marcskier 22.07.2014 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2014 Witampod segmentem stoi mi po ulewie woda. Dom nowy, więc szkoda by zniszczyć a to chyba wpływa później na grzyba na ścianach (jestem z bloku, więc temat dla mnie mocno nowy). Czy radzicie mi usypać jakąś opaskę? Od tej strony mam trochę dziki trawnik (5 x 8 m), gdzie w najbliższej przyszłości mam zamiar posiać porządny trawnik. Przed segmentem, od strony wychodzącej na trawnik, jest taras, ale nie na całej szerokości budynku. Woda stoi pod budynkiem, obok tarasu. Niby niewiele, ale głębsza kałuża ma z pół metra szerokości. Czy ktoś może mi coś poradzić poza wynajęciem specjalistycznej firmy (myślę o bardziej ekonomicznym rozwiązaniu).?Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
End_riu 23.07.2014 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Podsyp sobie ziemia tak,zebys mial lekki spadek od budynku i woda sama bedzie splywac.Opaske 40 cm mozesz zrobic z kostki, albo zwirku, aby uchronic elewacje przed zabrudzeniem.Nie jest to nic trudnego, spokojnie sobie sam zrobisz w gora kilka godzin. W razie potrzeby podpowiem co i jak. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcskier 24.07.2014 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Dzięki za odpowiedź. A jaką ziemią podsypać?Teraz rosną tam kępki trawy. Czytałem, że trzeba zerwać darń /górną warstwę trawy/ na ok.10 cm i położyć jakąś folię, potem warstwę piasku (jakiego?) i kamyki, wszystko ze spadkiem, to prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 24.07.2014 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 W jakim celu folię?tak jak powyżej: piasek na podsypkę, na to kamyki albo kostka. Kostka skuteczniej odprowadzi wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
End_riu 25.07.2014 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2014 Spadek od budynku 2%. Kostke najlepiej na podsypce cementowo piaskowej. Mrowki nie beda siepchaly jak do piachu. Zwirek rowniez fajnie wyglada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatagl 10.08.2014 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 Folia musi być pod kamyczek bo będą rosły chwasty !!!. Agrowłóknina na to kamyczek, właśnie robiłam taką opaskę i to sama z mężem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 10.08.2014 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2014 Potwierdzam inaczej chwasciory murowane. Co prawda i tak trzeba być czujnym ale to jednak spora ulga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 11.08.2014 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Zrób opaskę z kruszywa 16-32, pod spód folia żeby zielsko nie przerastało. Od strony trawy obrzeże, wystarczy gr. 3-5cm z kamienia lub betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatagl 11.08.2014 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Są też fajne obrzeża plastikowe http://www.geoborder.pl/gfx/photo-zalety-01.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 11.08.2014 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 mam takich kilka ale nie używałem jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
End_riu 11.08.2014 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 Te plastiki nawet do spalenia si nie nadaja!Szkoda zatruwac srodowisko tym. No i cena ciekawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beatagl 12.08.2014 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2014 za 7zł za metr, niczego tańszego, sensownego nie kupisz, może i to nie jest ideał ale szybko ułożysz i jest w miarę tanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
End_riu 13.08.2014 04:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 Betonowe obrzez 6/20 kosztuje 6.50 Klin betonowy ok 1.50 i jest lepszym rozwiazaniem. Do tych plastikow dolicz jeszcze gwozdzie, zeby sie trzymaly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 13.08.2014 04:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 Ale jak ktoś ma luki jak u mnie to może być pomocne. Palisady średnio mi się podobają. Jest nad czym myśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
End_riu 13.08.2014 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 Zobacz sobie jeszcze bordiry,chociaz mnie sie zupelnie nie podobaja.U Ciebie mozna rowniez klinem betonowym kostke blokowac.Wiele zalezy od tego jak masz to wszystko ulozone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 14.08.2014 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 A jak się przelicza kamień na objętość? Chodzi wiadomo, ile z tony kamienia zrobie podsypki . Moge oczywiście sobie to eksperymentalnie robić, ale może są gotowe tabelki. Kruszywo to wstępnie 8-16, lub 16-32mm. np Biała Marianna. Niestety u nas kosztuje 500zł za tone wiec lepiej nie przesadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalumet 14.08.2014 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 A jak się przelicza kamień na objętość? Chodzi wiadomo, ile z tony kamienia zrobie podsypki . Moge oczywiście sobie to eksperymentalnie robić, ale może są gotowe tabelki. Kruszywo to wstępnie 8-16, lub 16-32mm. np Biała Marianna. Niestety u nas kosztuje 500zł za tone wiec lepiej nie przesadzić. na składzie powinni wiedzieć ile waży m3 policzysz ile potrzebujesz kubików i po problemie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
End_riu 14.08.2014 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 8-16 to plukanka i na podbudowe bym jej nie polecal. Do odwodnienia idealne. A cena kosmos. U mnie niemal 10 x taniej. A liczysz tak. Powierzchnia razy warstw. Przyklad: 100m2 x 0,05m = 5m3 Nastepnie mnozysz to przez 1.7 dla 8-16 i dodajesz pewien procent na zagesczenie. Upraszczajac nozysz przez 1.9 i bedzie dobrze. Z powyzszego wychodzi 9.5 tony. W zasadzie powinno sie liczyc metry przestrzenne, a nie 3 Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 14.08.2014 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 Odnośnie opaski to chodziło mi raczej o odwodnienie oraz ładny wygląd. Wiec nie myślałem aby opaskę zagęszczać. Zresztą nie mam nawet jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
End_riu 14.08.2014 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2014 Ladnie wyglada zwirek wapienny i jest tanszy, albo otoczaki.Licz sobie ok 1.7 spokojnie. PS z ktorej czesci kraju jetes? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts