Artix123 28.07.2014 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Możesz przytoczyć normę ogólnoeuropejską, lokalną, jakiś wymóg czy dyrektywę, która spowodowała ten zapis? Zapis ten spowodowała Norma EN 13299 i zawarte w niej wytyczne odnośnie wymaganych zapisów w instrukcji obsługi i instalowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artix123 28.07.2014 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Podawana odległość 100 cm od górnych kratek wylotowych do sufitu wynika z prób bezpieczeństwa pożarowego podczas badania wkładu kominkowego, badane są wtedy m.in. maksymalne przyrosty temperatur - również na ekranach pomiarowych (w tym sufit). W całej sprawie chodzi ostatecznie o bezpieczeństwo mieszkańców (użytkowników kominków). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artix123 28.07.2014 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2014 Wszystko fajnie...tylko w zasadzie "komora dekompresyjna" nie zawsze jest potrzebna Artix - odpowiedz mi na takie pytanie: Montuję obojętnie jaki Wasz wkład w budynku gdzie mamy strop lany...nie robię komory dekompresyjnej, ale sufit kominka kończę Varmsenem o grubości 5cm (A1 - 1000 stopni) - firma Hajduk podczas jakiejkolwiek reklamacji może odrzucić roszczenie klienta z uwagi na taki "proceder" ??? Proszę o odpowiedź Jeżeli będzie rozpatrywana reklamacja na wkład kominkowy, to brane pod uwagę będą zastosowane w obudowie przekroje kratek konwekcyjnych. Zapis odnośnie odległości kratek górnych od sufitu na zagraża powstaniu usterki we wkładzie kominkowym, chodzi w nim o bezpieczeństwo pożarowe inwestora - użytkownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
house4live 30.07.2014 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 To powiedz mi jakie istnieje zagrożenie pożarowe przy zastosowaniu mojego rozwiązania, w którym nie mamy "komory dekompresyjnej" a sufit od wnętrza obudowy kominka oddziela 5 cm Varmsen??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myśliciel1719512194 30.07.2014 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 To powiedz mi jakie istnieje zagrożenie pożarowe przy zastosowaniu mojego rozwiązania, w którym nie mamy "komory dekompresyjnej" a sufit od wnętrza obudowy kominka oddziela 5 cm Varmsen??? Wiesz co ja myślę, że hajduk umieszcza stare wytyczne do domów wykonanych w nowych technologiach. Moim zadaniem powinni szybciutko to zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bresio 30.07.2014 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Sprawę można uznać za zamkniętą. Zwiększę wysokość komory dekompresyjnej tak, żeby wylot był na wysokości około 1,9m. A jeżeli już przy wylocie jesteśmy, jak obliczyć przekrój luftu narożnego wykonywanego przez kratki.pl? Luft będzie dość specyficzny, łamany w dwóch miejscach pod kątem 45 stopni. W załączniku szkic luftu. Wymagana w instrukcji powierzchnia powinna wynosić 616cm^2. Czy dobrze myślę, że taką powierzchnię powinna mieć szczelina wlotowa znajdująca się na dole luftu? Przy wymiarach jak na rysunku powierzchnia wlotu wyniesie 620cm^2. Powierzchnia wylotu wyniesie 740cm^2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 30.07.2014 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2014 Zapis ten spowodowała Norma EN 13299 i zawarte w niej wytyczne odnośnie wymaganych zapisów w instrukcji obsługi i instalowania. Myślę, że forumowicze woleliby konkrety, niż grzebanie w dziennikach:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artix123 31.07.2014 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 To powiedz mi jakie istnieje zagrożenie pożarowe przy zastosowaniu mojego rozwiązania, w którym nie mamy "komory dekompresyjnej" a sufit od wnętrza obudowy kominka oddziela 5 cm Varmsen??? Pozdrawiam House4live, pytałeś o sprawę roszczeń inwestora przy możliwej reklamacji inwestora . Jeżeli będzie zainstalowany nasz wkład kominkowy to na funkcjonowanie wkładu kominkowego ta odległość kratek od sufitu nie ma wpływu. Jakie istnieje zagrożenie pożarowe przy zastosowaniu płyt varmsena - najlepiej zapytać się u producenta w varmsenie -tam gdzie zaopatrujesz się w te materiały. Pewnie mają badania, dane, doświadczenia itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artix123 31.07.2014 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 Wiesz co ja myślę, że hajduk umieszcza stare wytyczne do domów wykonanych w nowych technologiach. Moim zadaniem powinni szybciutko to zmienić. Wniosek z dyskusji na forum jest raczej odwrotny, nowe konstruckje wkładów kominkowych są sprawniejsze, więcej ciepła pozostaje w domu, strata kominowa jest coraz mniejsza więc wytyczne w instrukcji obsługi dla takich urządzeń zmieniają się i są właśnie dostowane do tych nowych wartości. Co do zastosowania samych materiałów do budowy kominka (obudowy) czy też izolacji sufitu to należy się opierać na danych danego producenta tych materiałów. W tej materii też pojawiają się nowe rozwiązania, nowe materiały o innych właściwościach (np.izolacyjnych) niż przed laty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artix123 31.07.2014 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 Myślę, że forumowicze woleliby konkrety, niż grzebanie w dziennikach:) Dlatego konkrety mają podane w instrukcji obsługi, którą np. Bresio otrzymał z wkładem kominkowym. Grzebanie w dziennikach mają producenci, wprowadzając nowe produkty i szykując te instrukcje. Tak to zatoczyliśmy koło,a i Bresio w międzyczasie wie jak wykonać obudowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artix123 31.07.2014 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 Sprawę można uznać za zamkniętą. Zwiększę wysokość komory dekompresyjnej tak, żeby wylot był na wysokości około 1,9m. A jeżeli już przy wylocie jesteśmy, jak obliczyć przekrój luftu narożnego wykonywanego przez kratki.pl? Luft będzie dość specyficzny, łamany w dwóch miejscach pod kątem 45 stopni. W załączniku szkic luftu. Wymagana w instrukcji powierzchnia powinna wynosić 616cm^2. Czy dobrze myślę, że taką powierzchnię powinna mieć szczelina wlotowa znajdująca się na dole luftu? Przy wymiarach jak na rysunku powierzchnia wlotu wyniesie 620cm^2. Powierzchnia wylotu wyniesie 740cm^2. [ATTACH=CONFIG]272508[/ATTACH] Powierzchnię przelotu powietrza należy brać pod uwagę z dołu każdego luftu, gdyż tam jest najmniejsza. Luft na wlot powietrza do obudowy kominkowej jest więc dobry (620 cm2) , w lufcie górnym w obudowie powinno być około 870 cm 2 więc trochę więcej . Jeżeli te lufty będą szykowane na wymiar to można zamówić trochę większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bresio 31.07.2014 07:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 Na wlocie do obudowy nie będzie luftu. Będą dwa otwory o powierzchni wynikającej z instrukcji, tj. 50cm^2 na każdy kW mocy pieca.W tym wypadku 8,8 kW * 50cm^2 = 440cm^2 Instrukcja nakazuje powiększenie kratki wylotowej o 40%, zatem luft wylotowy powinien mieć 440cm^2 * 1,4 = 616cm^2 Wydaje się zatem, że luft o podanych wymiarach i polu powierzchni 620cm^2 w najmniejszym przekroju powinien być odpowiedni. Czy w przypadku tak łamanych luftów nie należy powiększyć go o kilka procent z uwagi na jego kształt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 31.07.2014 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 Dlatego konkrety mają podane w instrukcji obsługi, którą np. Bresio otrzymał z wkładem kominkowym. Grzebanie w dziennikach mają producenci, wprowadzając nowe produkty i szykując te instrukcje. Tak to zatoczyliśmy koło,a i Bresio w międzyczasie wie jak wykonać obudowę. Nie zgadzam się z takim wywinięciem kota ogonem:D . Tak jak nie zgadzam się z waszą instrukcją. Prawdopodobnie błądzę, wiec udowodnij mi to. Ja w tych normach nic nie znajduję, by stosować tak dziwne dictum w zapisach instrukcji. Może nie umiem szukać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 31.07.2014 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 Kształt nie ma znaczenia, bylebyś powierzchnie dobrze wyliczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myśliciel1719512194 31.07.2014 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 Nie zgadzam się z takim wywinięciem kota ogonem:D . Tak jak nie zgadzam się z waszą instrukcją. Prawdopodobnie błądzę, wiec udowodnij mi to. Ja w tych normach nic nie znajduję, by stosować tak dziwne dictum w zapisach instrukcji. Może nie umiem szukać? Batura ma rację jest to zwyczajne mydlenie oczu i wykręcanie kota ogonem. Czasami trudno jest się przyznać do tego że strzeliło się numer. Może mi ktoś podesłać link do tej normy co podał Artix123 bo szukam w necie i nie mogę znaleźć. Czy on ją wziął z powietrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 31.07.2014 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 Batura, chciałaby zaznaczyć, że ton mojej wypowiedzi nie ma nic wspólnego z narracją typu "strzelanie numeru" czy próbą deprecjacji bardzo dobrej obecnie jakości wyrobów firmy Hajduk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 31.07.2014 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 Batura ma rację jest to zwyczajne mydlenie oczu i wykręcanie kota ogonem. Czasami trudno jest się przyznać do tego że strzeliło się numer. Może mi ktoś podesłać link do tej normy co podał Artix123 bo szukam w necie i nie mogę znaleźć. Czy on ją wziął z powietrza? No tak.... Normy są wszelakie na stronie z normami.... Tylko, tutaj trzeba zapłacić. Czyli dostęp do narm jest z oczywistych względów płatny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myśliciel1719512194 31.07.2014 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2014 No tak.... Normy są wszelakie na stronie z normami.... Tylko, tutaj trzeba zapłacić. Czyli dostęp do narm jest z oczywistych względów płatny... Zgodzę się z Tobą tylko nie wiem czy Artix123 tej normy nie stworzył na potrzeby sytuacji z myślą że nikt tego nie sprawdzi, otóż pomylił się i ja to sprawdziłem. Norma o której pisze Artix123 czyli EN 13299 dotyczy oznaczenia współczynnika sypkości nawozu a nie kominków. Nieładnie:no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artix123 18.08.2014 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2014 Zgodzę się z Tobą tylko nie wiem czy Artix123 tej normy nie stworzył na potrzeby sytuacji z myślą że nikt tego nie sprawdzi, otóż pomylił się i ja to sprawdziłem. Norma o której pisze Artix123 czyli EN 13299 dotyczy oznaczenia współczynnika sypkości nawozu a nie kominków. Nieładnie:no: Tak, pomyliłem się w jednej cyfrze, norma dotycząca wkładów kominkowych to EN 13229, cóż jedna cyferka a zamiast kominków są nawozy - te nie dotyczą tego tematu. Uczestników dyskusji przepraszam za błąd, a i gratulacje dla Myśliciela za dociekliwość, wiemy gdzie szukać danych o sypkości nawozów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts