master89 22.07.2014 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 Witam,proszę o pomoc i poradę.Chciałbym pomalować stare drewniane szafki kuchenne. Aktualnie są one pokryte starym lakierem. Z tego czo przeczytałem (bo nigdy tego nie robiłem) muszę starą warstwę lakieru zetrzeć papierem ściernym, następnie wytrzeć benzyną ekstrakcyjną i pomalować farba do drewna.Czy wszystko dobrze opisałem czy coś pominąłem? Kolejne pytanie czy po malowaniu mogę jakoś szafki polakierować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 22.07.2014 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 W planie jest "zdarcie do surowego drewna" ??? O ile farba nie łuszczy się odchodzi płatami itp - to odradzam. Malowanie oryginalne to był proces kilkukrotnego malowania, szpachlowania, szlifowania, malowania... Może na początek wypróbuj to na jakimś małym niewidocznym kawałku szafy - żeby się przekonać czego chcesz spróbować Nie widziałem tych szafek - ale - IMHO - może wystarczy przetrzeć delikatnie drobniutkim papierem ściernym i malować.... Są też takie okleiny do oklejania mebli - też stosunkowo małym kosztem pracy osiąga się efekty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
master89 23.07.2014 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 a jeżeli starłem za bardzo pierwszą warstwę? Jedną szafkę starłem drobnym papierem i po pomalowaniu było ok, drugą już grubszym i za bardzo się starło. Kolor drewna przebija i zrobiło sie żółtawe. Czy teraz ten kolor zetrzeć jeszcze raz i pomalować kolejną warstwą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian85 26.07.2014 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2014 osobiście robie tak:1. usuwam stary lakier do surowego drewna-papier 80 (wiadomo że w zagłębieniach i wewnętrznych rogach to troche zostanie lakieru, ale zmatowiony powinien być)2. czystą ściereczką dokłądnie wycieram wszystko benzyną ekstrakcyjną3. nakładam podkład biały do drewna4. 1 warstwe farby, delitanie matuje drobnym papierem ściernym -papier 180, 2 warstwe farby5. spryskuje w lakierem bezbarwnym w spreju matowym/połysk - to akurat nie jest konieczne, zalezy od rodzaju farby Najlepszy efekt jest jak maluje się szafki pistoletem, jeśli niemasz to wałkiem z mikrofibry jeśli chodzi o malowanie blatów kuchenych to ten sam proces , tyle ze używam farby do schodów i nakładam 4-5 warst farby Powodzenia;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts