w standardzie NF15, i była w niej również opcja kanałów elastycznych. A oni znają temat dopłat całkiem dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 22.09.2014 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2014 (edytowane) Dodam, że duża firma: rekuperatory.pl robiła mi ofertę na instalację w standardzie NF15, i była w niej również opcja kanałów elastycznych. A oni znają temat dopłat całkiem dobrze. Panu chodzi o rekuperację, dom ebergooszczędny czy źle zbudowany i drogo czyli z dopłatami NF15? To dwie różne sprawy. Edytowane 23 Września 2014 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mwie 23.09.2014 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 Panie TB.... no comment. Szkoda pradu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 23.09.2014 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2014 W domku jednorodzinnym do NF15 i NF40 można spokojnie stosować kanały PE-flex. Łatwo je zaizolować 3cm wełny i są bardzo szczelne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesny_83 17.06.2016 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2016 hej jak dokłanie izolujecie kanały peflex pod nf 15? na poddaszu można puścić w warstwie izolacji co załatwia sprawę, ale na parterze jakoś muszę zrobić te 3 cm. Czym zrobić najłatwiej i najtaniej? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 18.06.2016 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2016 Jest to idiotyczny wymóg, a najłatwiej i najtaniej robimy to metodą ułożenia 3cm styropianu, na nim rozkładamy kanały. Od góry podobnie. Niestety w tej wersji kanały fi50 potrzebują łącznie 11-12 cm styropianu, co jest bzdurą ale wymaganą. Co prawda od 2015roku nie miałem klienta na domek NF15/40, więc od roku nie sprawdzałem wymogów, może usunęli w końcu ten głupawy przepis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesny_83 18.06.2016 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2016 niestety nie usuneli:/ Niestety nie mam możliwości położenia kanałów na podłodze bo się nie zmieszczą. Będą podwieszone pod sufitem. W takim wypadku tylko wełna?pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 18.06.2016 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2016 (edytowane) Tak, wtedy najłatwiej ocieplić kanały wełną. Zresztą inaczej i tak chyba nie ma jak Nie będzie kolizji z podciągami? Często taki problem występuje, ale to już z projektantem trzeba dogadywać (budynek rozumiem na etapie projektowania, bo takie dylematy powinny być w projekcie rozwiązane, a nie na budowie przed ułożeniem kanałów - przynajmniej w bardzo wymagającym domu NF15/40 Jest jeszcze jeden sposób, można kanały puścić w rogach pomieszczeń w zabudowie - wtedy problem izolacji mamy łatwy do rozwiązania, i jednocześnie unikamy robienia zabudów gk na parterze. Edytowane 18 Czerwca 2016 przez Indiana_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesny_83 19.06.2016 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2016 Całość parteru ma podwieszany sufit, podciągi trochę przeszkadzają ale w przypadki pe-flexow da rade jeszcze przejść pod nimi ( w umie to tylko 14 cm) ze spiro było by gorzej. Tak mi się wydaję. jaką wełnę polecasz (szybkość i sprawność montażu/cena)pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.06.2016 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2016 Że tak się wetnę ...A po co izolować kanały w podwieszanym suficie pomiędzy piętrami...?Co ma to dać ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts