Marcin Czyczerski 31.05.2004 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 W chwili obecnej nie planuję zakładać baterii słonecznych, ale chciałbym przygotować swoją instalcję pod przyszły zakup baterii, kiedy już się odkuję... Czy ktoś z Was też tak postąpił? 1. Co należy zrobić w tym zakresie, aby później bez problemu móc dołożyć baterie i resztę sprzętu? 2. Czy takie przygotowanie instalacji do dalszej rozbudowy jest kosztowne? 3. Na co zwrócić uwagę, czy np. nie będzie się solar "gryzł" z jakimś rodzajem pieca gazowego, itp...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 31.05.2004 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2004 Ja robię to samo. Jak będzie dach to pomierzę gdzie najlepiej i najdłużej operuje słońce i do pomieszczania po tym miejscem doprowadzę rurki. Piec i zasobnik musi przystosowany do obsługi instalacji solarnej. Chyba głównie chodzi o zasobnik i dodatkową wężownicę. Ale to wszystko liczą i projektują mi teraz trzy firmy, więc nie znam jeszcze wyników. Przedstawiłem im swoje założenia i zobaczymy co powymyślają. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 01.06.2004 05:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2004 Nurni, a Twój projekt instalacji opracowują jakieś firmy lokalne, czy może ktoś przez internet? Nie wiesz, czy piece Viessmanna: Vitogas i Vitopend są przystosowane do obsługi instalacji solarnej? I co to w ogóle oznacza, że muszą one być "przystosowane"? To przystosowanie sprowadza się do tego, że ta instalacja musi być rozbudowana o jakiś wymiennik i dodatkowe urządzenie sterujące pracą pieca? Jezeli kupując baterię słoneczną kupię dodatkowy zasobnik, to czy to nie rozwiąże tego problemu? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tgb 01.06.2004 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2004 Zakładaliśmy instalację solarną od razu, ale i tak natknęliśmy się na niespodziewany problem. Dodatkowa instalacja związana z obiegiem i sterowaniem czynnikiem przekazującym ciepło zajmuje dużo MIEJSCA!. Byliśmy zmuszeni wysunąć zasobnik bardziej na środek kotłowni, żeby to wszysko "upchnąć" i zapewnić jako taki dostęp serwisowy. Sama instalacja solarna nie łączy się z piecem. Natomiast wymaga sterowania - a ten sterownik ingeruje w sterowanie pracą pieca - i na tym poziomie potrzebna jest "kompatybilność". Nie wiem, czy jest to problem, czy nie. W naszym przypadku wszystko pochodziło od Vailanta... Co do przygotowań: warto wcześniej przewidzieć miejsce instalacji baterii i przygotować jakieś wzmocnienia w konstrukcji dachu (chyba, że mają być na ścianie) przeprowadzić rurki i ew. sterowanie/zasilanie (coś jest potrzebne, szczegółów w tej chwili nie pamiętam), zastanowić się nad rozplanowaniem kotłowni, ew. zakupić odpowiednio duży dwuwężownicowy zasobnik. I to chyba tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikumar97 01.06.2004 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2004 Też mam zamiar w jakiejś przyszłości zainstalować zestaw solarny. W tym momencie kotłownia mieći się w piwnicy budynku, od strony południowej dach posiada naczółek tak, że montaż solarów utrudniny ( w zasadzie szpeciłyby cały dach), dlatego zamontuje je w skarpie tarasu wychodzącego na południe. W tym momencie nie będę nic przygotowywał gdyż mija się to z celem. Użytkowanie zasobnika 300-400l (koszt około 2tys.) przez kilka lat ogrzewając go piecem gazowym to po prostu porażka. Całą automatykę i tak trzeba kupić łącznie z kolektorami, jedyne co można zrobić na etapie budowy to przeprowadzić przewody miedzianepomiędzy kolektorami a przyszłym zasobnikiem solarnym i je zaizolować. Resztę i tak należy zrobić podczas przyłączenia kolektorów do instalacji. Teraz do mojego pieca kupię jakiś tani polski zasobnik za 700 tak, że nie żal mi będzie go wymienić za parę lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nurni 01.06.2004 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2004 Nurni, a Twój projekt instalacji opracowują jakieś firmy lokalne, czy może ktoś przez internet? Nie wiesz, czy piece Viessmanna: Vitogas i Vitopend są przystosowane do obsługi instalacji solarnej? I co to w ogóle oznacza, że muszą one być "przystosowane"? To przystosowanie sprowadza się do tego, że ta instalacja musi być rozbudowana o jakiś wymiennik i dodatkowe urządzenie sterujące pracą pieca? Jezeli kupując baterię słoneczną kupię dodatkowy zasobnik, to czy to nie rozwiąże tego problemu? Pozdrawiam Tak, projekt robią firmy lokalne. Jak dostanę projektu do dam Ci znać. Co do Viessmanna to sprawdź na ich stronie. Z tego co pamiętam to "lodówki" Viessmana i Vailenta są przystosowane do systemu solarnego. To rozbudowanie to nie jest taka prosta sprawa. