Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybór pieca z podajnikiem pomoc w wyborze

Hefciu

Recommended Posts

Witajcie,

widziałem że taki temat jest już założony a nie chcę się podlłączać póki się nie skończy, stąd nowy :)

sprawa wygląda tak : padł mój 18 letni Zębiec, po prostu posikał się ze starości bidulek. Przez co nie oczekiwanie mam wydatek. W mojej okolicy jest trzech w miarę dobrych instalatorów, każdy oczywiście proponuje inny piec, każdy z pieców nie zawodny, brak reklamacji i w ogóle cud miód. No ale do rzeczy. Dom z lat 60-tych z kamienia wapiennego + styropian 10, strop ocieplony wełną. Powierzchnia 120m, plus dojdzie poddasze (ale nie wiadomo kiedy na bank nie prędko czyli nie w 5 lat), bojler 100l. Chcę aby piec miał dodatkowy ruszt abym mógł przepalać drewnem którego mam spory zapas.

Ze starej instalacji zostaje na pewno pompa Grundig

teraz opcje:

1) Piec firmy BRASTAL http://brastal.pl/cennik/ piec EKO MAX MINI 17KW cena 6800zł + instalacja(przeróbka kotłowni + materiał) 1200zł

2) Defro Komfort Eko DUO 12KW za 7000zł lub 15KW za 7500zł + instalacja(przeróbka kotłowni + materiał) 2000zł-2500zł w cenie druga pompa dla bojlera pytanie czy konieczna?

3) Piec z Pleszewa nie znam jeszcze cen u tego gościa ale jest najdroższy i ponoć najlepszy

Pomóżcie, podpowiedzcie na co się decydować? osobiście na ten moment najbardziej skłaniam się na opcję pierwszą szwagier ma taki piec tylko mocniejszy i jest zadowolony, znajomy ma odp ponad 5 lat i też mówi że ok. O Defro i o Pleszewie słyszałem opinie zarówno dobre jak i złe a jak pisałem każdy z tych instalatorów zachwala piec który montuje każdy go serwisuje i każdy jest najlepszy. Czy te 2 piece są porównywalne? boj ak tak to wezmę tańszy :) jutro powinienem wiedzieć coś więcej odnośnie 3 opcji.