Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zrobić deski przy użyciu prostych narzędzi?

momon

Recommended Posts

Może rozwiń trochę temat, napisz co masz a co chcesz uzyskać, bo szczerze mówiąc nie wiem, czy rozumiem. Masz widoczne na zdjęciu obrzynki (szczerze mówiąc nie wyglądające na idealny materiał) i jakiś przekonujący powód, żeby akurat z nich zrobić deski, zamiast kupić nowe? Pilarka tarczowa i ewentualnie heblarka by się przydały. Jedno i drugie może być ręczne, ale jeśli tego jest więcej, to przydałyby się stacjonarne "ciężkie" urządzenia.

Chcesz rżnąć deski z kloca przy użyciu wyrzynarki lub tarczówki? Powodzenia:D. Wyjdzie w najlepszym przypadku tak sobie. Klocki drewna na deski to się trakiem przeciera. Chcesz mieć normalne deski zawieź klocki do tartaku. Chcesz się bawić chałupniczo to jeszcze najprędzej na stołowej tarczówce, ale na dobry efekt nie licz.

Wystarczy od biedy, pod warunkiem, że dorobisz jakieś podpory przed i za pilarką, które pomogą w prowadzeniu długiej deski. Bez podpór (albo przynajmniej pomocników, którzy będą trzymać końce) cięcie długiej deski wzdłuż na tak małym stoliku to prosta droga do zniszczenia pilarki albo nieszczęścia.

Nie wiem, czy nie lepiej kupić pilarkę tarczową ręczną. Za te pieniądze kupisz już całkiem solidną, z silnikiem większej mocy, a wydaje mi się, że będzie o wiele wygodniej to robić taką piłą: na desce położysz prostą łatę, umocujesz ściskami stolarskimi, deska na jakichś kobyłkach i piłą wzdłuż łaty piorunem zetniesz jeden bok, potem drugi wzdłuż prowadnicy.

Edytowane przez Jarek.P

Bez. A raczej nie tyle bez, co bez tej fabrycznej, bo prowadnicą będzie wspomniana łata.

Masz deskę z nierównym brzegiem. Na niej, na jej wierzchu przykręcasz dwoma ściskami stolarskimi drugą deskę z równym brzegiem, cofniętym o x centymetrów od linii cięcia, którą chcesz uzyskać. Pilarkę prowadzisz wzdłuż tej deski prowadząc stopę pilarki po jej brzegu. Wspomniane wyżej x centymetrów to odległość tarczy od brzegu stopy, do zmierzenia na posiadanej pile.

Drugą stronę deski możesz już obciąć z wykorzystaniem prowadnicy oczywiście.

Zwykle kupuje w Julii, firma Meec. Np. taka? http://www.jula.pl/pilarka-tarczowa-1300w-o185mm-020058
Mam taką tylko inaczej brandowana i bez znacznika laserowego. Pociąłem nią deski, kantówki, sklejkę i OSB na domek ogrodnika, około 15m2. Pociąłem też trochę melaminy. Mam ją od 5 lat i żadnych problemów. Nawet tarczy nie zmieniałem a dostałem w komplecie dwie. Niestety jest jeden mankament. By użyć jej jako stacjonarnej musisz kupić specjalny stolik. Kosztuje tyle co pilarka. :) Możesz też wywiercić w stopie dziury i przykręcić do jakiejś cienkiej sklejki tyle, że raczej stracisz gwarancję.

Trochę mnie martwi głębokość cięcia, 6 cm to niedużo. Pokaż ten stolik

6cm to bardzo dużo jak na piłę tarczową szczególnie jeśli ma ciąć wzdłużnie , mam boscha 2500W głębokość cięcia 90mm przy cięcu wzdłurznym to go muli jeśli tnie na max , oczywiście tarcze do cięcia wzdłużnego są inne niż do poprzecznego.