Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak dobrze mieć sąsiada i mieszkać w takim kraju ...:(

Recommended Posts

Czyli wojna na kwity, papiery, obowiązki ustawowe, nakazy, zakazy spisane w kodeksach...

Można...

Nadal uważam, ze jednorazowe "demo" łatwiej pobudziłoby do myślenia.

Przecież Cię Policja nie zastrzeli po takim JEDNORAZOWYM spektaklu...

Adam M.

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Adam, ale jest ryzyko, że odnajdą "swojaka" i tylko się ucieszą ... Druga opcja to faktycznie policja, a trzecia to eskalacja problemu. W konsekwencji wojna sąsiedzka, gwoździe na podjazdach itd.

Skoro rozmowa nie pomogła, moim zdaniem tylko policja.

Myślałam o tym żeby zrobić równie dziką imprezę bo nawet jak przyjedzie Policja to wtedy bez skrupułów będę wzywała ją ja...tylko po co to wszystko ja się pytam.

Dziś o drugiej w nocy włączył się kompresor, wył że o mało z łóżka nie spadłam.

Nie mam już sił...

A na wojnie sporo sił potrzeba...

Da się wezwać jakie wsparcie?

Wakacje są...

Jaka młodzież z radością ten problem rozwiąże...

Także ze sporym zapałem.

:lol:

Adam M.

Adam, Ty pieronie!

Czy Ty czytasz co piszesz?

Niedawno przy stłuczce pewna pani tez miała wsparcie.

Kierowca nie żyje.

Było w mediach, wczoraj chyba.

Ja miałem podobnych sąsiadów, tyle że w bloku.

Próbowałem jak Adam radzi zwalczyć ich podobnym działaniem... nic z tego. Podejrzewam, że nawet nie zauważyli, że coś się dzieje...

Moim zdaniem droga jest jedna, jeśli nie da się dogadać jak z ludźmi to papiery i policja/gmina itd. Tylko obawiałbym się trochę potem co z tego może wyniknąć. Ludzie potrafią posunąć się do najgorszych świństw :(

Niestety, interwencje w gminie będą mało skuteczne. Wiem, bo robię to na codzień. Po pierwsze wójt/ burmistrz nie ma żadnych uprawnień w odniesieniu do przedsiębiorców czyli prowadzących działalność gospodarczą. Może to zrobić Starosta (ale z reguły nie chce ) albo WIOŚ, ale on też niechętnie zajmuje się drobnicą. Po drugie może podjąć działania tylko wtedy, gdy zostanie wykazane negatywne oddziaływanie na środowisko , co w praktyce oznacza przekroczenie standardów jakości środowiska. Trzeba by było zrobić pomiary hałasu np. przy pracy kosiarki - a metodyka badań jest taka, że raczej wyjdzie OK. Po trzecie na chamstwo vide lokalizacja urządzeń zabawowych dla dzieci pod oknem , tarasem sąsiada ale jak najdalej od swoich) sposobem jedynym jest pozew cywilny, jeśli rozmowa nie pomoże. Tylko Sąd może klientowi nakazać powstrzymywanie się od działań, które wykraczają poza przyjęte w danej społeczności zasady współżycia społecznego i nakazać ograniczenie oddziaływań, jeżeli wykraczają poza powszechnie przyjętą miarę.

Zostaje - kupić kałacha...

Kiedyś, jak Ruskie wyjeżdżały, to wiadro naboi z kałachem kosztowało flaszkę...

To były piękne czasy...

Tanio było...

Na stadionie jarmarku też już nie ma a Amerykańce przybyć coś nie chcą...

(byłyby M-16)

Adam M.

Magda, a może masz jakichś "rosłych" znajomych, wystarczy dwóch czy trzech, którzy grzecznie zapytają, czy można prosić o ciszę, bo do koleżanki na kawkę przyjechali i porozmawiać się nie da ...

i żeby nie było, ja tak na poważnie, wystarczy, że koledzy będą duzi, dla sąsiadów i tak to już będzie wystarczająca zagadka, nie będą widzieli o co chodz, ilu jeszcze takich kolegów maszi i raczej "na wszelki wypadek" będą się trochę pilnować :-)

Mogliby też zapytać gdzie jest ten kompresor, to go sami wyłączą aby facia nie trudzić...

Adam M.

Niestety oni są z podobnego środowiska ....:( ale wy za to jesteście kochani. Jak Was czytam to mi już lżej na sercu bo czuję że jednak jestem normalna. Wczoraj jak po pracy zajechałam do domu to aż mnie za serce coś chwyciło....

"Niestety, interwencje w gminie będą mało skuteczne. Wiem, bo robię to na codzień. Po pierwsze wójt/ burmistrz nie ma żadnych uprawnień w odniesieniu do przedsiębiorców czyli prowadzących działalność gospodarczą. Może to zrobić Starosta (ale z reguły nie chce ) albo WIOŚ, ale on też niechętnie zajmuje się drobnicą. Po drugie może podjąć działania tylko wtedy, gdy zostanie wykazane negatywne oddziaływanie na środowisko , co w praktyce oznacza przekroczenie standardów jakości środowiska. Trzeba by było zrobić pomiary hałasu np. przy pracy kosiarki - a metodyka badań jest taka, że raczej wyjdzie OK. Po trzecie na chamstwo vide lokalizacja urządzeń zabawowych dla dzieci pod oknem , tarasem sąsiada ale jak najdalej od swoich) sposobem jedynym jest pozew cywilny, jeśli rozmowa nie pomoże. Tylko Sąd może klientowi nakazać powstrzymywanie się od działań, które wykraczają poza przyjęte w danej społeczności zasady współżycia społecznego i nakazać ograniczenie oddziaływań, jeżeli wykraczają poza powszechnie przyjętą miarę. "

Dla mnie, jak sobie młodzież na dzikie harce zaprosisz - mogą Ci SKOCZYĆ!

Porę tylko trzeba dobrać tak, aby "bolało".

A jak przyjdą z mordą - przykazanie im powiedzieć... Jak Kuba Bogu...

I że DA SIĘ żyć spokojnie jak OBIE strony się postarają...

Fajerwerki około 2 w nocy ślicznie wyglądają...

I petardy...

Nieźle zagłuszają warkot kompresora...

Ja lubię je oglądać a synowie odpalać...

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

Zaraz, a czy tego kompresora o 2 w nocy to oni nie słyszą? Nie mieszkają tam? Przecież chyba ich też budzi?

Ja mam pytanie z "innej beczki". Czy nie masz stresów i problemów niezwiązanych z domem, które Cię cisną i gniotą, nawet podświadomie, a dom i sąsiedzi to taki temat zastępczy?

Mój sąsiad czasami też imprezę robi, ale że go lubię, to macham ręką. Za to jak mam w pracy urwanie głowy i stres duży, to od razu mniej go lubię. A potem sama przed sobą muszę przyznać, że to nie o imprezę wcale chodziło, ale o doła ogólnego???