Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

opaska pod domem

Recommended Posts

Witam

pod segmentem stoi mi po ulewie woda. Dom nowy, więc szkoda by zniszczyć a to chyba wpływa później na grzyba na ścianach (jestem z bloku, więc temat dla mnie mocno nowy).

Czy radzicie mi usypać jakąś opaskę? Od tej strony mam trochę dziki trawnik (5 x 8 m), gdzie w najbliższej przyszłości mam zamiar posiać porządny trawnik. Przed segmentem, od strony wychodzącej na trawnik, jest taras, ale nie na całej szerokości budynku. Woda stoi pod budynkiem, obok tarasu. Niby niewiele, ale głębsza kałuża ma z pół metra szerokości.

Czy ktoś może mi coś poradzić poza wynajęciem specjalistycznej firmy (myślę o bardziej ekonomicznym rozwiązaniu).?

Z góry dziękuję.

Podsyp sobie ziemia tak,zebys mial lekki spadek od budynku i woda sama bedzie splywac.

Opaske 40 cm mozesz zrobic z kostki, albo zwirku, aby uchronic elewacje przed zabrudzeniem.

Nie jest to nic trudnego, spokojnie sobie sam zrobisz w gora kilka godzin.

W razie potrzeby podpowiem co i jak.

Pozdrawiam.

• 3 weeks później...
A jak się przelicza kamień na objętość? Chodzi wiadomo, ile z tony kamienia zrobie podsypki . Moge oczywiście sobie to eksperymentalnie robić, ale może są gotowe tabelki. Kruszywo to wstępnie 8-16, lub 16-32mm. np Biała Marianna. Niestety u nas kosztuje 500zł za tone wiec lepiej nie przesadzić.

A jak się przelicza kamień na objętość? Chodzi wiadomo, ile z tony kamienia zrobie podsypki . Moge oczywiście sobie to eksperymentalnie robić, ale może są gotowe tabelki. Kruszywo to wstępnie 8-16, lub 16-32mm. np Biała Marianna. Niestety u nas kosztuje 500zł za tone wiec lepiej nie przesadzić.

na składzie powinni wiedzieć ile waży m3

policzysz ile potrzebujesz kubików i po problemie

8-16 to plukanka i na podbudowe bym jej nie polecal. Do odwodnienia idealne. A cena kosmos. U mnie niemal 10 x taniej.

A liczysz tak.

Powierzchnia razy warstw.

Przyklad:

100m2 x 0,05m = 5m3

Nastepnie mnozysz to przez 1.7 dla 8-16 i dodajesz pewien procent na zagesczenie. Upraszczajac nozysz przez 1.9 i bedzie dobrze.

Z powyzszego wychodzi 9.5 tony.

W zasadzie powinno sie liczyc metry przestrzenne, a nie 3 :-)

Pozdrawiam.