Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

opaska pod domem

Recommended Posts

Do klina trzeba tylko kielnie w reku trzymac i jechac po betonie.

Przy ukladaniu plastikow nalezy je wsuwac dociskajac do kostki, bo dokladajac normalnie nie uzyska sie odpowiedniego nacisku i kostka bedzie sie ruszala przy nadepnieciu.

Nalezy rowniez dobic ziemie w miejscu gdzie bedzie to plastikowe oporowanie (jesli jest dosypywana), bo po kilku deszczach, albo zimie moze opor zmienic swoje polozenie.

Autorus pomys o kostce granitowej 7/9 ulozonej w lini jako opor do zwirku.

Zrobcie podsypke cementowo piaskowa (worek cementu na 40 lopat piachu) powinno spokojnie dac rade. Tylko trzeba dodac wody, zeby bylo wilgotne, a na koniec po ulozeniu zwilzyc delikatnie, albe nie wyplukac.

Podsypki ok 5cm i kostki wbic w to mniej wiecej do polowy.

Z tym obliczaniem to nie tak do konca latwo, bo zalezy od kostki. Jak bedzie duzo odpadu, to mozna sie przeliczyc :-)

Chyba, ze masz mala ilosc do kupienia.

Robilem ogrod ( odciecie trawnikow, alejek, opasek, i kilka drobnych rzeczy) i wyszlo niemal 6 workow. Zamowilismy 5 i braklo pond tone.

Pozdrawiam.

przy kosce 8/11 - 5m2 z tony , to w przybliżeniu 12mb z jednego m2 więc z 5m2 (tona) będzie około 60mb

12sztuk na 1mb , przy średniej długości domu 12m potrzeba będzie 150szt na jeden bok, czyli 600szt żeby opasać cały dom (12mx12m)

żeby te obliczenia potwierdzić w 100% trzeba by znać wagę jednej sztuki :)

ps znalazłam w otchłani internatu :), że taka kostka waży 2kg

600szt. x 2kg = 1200kg

Edytowane przez beatagl

Co to za płyty obok kamyczków? Bardzo ładnie i solidnie się prezentują...

Czekam na przyłącza, bo narobiło się bałaganu z gazociągiem i kanalizę podobno mają skończyć za rok, ale pomarzyć sobie można o schodach, wejściu do kotłowni, o schodkach przy tarasie, tarasie, opasce, podjeździe.....

Zrób opaskę z kruszywa 16-32, pod spód folia żeby zielsko nie przerastało. Od strony trawy obrzeże, wystarczy gr. 3-5cm z kamienia lub betonu.

Co to za płyty obok kamyczków? Bardzo ładnie i solidnie się prezentują...

Czekam na przyłącza, bo narobiło się bałaganu z gazociągiem i kanalizę podobno mają skończyć za rok, ale pomarzyć sobie można o schodach, wejściu do kotłowni, o schodkach przy tarasie, tarasie, opasce, podjeździe.....

To jest nasz polski granit , kolor szarorudy , sam układałem ;-)

To masz praktykę, czy tylko przy swoim domku? :)

Czy może masz więcej fotek z tym kamieniem?

Patrzę od niedawna pod nogi i wypatrzyłam fajnie zrobione schody zewnętrzne do pewnego urzędu: granit jakby żółty, na wierzchu ostukany a przody płyt oraz pionowe części polerowane.

Za tydzień tam będę i zrobię fotki!

To jest nasz polski granit , kolor szarorudy , sam układałem ;-)
Edytowane przez GraMar

To masz praktykę, czy tylko przy swoim domku? :)

Czy może masz więcej fotek z tym kamieniem?

Patrzę od niedawna pod nogi i wypatrzyłam fajnie zrobione schody zewnętrzne do pewnego urzędu: granit jakby żółty, na wierzchu ostukany a przody płyt oraz pionowe części polerowane.

Za tydzień tam będę i zrobię fotki!

Układania uczyłem się przy wykańczaniu domu, to w sumie żadna filozofia ;-) , a z kamieniem pracuję już 20 lat .