Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybielenie parkietu (pastą lub czymś innym)

milkawawa

Recommended Posts

Witam, mam zbyt ciemny parkiet i chcę go rozbielić. Jest to parkiet przemysłowy merbau wędzony wykonczony olejem. Efekt jest niezadowalający, podłoga jest ponura,ciężko się ją czyści i jest matowa. Wykonawca twierdzi że poza zalakierowaniem nie da się już nic zrobić. Na własną rękę kupiłam pastę białą Starwax i na próbce tego parkietu wyszło dość ciekawie, ale na podłodze należy tę pastę jeszcze zalakierować i tu pytanie do Panstwa, czy ktoś stosował tę pastę na parkiecie? jak się to exploatuje i później odnawia. A może ktoś z Panstwa ma jakieś inne rozwiązanie aby rozjaśnić drewno wędzone (niekoniecznie do koloru białego). Mam ten parkiet na całym parterze (kuchnia, salon, sypialnia i przedpokój) więc w miejscach narażonych na uszkodzenia.

Bardziej pasuje wybielić :)

Wycyklinować użyć np czegoś takiego https://www.google.pl/search?q=sopur+bejca+nitro&espv=2&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=l1bNU-ejHbOO7Qae3IHYCw&ved=0CD8QsAQ&biw=1366&bih=649

bejce nakladac pedzlem lub walkiem ale odrazu przecierac szmata jesli nie chce sie zbyt intensywnego koloru

i na to 2-3 warstwy lakieru chemicznego i powinno byc ok

cyt---Wykonawca twierdzi że poza zalakierowaniem nie da się już nic zrobić.----

ze niby jak?? nalożyc lakier na olej??

Edytowane przez monkey222

Bardziej pasuje wybielić :)

Wycyklinować użyć np czegoś takiego https://www.google.pl/search?q=sopur+bejca+nitro&espv=2&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=l1bNU-ejHbOO7Qae3IHYCw&ved=0CD8QsAQ&biw=1366&bih=649

bejce nakladac pedzlem lub walkiem ale odrazu przecierac szmata jesli nie chce sie zbyt intensywnego koloru

i na to 2-3 warstwy lakieru chemicznego i powinno byc ok

cyt---Wykonawca twierdzi że poza zalakierowaniem nie da się już nic zrobić.----

ze niby jak?? nalożyc lakier na olej??

tak, że niby nie da się uzyskać innego koloru na drewnie wędzonym, więc zaproponowano nam jedynie przecyklinowanie i zaciągnięcie lakierem.

tak, że niby nie da się uzyskać innego koloru na drewnie wędzonym, więc zaproponowano nam jedynie przecyklinowanie i zaciągnięcie lakierem.

załączam fotkę obecnej podłogi, czy ktoś doradzi jak to rozjaśnić najlepiej i czym? a może podejmie się tego sam (woj. mazowieckie okolice minska maz)

unnamed.jpg