Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zeolity - czy to ma sens?

paszczakojad

Recommended Posts

Szukam stacji uzdatniania wody ze studni glebinowej do domku jednorodzinnego (do pozbycia sie zelaza i manganu). W jednej z firm zwocono mi uwage, ze moja woda ma utlenialnosc 5,1, czyli dosc duza, wiec w tradycyjnej metodzie zbiornik na wode musialby byc bardzo duzy, zeby sie zelazo wytrąciło. I ze oni polecaja filtry zeolitowe (crystal right), ktore dodatkowo jeszcze mi zmiekcza wode. W ofercie wszystko wyglada bardzo ladnie i bym to wzial - ale jak jest z nimi w praktyce?

P.

Szukam stacji uzdatniania wody ze studni glebinowej do domku jednorodzinnego (do pozbycia sie zelaza i manganu). W jednej z firm zwocono mi uwage, ze moja woda ma utlenialnosc 5,1, czyli dosc duza, wiec w tradycyjnej metodzie zbiornik na wode musialby byc bardzo duzy, zeby sie zelazo wytrąciło. I ze oni polecaja filtry zeolitowe (crystal right), ktore dodatkowo jeszcze mi zmiekcza wode. W ofercie wszystko wyglada bardzo ladnie i bym to wzial - ale jak jest z nimi w praktyce?

P.

To nie ma sensu.

Mieszają pojęcia - akurat Crystal Right (bo przecież zeolitów jest mnóstwo) nie rusza organiki (utlenialności), a wręcz nie jest do takiej wody zalecany.

Proponuję poczytać trochę temat: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?117602-UZDATNIANIE-WODY-doradz%C4%99-w-sprawie-doboru-urz%C4%85dze%C5%84

Podaj wyniki badania wody i coś Ci dobierzemy na forum :)