Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Jak wygląda sprawa "unikalności" systemu Uniflex+ firmy Comair (wg. dystrybutora, uważanego za najlepszy)?

Rozpoznając temat kanałów typu PE-Flex, udało mi się trafić na dziwnie podobny [?] system, choć w innej cenie: R-Vent Flex (firmy Ventilair, sprzedawany w PL przez Ventermo):

- wyglądające na identyczne (!) skrzynki i inne komponenty,

- identyczna wytrzymałość (>8 [kN/m2]),

- identyczna klasa szczelności [D],

- wyglądający na identyczny materiał (antystatyczny i antybakteryjny PE), etc.).

Jedyna istotna (zauważona) różnica to szerszy zakres średnic kanałów dla Uniflexa:

- Uniflex + : 51/41, 64/54, 76/64, 91/78 (średnica zew./wew. w [mm])

- R-Vent Flex: ----, 64/54, ------, 91/78

Oczywiście pomijam inną kolorystykę obu systemów :).Zastanawia mnie także kwestia kompatybilności między tymi dwoma systemami.

źródło:

"COMAIR_Polska_KATALOG_1_2013.pdf" oraz

http://www.comair-polska.pl/2013/PDF/COMAIR_Polska_KATALOG_1_2013.pdf

"R-VENT_FLEX_www_lipiec_2013_ZABEZPIECZONY.pdf" oraz

http://www.ventermo.pl/images/FOLDEREK__R-VENT_FLEX_www_lipiec_2013_ZABEZPIECZONY.pdf

pozdrawiam

Edytowane przez Orbitus

Z tymi dwoma systemami to chyba jakiś pic na wodę. Mój znajomy od Spiro, twierdzi, że robi to jedna firma - Ventilair, dlatego są one identyczne. Podał mi nawet linki:

http://www.comair.nl/comair-een-merk-van-ventilair-group - piszą tam: "Comair is een merk van Ventilair Group",

http://www.hvacr.pl/system-kanalow-wentylacyjnych-r-vent-flex-od-ventermo - a tutaj z kolei: "R-VENT Flex produkowane są przez holenderską firmę Ventilair Group Nederland B.V."

Wygląda, że ktoś wciska to samo pod różnymi nazwami (a Ventermo jest tylko polskim dystrybutorem jednego z tych systemów a nie jego producentem). Czy wiadomo jakie są różnice w cenie? Nie myślę co prawda o tych systemach (u siebie rozważam coś polskiego bo Uniflex jest podobno drogi jak czort), jednak gdyby ten R-Went był sporo tańszy to może warto się zastanowić.

Edytowane przez Mekar
  • 4 years później...

Witam,

Odświeżam temat,

Czy może ktoś napisać coś na temat porównana tych dwóch systemów ?

Jak je oceniają Ci którzy je zastosowali, tak szczerze i obiektywnie ?

• 1 month później...
^^

Uniflex dość drogi ale dobrze jakościowo wykonany , u siebie tak jak wiekszosc tutaj mam na peflexie ale on jest słaby jakościowo, ale tanszy...

Ważniejsze są takie aspekty, jak szczelność lub łatwość rozkładania (rura o mniejszym promieniu gięcia).

^^

Ale uniflex spełnia te kryteria tzn jest tak samo szczelny a nawet bardziej szczelny od PE Flexa, tylko ze lepiej wykonany . Mam instalacje na PE Flexach, ale musiałem cześć rzeczy troszkę po przerabiać i jak zaczałem "dotykac" tego PE Flexa to zaczeły robić się "dziury" . W ogole system PE flex zamontuj i nie dotykaj :)

I dokupiłem 2-3 skrzynki z unflexa i kawałek rury i czuć lepszą jakość w rekach. Ok uniflex jest drogi w porównaniu do PE Flex , ale widać za co się płaci...

^^Musiałem skrzynki rozprężne w kilku miejscach zdemontować i przewody inaczej troszkę poprowadzić niż zrobił to wykonawca, jak się zaczęło wyciągać przewody z skrzynek to się okazało jaka ta jakość plastiku w skrzynkach jest słaba, zatrzaski pękały, rury natomiast jak były w mocnym zgięciu zaczęły pękać na karbach.

Mam kawałek rury z unflexa i pomimo ze ja katowałem to nie działo się nic takiego , ewidentnie PE Flex jest słaby jakościowo , do zamontowania jeden raz to może wystarczyć ale żeby robić poprawki to juz gorzej, uniflex np skrzynki rozdzielcze to jest plastik i wykonanie wysokiej jakości to widać jak sie weźmie jeden i drugi produkt do reki , pe flex wygląda jakby był odlewany na kolanie , to sa moje odczucia , gdybym miał robić jeszcze raz tylko i wyłącznie na unflexie, pe flexa nie wziąłbym bym drugi raz, chyba, że nie byłoby mnie stać...

Edytowane przez jacentyy

^^

To ja sądzę, że tym bardziej jest strach zalewać coś co jest tak marnej jakości, że nawet do końca nie wiadomo czy nie zostało uszkodzone podczas montażu. Demontowałem rurę która była zamontowana w kącie 90 stopni i miala uszkodzone karby z powodu słabej jakości tej rury, gdzie tu ma być szczelność jak byle mocniejsze zgiecie psuje materiał ?

Nie za bardzo rozumiem o czym mówisz.

Jesteś jak do tej pory jedyną osobą, która twierdzi, że pe-flex jest jakościowo beznadziejny i pęka przy zaginaniu w 90 st.

Zastanawiające jest to, że nikt inny nie ma takich problemów.

Ja coś znalazłem:

IMG_20180713_082858.jpg

Choćbym nie wiem jak się starał, to nie pękło.

Dziury w zewnętrznej warstwie rur jakie najczęściej spotykałem wynikały nieprawidłowego rozkładania (przeciągania przez bruzdy, przekucia) lub niewłaściwego składowania (przesuwanie całych zwojów po betonie).

Nie zapominaj, że te rury są 2 warstwowe, więc nawet jak uszkodzisz tą warstwę zewnętrzną, jest jeszcze wewnętrzna, która zapewnia szczelność.

PS. Nie mam nic wspólnego z Pe-flex. Ale za to rury produkowane są w Małopolsce, więc są "nasze" dobre i tanie.

Solidarnie polecam te nasze, dobre i tanie, niż te importowane, lepsze? i droższe.

^^

Zgadzam się, że to rura dwuwarstwowa. Ja tylko dodam, że podczas montażu miałem styczność z dwoma rodzajami niby tego samego produktu czyli rur PE Flex i róznily się miedzy sobą. Z jedną z nich na łaczeniu pojawiło się takie pękniecie

attachment.php?attachmentid=427130&d=1550642301

Ja z kolei nie ma nic wspolnego z uniflexem ale majac dwa produkty w reku to unflex jest lepszy jakosciowo, scianki z rur sa grubsze, plastiki z skryznek zdecydowanie lepiej odlane i z lepszego plastiku, to sa moje spostrzezenia tylko , oczywisicie uniflex jest drozszy .

Edytowane przez jacentyy

Kurcze mam puszki peflex (plastik i blacha), jedyne do czego mogę się przyczepić to mocowania rur w stalowych puszkach, przy lekkim obroceniu zamocowanej rury po prostu wypinają się (ale to bardziej błąd z mojej strony niż wada produktu). Co do rur to kupiłem greenflex 75, były tańsze od peflexa, ale nic z rzeczy które pokazujesz się nie dzieje. W rękach uniflexa nie miałem, ale peflex wydaje się dalece wystarczający.

Trochę jakbyś się Passata czepiał że jest gorszy od A6 ;)

^^

Zgadzam się, że to rura dwuwarstwowa. Ja tylko dodam, że podczas montażu miałem styczność z dwoma rodzajami niby tego samego produktu czyli rur PE Flex i róznily się miedzy sobą. Z jedną z nich na łaczeniu pojawiło się takie pękniecie

attachment.php?attachmentid=427130&d=1550642301

Ja z kolei nie ma nic wspolnego z uniflexem ale majac dwa produkty w reku to unflex jest lepszy jakosciowo, scianki z rur sa grubsze, plastiki z skryznek zdecydowanie lepiej odlane i z lepszego plastiku, to sa moje spostrzezenia tylko , oczywisicie uniflex jest drozszy .

To wygląda mi na powód do reklamacji, bo to nie może być normalne zachowanie rury. Jakie to fi jest?