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 01.06.2004 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2004 możesz założyć dachówki solarne i je zaślepić, ale w kotłowni to niewiele przygotujesz - najtaniej wychodzi kupno od razu całego zestawu bo oszczędzasz na automatyce, rurkach z obiegiem wody i paru drobiazgach wychodzących na montażuale z tego co wiem to Viessmann ma taką mało znana ofertę - kupujesz zestaw a płacisz 40% wartości reszta na kredyt rozłożony chyba na 3lata i albo 0% albo jakaś mały % - - mało znana bo partnerzy handlowi Viessmanna ponoszą w części koszty tego kredytumoże ta oferta pozwoli Ci skorzystać z zakupu kompletu od razu.napewno warto pogadać z handlowcem od Viessmanna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hippo 02.06.2004 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2004 A czy można połączyć zestaw solarny Viessmana z kotłem gazowym Vaillanta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 02.06.2004 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2004 Przede wszystkim nalezy przewidzieć miejsce pod zbiornik o duzej pojemności. (min 400litrów) zbiornik winien mieć dwie wężownice. winien byc ocieplony poliuretanem winno sie przewidzieć sporego rozmiaru naczynie wzbiorcze przewidziane do współpracy z glikolem. wyprowadzic rurki pod dach i wyprowadzić przewód sygnałowy do czujnika temperatury pod dach w instalacji przewidzieć miejsce na sterownik i pompę. i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 02.06.2004 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2004 Przede wszystkim nalezy przewidzieć miejsce pod zbiornik o duzej pojemności. (min 400litrów) zbiornik winien mieć dwie wężownice. winien byc ocieplony poliuretanem winno sie przewidzieć sporego rozmiaru naczynie wzbiorcze przewidziane do współpracy z glikolem. wyprowadzic rurki pod dach i wyprowadzić przewód sygnałowy do czujnika temperatury pod dach w instalacji przewidzieć miejsce na sterownik i pompę. i powodzenia OK Januszek! A czy to naczynie będzie mogło później stać na nieużytkowy m/nieogrzewanym/ poddaszu - pec byłby na parterze... Czy to nie będzie kolidować? No i jeżeli kupię teraz dobry zbiornik 160l /do samego pieca to tak na marginesie nie za dużo?/ np. Viessmanna, to czy przy solarze będzie on do odstawki, bo wtedy będę musiał mieć przynajmnie 300 l? Czy nie będę mógł np. kupić jeszcze jednej 160 l /razem ponad trzysta/ i to wszystko połączyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 02.06.2004 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2004 naczynie jeśli będzie wypełnione płynem niezamarzającym może być na poddaszu nieocieplonym jeśli kupisz teraz zbiornik 160 l to przy solarze nie bedzie on do odstawki zrobisz instalację w układzie kaskadowym (nawet korzystniejszy układ) tzn dokupisz zbiornik nieco wiekszy (nin300 l) z jedną wężownicą tylko zorganizuj dla niego miejsce wcześniej a wodę cuw bedziesz puszczał najpierw do tego dużego a z niego do małego nie wiem czy dobrze to opisuję ale może zrozumiesz (liczę na to) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin Czyczerski 02.06.2004 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2004 naczynie jeśli będzie wypełnione płynem niezamarzającym może być na poddaszu nieocieplonym jeśli kupisz teraz zbiornik 160 l to przy solarze nie bedzie on do odstawki zrobisz instalację w układzie kaskadowym (nawet korzystniejszy układ) tzn dokupisz zbiornik nieco wiekszy (nin300 l) z jedną wężownicą tylko zorganizuj dla niego miejsce wcześniej a wodę cuw bedziesz puszczał najpierw do tego dużego a z niego do małego nie wiem czy dobrze to opisuję ale może zrozumiesz (liczę na to) Staram się zrozumieć, ale ten stukający z niecierpliwością obok palec trochę mnie deprymuje Ten zbiornik 300 l mogę postawić na poddaszu nieużytkowym? i go porządnie ocieplić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 02.06.2004 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2004 Fajnie, że systemy oparte na energii odnawialnej mają coraz więcej zwolenników. Nie wiem czy kieruje wami dbałość o środowisko, czy chęć wykorzystania "darmowej" energii. Systemy solarne w naszym klimacie,przy obecnych cenach urządzeń i serwisu praktycznie się nie amortyzują. W innych krajach tego typu przedsięwzięcia są w różnych formach refundowane przez Państwo. Jeżeli ktoś koniecznie chce mieć kolektor to radzę przejżeć ofertę krajowych producentów, są one tańsze nawet o 50%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
D_B 02.06.2004 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2004 ...a najszybciej zwraca się kolektor wykonany we własnym zakresie, nawet biorąc pod uwagę jego niższą sprawność w porównaniu do prodkutów firmowych. Gdzieś w dziale "zrob to sam" jest wątek dla zainteresowanych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts