micro-jr 23.07.2014 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Mam taki układ zamknięty: piec RBR 12kW z ster. ecoal zasila 3 obwody:1: C.O. - grzejniki łącznie 55 żeber aluminiowych + 2 łazienkowe. Wszystko z zaworami termostatycznymi. do tego króćce do nagrzewnicy Reku (opcja)2: C.O. - podłogówka 120m2, dwa rozdzielacze, sterowanie przepływami przez elektrozawory i termostaty pokojowe 3: CWU - zbiornik 400l (solary opcja) przez wężownicę (będę chciał dodać obejście grawitacyjne pompy) + obieg cyrkulacyjny (pompa) w obwodzie wody użytkowej max różnica wysokości między piecem (wyjście) a grzejnikami <4m jeśli ma to jakieś zanczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 23.07.2014 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Do obwodu z grzejnikami proponuję taką ze zmienną różnicą ciśnień, do reszty zwykłe ale też energooszczędne. Ja mam Wilo i nie narzekam. Grundfos też ok ale troszkę droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micro-jr 23.07.2014 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 czy wystarczy:25-40 W do tych 3 głównych obwodów (grzejniki, podłogówki, CWU)plus jakaś mała (5W) do cyrkulacji? - Czy grawitacja w ogóle zadziała jeśli zbiornik jest pionowy oddalony o około 2m od pieca?- Czy jest jakaś pompka do cyrkulacji którą można ustawić na działanie w określone godziny / dni? np. pn-pt 6-7 16-22 ? sob-nd 7-9 19-22 ? jeśli nie to jak to rozwiązujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.07.2014 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Mam taki układ zamknięty: piec RBR 12kW z ster. ecoal zasila 3 obwody: 1: C.O. - grzejniki łącznie 55 żeber aluminiowych + 2 łazienkowe. Wszystko z zaworami termostatycznymi. do tego króćce do nagrzewnicy Reku (opcja) 2: C.O. - podłogówka 120m2, dwa rozdzielacze, sterowanie przepływami przez elektrozawory i termostaty pokojowe 3: CWU - zbiornik 400l (solary opcja) przez wężownicę (będę chciał dodać obejście grawitacyjne pompy) + obieg cyrkulacyjny (pompa) w obwodzie wody użytkowej max różnica wysokości między piecem (wyjście) a grzejnikami <4m jeśli ma to jakieś zanczenie Technologia kotłowni i wyposażenie jak na użytkownika RBR przystało czyli bardzo drogo i kosmicznie Od prawie dwóch lat posiadam jedną pompę w instalacji c.o+cwu Wilo stratos,cicha i narazie bez zarzutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micro-jr 23.07.2014 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 którego tego stratosa posiadasz, bo trochę ich jest.Domyślam się, ze biorąc pod uwagę Twoje źródło zasilania, masz inny układ - inna temperatura źródła, brak dwóch obwodów o rożnych temperaturach. Co pewnie znacznie go upraszcza - krótko mówiąc Twoje rozwiązanie nie rozwiązuje mojego problemu. Z ciekawości jak ta jedna pompa obsługuje obwód cyrkulacji ciepłej wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.07.2014 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 (edytowane) którego tego stratosa posiadasz, bo trochę ich jest. Domyślam się, ze biorąc pod uwagę Twoje źródło zasilania, masz inny układ - inna temperatura źródła, brak dwóch obwodów o rożnych temperaturach. Co pewnie znacznie go upraszcza - krótko mówiąc Twoje rozwiązanie nie rozwiązuje mojego problemu. Z ciekawości jak ta jedna pompa obsługuje obwód cyrkulacji ciepłej wody? Nie mam cyrkulacji i stwierdzam,że nie jest mi to potrzebne.Ciepłą wodę mam po max.15s w najdalszym zakątku czyli w odl.ok.10m. Układ napędza Wilo Stratos Para 25/3-7. Ze względu na 100% podłogówki mam tylko to i zawór trójdrogowy,który przełącza c.o na cwu i dlatego powtarzam,że system mieszany nie dość,że jest nie komfortowy to jeszcze jest drogi w instalacji. Temperatura zasilania na c.o jest ustawiona na źródle ciepła max.35st.C i tego nie przekracza,jak dom potrzebuje niższej temperatury zasilnia to źródło ciepła samo sobie zmniejsza wedle potrzeb do całkowitego wyłączenia się włącznie i o tym decyduje temperatura powrotu. Edytowane 23 Lipca 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 23.07.2014 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 którego tego stratosa posiadasz, bo trochę ich jest. Domyślam się, ze biorąc pod uwagę Twoje źródło zasilania, masz inny układ - inna temperatura źródła, brak dwóch obwodów o rożnych temperaturach. Co pewnie znacznie go upraszcza - krótko mówiąc Twoje rozwiązanie nie rozwiązuje mojego problemu. Z ciekawości jak ta jedna pompa obsługuje obwód cyrkulacji ciepłej wody? Widzisz chciałeś węgiel to teraz masz choćby takie zagwozdki;) U mnie są dwa obiegi CO i CWU i też wszystko chodzi na jednej pompie Grundfos, która notabene jest fabrycznym wyposażeniem pompy (czyli odchodzą kolejne wydatki:)) Wracając do tematu możesz użyć jednej pompy do kaloryferów i podłogówki, ale przed podłogówka musisz wstawić zawór termostatyczny 3D i wtedy drugiej mniejszej do CWU - sprawdź ile pomp obsłuży Twój sterownik żeby najlepiej to wykorzystać. Co do pompki cyrkulacyjnej to jako, że jest ona montowana zupełnie w innym miejscu to i musi być oddzielna. Sterować nią możesz pewnie ze sterownika kotła (powinien mieć taka funkcję) a jeśli nie to najtaniej i chyba najlepiej programator z marketu za 20zł i ustawisz sobie od której do której danego dnie ma to chodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.07.2014 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 która notabene jest fabrycznym wyposażeniem pompy Nie dodałem ale u mnie wilo podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 23.07.2014 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 (edytowane) Od prawie dwóch lat posiadam jedną pompę w instalacji c.o+cwu. Nie ma potrzeby aby w układzie CO było ich więcej.Ale jak ktoś lubi płacić za energię tyle co sławetny kolega z forum co ma 5 pomp w układzie CO i rachunki za same pompki po 80pln-ów/mieśięcznie,to czemu nie.Najlepiej dołożyć ze dwa czarodziejskie zawory 4D,ze dwa 3D,kilka zwrotnych,bajpas,rotametry,siłowniki do podłogówki itd :)A może się okazać,że Arturo ma rację i jego układ CO z PC jest tańszy od gościa z kotłem na eko. Edytowane 23 Lipca 2014 przez TwojPan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 23.07.2014 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Co do pompki cyrkulacyjnej to jako, że jest ona montowana zupełnie w innym miejscu to i musi być oddzielna. Sterować nią możesz pewnie ze sterownika kotła (powinien mieć taka funkcję) a jeśli nie to najtaniej i chyba najlepiej programator z marketu za 20zł i ustawisz sobie od której do której danego dnie ma to chodzić. Pytanie jest takie.Co będzie tańsze (pomijając wygodę) -energia potrzebna na zasilanie pompy cyrkulacyjnej,plus straty ciepła jakie wywołuje w zbiorniku CWU cyrkulacja w czasie pracy,czy woda.Są całe gminy gdzie woda jest bezpłatna albo bardzo tania,BTW można mieć wodę choćby ze studni.Albo woda jest bardzo droga -jak u mnie,i warto o cyrkulacji pomyśleć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 23.07.2014 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Pytanie jest takie.Co będzie tańsze (pomijając wygodę) -energia potrzebna na zasilanie pompy cyrkulacyjnej,plus straty ciepła jakie wywołuje w zbiorniku CWU cyrkulacja w czasie pracy,czy woda. Ja nie mam takiego dylematu:) Dla mnie liczy się wygoda. Najbliższy punkt poboru wody mam jakieś 15m od zasobnika, wiec u mnie cyrkulacja jest konieczna, bo czekać minutę czy dwie na wodę nie zamierzam:D Niestety taka wygoda kosztuje - mi wychodzi, że koszt jest ok 60-70% wyższy niż bez cyrkulacji, ale przy pompie to nie zabija;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 23.07.2014 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 ... że koszt jest ok 60-70% wyższy niż bez cyrkulacji, ale przy pompie to nie zabija;) Pompa PC lekarstwem na wszystko.Ehh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 23.07.2014 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Pompa PC lekarstwem na wszystko.Ehh. Może i nie, ale jak wcześniej miałem ekogroszek i latem jak większość węglarzy grzałem bojler prądem to mocno się zastanawiałem przed włączeniem cyrkulacji, a teraz gdy zagrzanie zasobnika 300l kosztuje mnie mniej niż złotówkę to mam do we du.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 23.07.2014 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Niestety taka wygoda kosztuje - mi wychodzi, że koszt jest ok 60-70% wyższy niż bez cyrkulacji, ale przy pompie to nie zabija;) Czyli u mnie ze spalaniem nie jest najgorzej Bo już myślałem że to niemożliwe zejść poniżej 3 kg na dobę na miale. A cyrkulację posiadam. Jak się mądrze korzysta z programatora pompy cyrkulacyjnej, to nie jest ona aż tak energo-żerna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 23.07.2014 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Może i nie, ale jak wcześniej miałem ekogroszek i latem jak większość węglarzy grzałem bojler prądem to mocno się zastanawiałem przed włączeniem cyrkulacji, a teraz gdy zagrzanie zasobnika 300l kosztuje mnie mniej niż złotówkę to mam do we du.... Nie pitol marynarzu, obecnie zacząłem grzać CWU 7 sezon kotłem eko groszkowym, nie mam nawet grzałki w bojlerze. Masz kasę stać Cię na zbytki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micro-jr 23.07.2014 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Jakieś inne niż grundfos i wilo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 23.07.2014 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Nie pitol marynarzu, obecnie zacząłem grzać CWU 7 sezon kotłem eko groszkowym, nie mam nawet grzałki w bojlerze. Masz kasę stać Cię na zbytki Są i takie przypadki;) ale osobiście nie znam:no: Generalnie większość ludzi chce choć latem odpocząć od mordęgi z kotłem, wyjątkiem są oczywiście niektórzy forumowicze, ale w realu nie znam nikogo, a mam sporo znajomych z węglem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 23.07.2014 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Jakieś inne niż grundfos i wilo? Wcześniej przy ekogroszku miałem 3x keller i przez 3 lata pracowały bez zarzutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 23.07.2014 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 Są i takie przypadki;) ale osobiście nie znam:no: Generalnie większość ludzi chce choć latem odpocząć od mordęgi z kotłem, wyjątkiem są oczywiście niektórzy forumowicze, ale w realu nie znam nikogo, a mam sporo znajomych z węglem. No to musisz przysłać znajomych na forum, niech się uczą Ja widzisz znowu odwrotnie, może znam dwa przypadki ale są to dwie osoby starsze w domu że latem podgrzewają CWU gazem o ile pamiętam, reszta leci na groszku i to "marnieńkim" lub nawet na miale. A co do tej mordęgi jak ją nazywasz to faktycznie raz na 2 miesiące 5 woreczków wrzuć, można się zaje...ć. Ty to chyba już jesteś kapitanem na tej łajbie i przyzwyczaiłeś się do nieróbstwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 23.07.2014 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2014 A co do tej mordęgi jak ją nazywasz to faktycznie raz na 2 miesiące 5 woreczków wrzuć, można się zaje...ć. jak często wybiera się popiół przy samym cwu i w największe mrozy ewentualnie tak średnio w sezonie grzewczym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts