Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

micro-jr

Recommended Posts

Chłopaki wybierają zawsze dopiero po wypaleniu zasobnika.

Latem jak pisałem jest to co około 2 miesiące, zimą zależy jaka temperatura na zewnątrz, rozrzut między 8 przy mrozach, około 14 dni jak zima łaskawsza a jak wiadomo nie mieszkam w termosie.

Sprawdziłem właśnie kiedy ostatnio był zasyp.

Zasypane 125kg w dniu 28 czerwca, na fonie chyba dwa dni temu następny zasyp sterownik wyliczył coś na 20-ego sierpnia, obecnie wskazuje 17-ego bo własnie wodę wieczorem podgrzał ale koryguje cały czas zasyp, jak popatrzysz to widać że rośnie czas do zasypu i pewnie dojdzie do 20-ego.

Córka miała trochę urlopu i zjechała na kilka dni do domu z Wrocka także wody ciepłej trochę więcej poszło i obecny zasobnik wystarczy tylko na jakieś 53 dni.

Edytowane przez karoka65

• Odpowiedzi 112
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jak ktoś modernizuje kotlownie i musi mieć wysoką temp. przy taniej eksploatacji to jest to jakieś ułatwienie zycia i mozna zamontować ale w nowym domu bym nie zamontował nic stałopalnego

Cieszę się. I wspieram Cie duchowo.

Możemy wrócić do wątku pomp?

więc biorąc przykład z kolegi u którego byłem w poniedziałek:

pompa CWU będzie miała bypass "grawitacyjny" jako formę zabezpieczenia piecyka przed przegrzaniem, znaczy się, przy nagłym odcięciu wszystkich termostatów, nadmiar ciepła będzie szedł w baniak 400l :) nawet bez wsparcia sterownika.

Pytanie czy jedna pompa pociągnie C.O. Mieszane: trochę tego jest i obawiam się, ze przy otwartych zaworach i termostatach całość by szła w grzejniki, bo ma lżej.

stąd pomysł by jednak dać dwie pompy do grzejników i podłogówek oddzielnie za to mniejszej mocy.

Ktoś miał doświadczenia z takim układem?

stąd pomysł by jednak dać dwie pompy do grzejników i podłogówek oddzielnie za to mniejszej mocy.

Ktoś miał doświadczenia z takim układem?

Ja tak miałem:yes: 3 pompy obiegowe keller (CO podłogówka, CO kalafiory i CWU) + cyrkulacja + grawitacja dla CWU. Z tymże kocioł w układzie otwartym i zasobnik poziomy 120l. Działało to bez zarzutu, choć i teraz na jednej pompie ta sama ilość "sprzętu" tez działa nie gorzej.

http://www.iv.pl/images/24940401817593861006_thumb.jpg

Oczywiście że lepiej będzie dać osobne pompy dla grzejników i podłogówek. Znam dużo układów mieszanych. Dobrze zrobione dobrze pracują. Żeby układ chodził dobrze najlepiej będzie jak układy i ich pompy dasz z kotła z osobnych króćców zasilania. To znaczy - z jednego grzejniki i CWU, z drugiego podłogówkę. A co do CWU latem - też znam może 3 - 4 przypadki kiedy właściciel kotła na ekogroszek gasi na lato kocioł i grzeje wodę prądem. A trochę kotłów karmię... Przy dwóch taryfach i założeniu że całe grzanie CWU się zmieści w taniej jeszcze mogę to zrozumieć. Przy jednej taryfie to trzeba naprawdę koniecznie chcieć zasilić kasę dostawcy prądu - koszty są 2 - 3 razy wyższe niż przy grzaniu z kotła. A roboty grzejąc z kotła masz kwadrans co dwa miesiące.

Gość Arturo72
na lato zbiornik będzie zasilany z drugiej wężownicy. Chyba, ze będzie długo podła pogoda.

Sądząc po sprzęcie ze stopki(bartosz,solary) to się nie dziwie ;)

Na bogato...sam reku i to ze swoimi słabymi osiągami nie warty to koszt 10tys.zł a gdzie instalka ?,solary 7tys.zł ?

Jedno i drugie jest zbędne i nieuzasadnione ekonomicznie przy źródle ciepła gdzie kWh będzie na niskim poziomie.

Do tego kocioł 8 tys.zł ?

Pomyśl jeszcze o wiatraku przed domem ;)

I kto twierdzi,że ekogroszek wybierają tych których "nie stać" na cywilizowane źródło ciepła jak 17tys.zł pakuje się w coś co nie jest potrzebne ?

+kocioł,pompy,srompy,robocizna to z 40-50tys.zł pójdzie :)

Edytowane przez Arturo72

Nigdy nie twierdziłem, że nie stać mnie na cywilizowane źródło ciepła - bo tylko takie stosuję.

nie wyobrażam sobie robienia szczelnego dobrze ocieplonego domu bez wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła - ponieważ żadna inna wentylacja w takim domu nie zadziała.

Solary są teraz wystarczająco tanie, aby w nie zainwestować.

No wyjątkowo się muszę z Arturo zgodzić co do tych solarów - to bezsensowny wydatek jest. Szczególnie przy kotle na ekogroszek. To się będzie zwracać jakieś 12 - 15 lat przy nader optymistycznym założeniu stałej w tym okresie sprawności solarów i ich bezawaryjnej pracy ( liczę tylko 2 - 3 wymiany glikolu jako normę ). Szkoda dach paskudzić.

Gość TwojPan
Oczywiście że lepiej będzie dać osobne pompy dla grzejników i podłogówek. Znam dużo układów mieszanych. Dobrze zrobione dobrze pracują.

Takiego rozumowania nie pojmuje.

Układ jest mieszany,grzejniki i podłoga.Na grzejnikach termostaty,na podłogówce też (bez znaczenia,RTL-e,termostaty z siłownikami itd.).

Zasila to wszystko jedna pompa np.Alpha 2 ustawiona w trybie autoadapt.W zależności od potrzeb układu(termostaty się otwierają i zamykają ,zarówno w podłogówce jak i na grzejnikach ) wtedy pompa albo zwiększa swoją moc albo zmniejsza.Koniec tematu.Po co druga pompa,he?

Dodatkowo ,przy układzie mieszanym,jedna pompa ustabilizuje nam max instalację jeśli chodzi o temp powrotu (różne temp zasilania podłogówki i kalafiorów).

Gość Arturo72
Nigdy nie twierdziłem, że nie stać mnie na cywilizowane źródło ciepła - bo tylko takie stosuję.

nie wyobrażam sobie robienia szczelnego dobrze ocieplonego domu bez wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła - ponieważ żadna inna wentylacja w takim domu nie zadziała.

No właśnie się mylisz,wentylacja mechaniczna owszem ale przy niskiej cenie za kWh czyli za energię rekuperator jest zbędny a tym bardziej taki za 10tys.zł,wystarczy zwykłą wentylacja mechaniczna,która w nowych szczelnych domach jest jedyną sprawną wentylacją.

O ile mniej energii w przeliczeniu na PLN zużyjesz na ogrzewanie dzięki rekuperatorowi ?

ja zuzyłem na ogrzewanie 1900kWh w G11 czyli jakiś 1tys.zł o ile więcej zużyłbym bez reku ? 1100-1200zł ?

Co to znaczy wystarczająco tanie ? Jeśli koszt jest pow.2tys.zł to już są nie opłacalne.

Ile obecnie zużywasz energii na cwu ? Ile zużyjesz energii na cwu przez okres gdzie nie będziesz palił w kotle a będziesz grzał prądem ?

Ekogroszek nie jest cywilizowanym źródłem ciepła a tym samym w nowych domach nie powinien być stosowany bo się do takich domów nie nadaje.

Edytowane przez Arturo72

Takiego rozumowania nie pojmuje.

Układ jest mieszany,grzejniki i podłoga.Na grzejnikach termostaty,na podłogówce też (bez znaczenia,RTL-e,termostaty z siłownikami itd.).

Zasila to wszystko jedna pompa np.Alpha 2 ustawiona w trybie autoadapt.W zależności od potrzeb układu(termostaty się otwierają i zamykają ,zarówno w podłogówce jak i na grzejnikach ) wtedy pompa albo zwiększa swoją moc albo zmniejsza.Koniec tematu.Po co druga pompa,he?

Dodatkowo ,przy układzie mieszanym,jedna pompa ustabilizuje nam max instalację jeśli chodzi o temp powrotu (różne temp zasilania podłogówki i kalafiorów).

Kojarzę że kolega pisał o 100 metrach podłogówki + grzejniki. Gdzie chcesz dać tą jedną pompę? Na zasilaniu czy na powrocie? To ma być układ zamknięty czy otwarty Twoim zdaniem?

Kojarzę że kolega pisał o 100 metrach podłogówki + grzejniki. Gdzie chcesz dać tą jedną pompę? Na zasilaniu czy na powrocie? To ma być układ zamknięty czy otwarty Twoim zdaniem?

U mnie jest 80m2 podłogówki, 80m2 ogrzewanych przez klimakonwektory i 30m2 przez grzejniki - wszystko działa na jednej obiegówce zainstalowanej na zasilaniu - więc i u niego też działać będzie:yes:

Gość TwojPan

Kobra,a co dla pompy z autoadapt za różnica,układ mieszany czy nie? Jest jeszcze jakaś różnica pomiędzy podłogówką a kalafiorami,oprócz temp zasilania?Przecież nie pompa jest od regulacji temp w układzie.Podłogówka to normalny kalafior ,tyle że w symbiozie z wylewką podłogi.I tyle :)

Za cenę tego RBR'a i solarów miałbyś na prawdę dobrą pompę ciepła. Włączyłbyś ja i zapomniał o temacie, a tak popiół, czyszczenie, zakup węgla, wymiana glikolu, strach gdzieś wyjechać mając taka bombkę w domu, itp. Na prawdę gratuluję wyboru;)

U mnie jest 80m2 podłogówki, 80m2 ogrzewanych przez klimakonwektory i 30m2 przez grzejniki - wszystko działa na jednej obiegówce zainstalowanej na zasilaniu - więc i u niego też działać będzie:yes:
Działa Ci bo zasilasz jednakową temperaturą podłogę i klimakonwektory. Narysuj schemat który bez komplikacji zasili grzejniki temperaturą załóżmy 45 stopni i podłogę temperaturą 30 stopni przy zastosowaniu jednej pompy. Zasili zawsze - to znaczy wtedy kiedy obydwa obiegi będą otwarte ale także i wtedy kiedy głowice zamkną wszystkie grzejniki ( a pętle będą chciały grzać ) albo sterowanie podłogi zamknie wszystkie pętle ( a jakieś grzejniki będą akurat pracować ). Edytowane przez kobra64
dopisek

Działa Ci bo zasilasz jednakową temperaturą podłogę i klimakonwektory. Narysuj schemat który bez komplikacji zasili grzejniki temperaturą załóżmy 45 stopni i podłogę temperaturą 30 stopni przy zastosowaniu jednej pompy. Zasili zawsze - to znaczy wtedy kiedy obydwa obiegi będą otwarte ale także i wtedy kiedy głowice zamkną wszystkie grzejniki ( a pętle będą chciały grzać ) albo sterowanie podłogi zamknie wszystkie pętle ( a jakieś grzejniki będą akurat pracować ).

Zimą faktycznie zasilam jedną temperaturą, natomiast teraz latem przy chłodzeniu przeważnie na klimakonwektory puszczam wodę o temp 10st, a na podłogówkę 15st i nie stanowi to żadnego problemu dla jednej pompy. Na dobiegu do rozdzielacza podłogówki zainstalowany jest termostatyczny zawór 3D i on realizuje ten proces. Wcześniej przy ekogroszku miałem osobne pompy i działało to podobnie, także nie widzę różnicy, ale nie neguję, że jest bo się na tym zbytnio nie znam:) (Oczywiście przy ekogroszku nie chłodziłem;) bo i ciężko by to było zrealizować)

Działa Ci bo zasilasz jednakową temperaturą podłogę i klimakonwektory. Narysuj schemat który bez komplikacji zasili grzejniki temperaturą załóżmy 45 stopni i podłogę temperaturą 30 stopni przy zastosowaniu jednej pompy. Zasili zawsze - to znaczy wtedy kiedy obydwa obiegi będą otwarte ale także i wtedy kiedy głowice zamkną wszystkie grzejniki ( a pętle będą chciały grzać ) albo sterowanie podłogi zamknie wszystkie pętle ( a jakieś grzejniki będą akurat pracować ).

kiedys miałem na forum sprzeczke z gościem który uważał że na podłogówke można dać wode o dowolnej temp. bo RTL wyreguluje temp. podłogi i że trzeba odpowiednio rury rozłozyć i takie tam głupoty. to tak troche jako ciekawosta jakie podejscie mają ludzie

Gość TwojPan
Stanęło na grundfos`ach alpha2 l.

Kalafy 15-40

Podłogowa 15-60

Cwu 15-40 + bypassem grawitacyjnym

Cyrkulacja grundfos 15-14b PM ze sterem CSC 1.4 EKO

W marcu Wam powiem jak to daje rade ;)

I 80pln /mies za pompy.Gratulacje. Ludzie czemuście tacy p.... ?

Edytowane przez TwojPan