Daisho 22.07.2014 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 Witam, potrzebuję wymienić przy 4 grzejnikach zwykłe głowice kurkowe (tak to sie chyba nazywa) na termostatyczne, oczywiście w komplecie. Aktualnie wyglada to teraz mniej więcej tak: pomijam sposób instalacji (taki odziedziczyłem po poprzednim właścicielu ale wszystko działa ) chciałbym się dowiedzieć jakie zestawy musze kupić. Bo z tego co czytałem to są proste i kątowe. Po drugie czy wystarczy że spuszczę wodę, stare odkręcę, nowe przykręcę i już? Czy to wymaga jeszcze jakiś regulacji? I czym warto uszczelnić złącza? Zwykłe pakuły czy może taśma? Za każdą radę będe bardzo wdzięczny, w tych tematach jestem zielony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dembi 22.07.2014 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 Zdjęcie nr 1 i 3Musisz kupić zawór termostatyczny prosty i głowicę termostatyczną (zwróć uwagę, żeby głowica miała taki sam gwint jak zawór - żeby dała się nakręcić).Zawór powrotny posiadasz, więc nie ma konieczności wymiany (chyba, że popsuty). Rysunek nr 2 i 4Musisz kupić zawór termostatyczny kątowy i głowicę termostatyczną (zwróć uwagę, żeby głowica miała taki sam gwint jak zawór - żeby dała się nakręcić).Zawór powrotny posiadasz, więc nie ma konieczności wymiany (chyba, że popsuty). Do wymiany musisz spuścić wodę, wykręcić stare i zamontować nowe zawory. Jak założysz nowe zawory, to musisz zrobić nastawy wstępne na zaworach (nie mylić z głowicą termostatyczną) - dopytaj w sklepie. Nastawy będziesz robił metodą prób i błędów. Zacznij od nastawy nr 3. Jeżeli chodzi o uszczelnianie to pakuły z pastą do gwintów lub taśma teflonowa lub nić teflonowa. Ilu fachowców, tyle opinii.Ważna sprawa - jak nawijasz to zawsze przeciwnie niż gwint - wtedy pakuły czy nić nie będą się tak ściągać (czyli od zaworu do początku gwintu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts