Rudolfo 26.09.2002 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2002 Frankai, strop wytrzyma ścianki 12cm z cegły pełnej, więc o jego nośność nie martwię się. Martwię się natomiast ceną.Czy to 50zł, czy mniej a może więcej ?Pozdrawiam, Rudolfo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 26.09.2002 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2002 Rudolfo - nie pamiętam nakładów na poszczególne typy murów, ale z pewnością szybciej postawią Ci z b.k. (kojarzy mi się 1,06h/m2 a może m3) niż z cegły. Jeden bloczek b.k. to jakieś 3,50 a odpowiadające mu 9 cegieł, to 5,40. W zaprawie też b.k. będzie lepsze, a jak dasz na klej to zrobią Ci równiej. Otynkowanie cegły będzie bardziej pracochłone (wyrównywanie). Cegła ma jeden plus - powinna chyba dać lepszą izolację dźwiękową, ze względu na swój ciężar. Ceny zabudowy G-K nie podam Ci, bo nie znam dokładnie. Przypuszczam, że wybór konstrukcji i typów płyt da duży rozrzut i w cenie i w jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
instal 28.09.2002 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2002 Ja stawiam scianki działowe z gipsowych płyt PRO-MONTA (8cm x 66,6 cm x 55 cm) cena sztuki z dowozem na miejsce w Toruniu to 8,90zł - metr kwadratowy ściany kosztuje mnie około 30 zł (27 materiał i 3 zł robocizna), ścianki idą jak burza i nie trzeba ich tynkować (dwa razy szpachlówka z ASPOLU i wygląda jak dupcia niemowlaka) dodatkowa zaleta to łatwość prowadzenia instalacji. Wada to trochę mały opór akustyczny, ale u mnie w domu mieszkają sami swoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts