Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

micro-jr

Recommended Posts

Mam taki układ zamknięty:

piec RBR 12kW z ster. ecoal zasila 3 obwody:

1: C.O. - grzejniki łącznie 55 żeber aluminiowych + 2 łazienkowe. Wszystko z zaworami termostatycznymi. do tego króćce do nagrzewnicy Reku (opcja)

2: C.O. - podłogówka 120m2, dwa rozdzielacze, sterowanie przepływami przez elektrozawory i termostaty pokojowe

3: CWU - zbiornik 400l (solary opcja) przez wężownicę (będę chciał dodać obejście grawitacyjne pompy)

+ obieg cyrkulacyjny (pompa) w obwodzie wody użytkowej

max różnica wysokości między piecem (wyjście) a grzejnikami <4m jeśli ma to jakieś zanczenie

• Odpowiedzi 112
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

czy wystarczy:

25-40 W do tych 3 głównych obwodów (grzejniki, podłogówki, CWU)

plus jakaś mała (5W) do cyrkulacji?

- Czy grawitacja w ogóle zadziała jeśli zbiornik jest pionowy oddalony o około 2m od pieca?

- Czy jest jakaś pompka do cyrkulacji którą można ustawić na działanie w określone godziny / dni? np. pn-pt 6-7 16-22 ? sob-nd 7-9 19-22 ? jeśli nie to jak to rozwiązujecie?

Gość Arturo72
Mam taki układ zamknięty:

piec RBR 12kW z ster. ecoal zasila 3 obwody:

1: C.O. - grzejniki łącznie 55 żeber aluminiowych + 2 łazienkowe. Wszystko z zaworami termostatycznymi. do tego króćce do nagrzewnicy Reku (opcja)

2: C.O. - podłogówka 120m2, dwa rozdzielacze, sterowanie przepływami przez elektrozawory i termostaty pokojowe

3: CWU - zbiornik 400l (solary opcja) przez wężownicę (będę chciał dodać obejście grawitacyjne pompy)

+ obieg cyrkulacyjny (pompa) w obwodzie wody użytkowej

max różnica wysokości między piecem (wyjście) a grzejnikami <4m jeśli ma to jakieś zanczenie

Technologia kotłowni i wyposażenie jak na użytkownika RBR przystało czyli bardzo drogo i kosmicznie ;)

Od prawie dwóch lat posiadam jedną pompę w instalacji c.o+cwu Wilo stratos,cicha i narazie bez zarzutu.

którego tego stratosa posiadasz, bo trochę ich jest.

Domyślam się, ze biorąc pod uwagę Twoje źródło zasilania, masz inny układ - inna temperatura źródła, brak dwóch obwodów o rożnych temperaturach. Co pewnie znacznie go upraszcza - krótko mówiąc Twoje rozwiązanie nie rozwiązuje mojego problemu.

Z ciekawości jak ta jedna pompa obsługuje obwód cyrkulacji ciepłej wody?

Gość Arturo72

Domyślam się, ze biorąc pod uwagę Twoje źródło zasilania, masz inny układ - inna temperatura źródła, brak dwóch obwodów o rożnych temperaturach. Co pewnie znacznie go upraszcza - krótko mówiąc Twoje rozwiązanie nie rozwiązuje mojego problemu.

Nie mam cyrkulacji i stwierdzam,że nie jest mi to potrzebne.Ciepłą wodę mam po max.15s w najdalszym zakątku czyli w odl.ok.10m.

Układ napędza Wilo Stratos Para 25/3-7.

Ze względu na 100% podłogówki mam tylko to i zawór trójdrogowy,który przełącza c.o na cwu i dlatego powtarzam,że system mieszany nie dość,że jest nie komfortowy to jeszcze jest drogi w instalacji.

Temperatura zasilania na c.o jest ustawiona na źródle ciepła max.35st.C i tego nie przekracza,jak dom potrzebuje niższej temperatury zasilnia to źródło ciepła samo sobie zmniejsza wedle potrzeb do całkowitego wyłączenia się włącznie i o tym decyduje temperatura powrotu.

Edytowane przez Arturo72

Widzisz chciałeś węgiel to teraz masz choćby takie zagwozdki;) U mnie są dwa obiegi CO i CWU i też wszystko chodzi na jednej pompie Grundfos, która notabene jest fabrycznym wyposażeniem pompy (czyli odchodzą kolejne wydatki:))

Wracając do tematu możesz użyć jednej pompy do kaloryferów i podłogówki, ale przed podłogówka musisz wstawić zawór termostatyczny 3D i wtedy drugiej mniejszej do CWU - sprawdź ile pomp obsłuży Twój sterownik żeby najlepiej to wykorzystać.

Co do pompki cyrkulacyjnej to jako, że jest ona montowana zupełnie w innym miejscu to i musi być oddzielna. Sterować nią możesz pewnie ze sterownika kotła (powinien mieć taka funkcję) a jeśli nie to najtaniej i chyba najlepiej programator z marketu za 20zł i ustawisz sobie od której do której danego dnie ma to chodzić.

Gość TwojPan

Od prawie dwóch lat posiadam jedną pompę w instalacji c.o+cwu.

Nie ma potrzeby aby w układzie CO było ich więcej.Ale jak ktoś lubi płacić za energię tyle co sławetny kolega z forum co ma 5 pomp w układzie CO i rachunki za same pompki po 80pln-ów/mieśięcznie,to czemu nie.Najlepiej dołożyć ze dwa czarodziejskie zawory 4D,ze dwa 3D,kilka zwrotnych,bajpas,rotametry,siłowniki do podłogówki itd :)A może się okazać,że Arturo ma rację i jego układ CO z PC jest tańszy od gościa z kotłem na eko.

Edytowane przez TwojPan

Gość TwojPan

Co do pompki cyrkulacyjnej to jako, że jest ona montowana zupełnie w innym miejscu to i musi być oddzielna. Sterować nią możesz pewnie ze sterownika kotła (powinien mieć taka funkcję) a jeśli nie to najtaniej i chyba najlepiej programator z marketu za 20zł i ustawisz sobie od której do której danego dnie ma to chodzić.

Pytanie jest takie.Co będzie tańsze (pomijając wygodę) -energia potrzebna na zasilanie pompy cyrkulacyjnej,plus straty ciepła jakie wywołuje w zbiorniku CWU cyrkulacja w czasie pracy,czy woda.Są całe gminy gdzie woda jest bezpłatna albo bardzo tania,BTW można mieć wodę choćby ze studni.Albo woda jest bardzo droga -jak u mnie,i warto o cyrkulacji pomyśleć...

Pytanie jest takie.Co będzie tańsze (pomijając wygodę) -energia potrzebna na zasilanie pompy cyrkulacyjnej,plus straty ciepła jakie wywołuje w zbiorniku CWU cyrkulacja w czasie pracy,czy woda.

Ja nie mam takiego dylematu:) Dla mnie liczy się wygoda. Najbliższy punkt poboru wody mam jakieś 15m od zasobnika, wiec u mnie cyrkulacja jest konieczna, bo czekać minutę czy dwie na wodę nie zamierzam:D Niestety taka wygoda kosztuje - mi wychodzi, że koszt jest ok 60-70% wyższy niż bez cyrkulacji, ale przy pompie to nie zabija;)

Pompa PC lekarstwem na wszystko.Ehh.

Może i nie, ale jak wcześniej miałem ekogroszek i latem jak większość węglarzy grzałem bojler prądem to mocno się zastanawiałem przed włączeniem cyrkulacji, a teraz gdy zagrzanie zasobnika 300l kosztuje mnie mniej niż złotówkę to mam do we du....:D

Niestety taka wygoda kosztuje - mi wychodzi, że koszt jest ok 60-70% wyższy niż bez cyrkulacji, ale przy pompie to nie zabija;)

Czyli u mnie ze spalaniem nie jest najgorzej :yes: Bo już myślałem że to niemożliwe zejść poniżej 3 kg na dobę na miale. A cyrkulację posiadam.

Jak się mądrze korzysta z programatora pompy cyrkulacyjnej, to nie jest ona aż tak energo-żerna ;)

Może i nie, ale jak wcześniej miałem ekogroszek i latem jak większość węglarzy grzałem bojler prądem to mocno się zastanawiałem przed włączeniem cyrkulacji, a teraz gdy zagrzanie zasobnika 300l kosztuje mnie mniej niż złotówkę to mam do we du....:D

Nie pitol marynarzu, obecnie zacząłem grzać CWU 7 sezon kotłem eko groszkowym, nie mam nawet grzałki w bojlerze.

Masz kasę stać Cię na zbytki :)

Nie pitol marynarzu, obecnie zacząłem grzać CWU 7 sezon kotłem eko groszkowym, nie mam nawet grzałki w bojlerze.

Masz kasę stać Cię na zbytki :)

Są i takie przypadki;) ale osobiście nie znam:no: Generalnie większość ludzi chce choć latem odpocząć od mordęgi z kotłem, wyjątkiem są oczywiście niektórzy forumowicze, ale w realu nie znam nikogo, a mam sporo znajomych z węglem.

Są i takie przypadki;) ale osobiście nie znam:no: Generalnie większość ludzi chce choć latem odpocząć od mordęgi z kotłem, wyjątkiem są oczywiście niektórzy forumowicze, ale w realu nie znam nikogo, a mam sporo znajomych z węglem.

No to musisz przysłać znajomych na forum, niech się uczą :)

Ja widzisz znowu odwrotnie, może znam dwa przypadki ale są to dwie osoby starsze w domu że latem podgrzewają CWU gazem o ile pamiętam, reszta leci na groszku i to "marnieńkim" lub nawet na miale.

A co do tej mordęgi jak ją nazywasz to faktycznie raz na 2 miesiące 5 woreczków wrzuć, można się zaje...ć.

Ty to chyba już jesteś kapitanem na tej łajbie i przyzwyczaiłeś się do nieróbstwa :)