Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Potrzebuję wykonać komin do kotłowni wolnostojącej (piec na ekogroszek około 50-70kW).

Komin miałby mieć około 10m od poziomu zero, stop na 3m żelbetowy - ostatnie usztywnienie komina.

Zastanawiam się jak to najlepiej by było zrobić, zdecydowałem się na wymurowanie wkładu z szamotówki i wzmocnienie żelbetem. Kanał byłby prawdopodobnie 27x27cm

Komin będzie ocieplony 10cm i pytanie moje czy żelbetową konstrukcję zrobić na zewnątrz,

warstwy od środka : cegła pełna > ocieplenie > żelbet

czy jednak zrobić rdzeń nośny w środku: cegła > żelbet > ocieplenie (jeśli tak to czy zrobić jakąś warstwę "dylatacji" między cegłami a żelbetem?)

Szukałem długo podobnych rozwiązań w literaturze i sieci, ale nic konkretnego nie znalazłem.

Może miałby ktoś jakieś dobre techniczne rozwiązanie przy takich założeniach.

Pozdrawiam.

Dla znajomego czy nie, koncepcja dziwna.

A nie można pojśc w bardziej typowe dla tych wielkości kominy - w stal ? Obok konstrukcja wsporcza lub odciągi?

Jak sobie wyobrażasz szalownie tego żelbetu , po murowniu czy przed. Jeżeli przed to jak to potem wymurować ?

Chyba to jednak zaprojektuję z pustaków kominowych (betonowe) i wzmocnię żelbetem 12-15cm obwodowo + ocieplenie. Rura wewnętrzna problem termiki powinna rozwiązać całkowicie.

Muszę to jakoś wzmocnić, bo kotłownia będzie w szczerym polu, na szczycie wzniesienia, a lubi u nas halny dmuchnąć... :)

Edytowane przez Faust1985