Orbitus 21.07.2014 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 (edytowane) Witam Jak wygląda kwestia zasilania rekuperatora w domu jednorodzinnym (mającego wentylatory na prąd stały np. firmy EBM Pabst), prądem stałym o napięciu 12/24/48 V (z generatora, fotowoltaiki, wiatraka etc.)?pozdrawiam Edytowane 21 Lipca 2014 przez Orbitus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 21.07.2014 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 (edytowane) Może nie do końca zrozumiałem pytanie, ale IMO, to będzie to zasilane z sieci 230V AC, następnie jakieś urządzenie dostarczane przez EBM Past (tzw." automatyka") poda PWM na silniki wentylatorów. A co ma rekuperator wspólnego z PV czy wiatrakiem, to właśnie nie za bardzo rozumiem. Edytowane 21 Lipca 2014 przez krzcel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Orbitus 21.07.2014 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 (edytowane) Już tłumaczę. Wg. informacji uzyskanych w jednej z firm sprzedających rekuperatory, silniki EBM Pabst (na prąd stały) zasilane są właśnie prądem stałym (bodajże 12/24 czy też 48V - sprzedawca dokładnie nie wiedział). Jeśli tak jest, to zakładam, że musi być tam jakaś przetwornica zamieniająca 230V AC na 12/24/48 DC. Tę przetwornicę chcę ominąć i podłączyć reku pod napięcie 12/24 lub 48V, uzyskane bezpośrednio z generatora, fotowoltaiki, wiatraka etc. (ominę wtedy inwerter w źródle zasilania rezerwowego).pozdrawiam Edytowane 21 Lipca 2014 przez Orbitus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 21.07.2014 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 Chce ci się tak gimnastykować dla około 5 do max 10 zł oszczędności miesięcznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 21.07.2014 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 Ty potrzebujesz zasilić centralę wentylacyjną a nie silniki wentylatorów.Wydaje mi się, że nie obędzie się bez uzgodnień z producentem tej centrali wentylacyjnej. Jak jesteś majsterkowicz, to możesz próbować sam, ale to grozi utratą gwarancji.Wyrzucić zasilacz z urządzenia i wpiąć się od strony niskiego napięcia to nie jest takie proste jak się z pozoru wydaje. Napięcie na wyjściu nie jest jedynym parametrem źródła zasilania. Ja uważam tak samo jak plusfoto, ale gdyby wszyscy tak myśleli, to do dziś byśmy nie zeszli z drzew jako cywilizacja. Działaj, napisz jak poszło.Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Orbitus 21.07.2014 15:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2014 Dlatego szukam informacji wśród tęgich głów bo każda konstruktywna pomoc się przyda (choć poradzono mi by też pytać na forum Elektroda). Dla samego rekuperatora zabawa nawet jeśli teraz nie byłaby warta świeczki, to mając np. generator czy wiatrak, można pokusić się o zrobienie dodatkowej instalacji 12/24/48V DC w domu (oświetlenie na LEDach 12V, bez transformatorów 230/12V działa bez problemów - widziałem takie rozwiązania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts